Γυναίκες και παιδιά πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα

Γυναίκες και παιδιά πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα

Μετά από 8 χρόνια πολέμου "δεν υπάρχουν λόγια, και κανένας μπορούσε να φανταστεί" ότι οι συγκρούσεις "θα οδηγούσαν σ’ αυτό το σημείο". Αυτά τα λόγια χρησιμοποιεί  ο Αποστολικός Νούντσιος στη Συρία, Καρδινάλιος Mario Zenari που δημοσιεύτηκαν αυτές τις ημέρες  online στο 45° Dossier για τη μαρτυρική Χώρα με στοιχεία  και μαρτυρίες  που συγκέντρωσε η Κάριτας της Ιταλίας.

Η Συρία μπήκε στον ένατο χρόνο  πολέμου και διερωτάται κανείς  τι απέμεινε  να πει κανείς μπροστά  σε ένα τέτοιο χάος στο οποίο τα παιδιά πληρώνουν την υψηλότερη τιμή. Το Dossier της Κάριτας που δημοσιοποιήθηκε σ’ αυτή τη θλιβερή επέτειο, μιλά για ένα Έθνος «μαρτυρικό  που τα τελευταία οκτώ χρόνια  έγινε το επίκεντρο του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου".

“ Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων ίσως δεν θα γίνει ποτέ γνωστός και πράγματι η διεθνής κοινότητα σταμάτησε πια να μετρά τους νεκρούς”.

Το σκηνικό και οι αριθμοί που έχουν αποκαλυφθεί από τις έρευνες του Dossier, μπορούν όμως να δώσουν μια ιδέα  της μεγάλης δυστυχίας  που ο συριακός  λαός ζει από τις 15 Μαρτίου του 2011. Στη Χώρα το 83 τοις εκατό  είναι πρόσφυγες  και περισσότεροι από 6 εκατομμύρια εκτοπισθέντες στο εσωτερικό. Επίσης  14.2 εκατομμύρια  άνθρωποι βρίσκονται σε απόλυτη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατροφαρμακευτική στήριξης, δηλαδή  όλος ο λαός που ακόμη βρίσκεται στη Συρία.

“ Με την έκρηξη του συριακού πολέμου στην περιοχή, ξανάρχισαν διαμάχες που είχε θεωρηθεί ότι πια είχαν τελειώσει, όπως αυτή του Ισραήλ με τη Συρία”.

Μια εξευτελιστική σύγκρουση

Αυτόπτης μάρτυρας αυτής "της παρατεταμένης και περίπλοκης  ανθρωπιστικής κρίσης" είναι ο Καρδινάλιος Mario Zenari, Αποστολικός Νούντσιος  στη Συρία, που μετά από 8 χρόνια συγκρούσεων και τρόμου  έτσι περιέγραψε την κατάσταση: "Δυστυχώς δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Συρία. Έζησα εδώ όλα αυτά τα χρόνια του πολέμου και  σήμερα είναι μία πολύ θλιβερή μέρα,  διότι η Συρία  μπαίνει στον ένατο χρόνο και αυτές οι συγκρούσεις  συνεχίζονται  με ένα απρόβλεπτο τρόπο. Κανένας μπορούσε να φανταστεί ότι θα έφθανε σ’ αυτό το σημείο με μια χιονοστιβάδα  που έθαψε  περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και που έσπειρα τη καταστροφή και το θάνατο".

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

ANGELUS Τετάρτης 29ης Ιουνίου 2022

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Το Ευαγγέλιο

Κυκλοφόρησε η ειδική έκδοση της Εφημερίδας της Αγίας Έδρας για τους φτωχούς «Ο παρατηρητής του δρόμου»

  Το ενδιαφέρον του Πάπα Φραγκίσκου για τους φτωχούς και τους αστέγους της Αιώνιας Πόλης είναι γνωστό και εκδηλώνεται συνεχώς. Έχουμε μάθει για τους χώρους

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου