Γυναίκες και παιδιά πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα

Γυναίκες και παιδιά πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα

Μετά από 8 χρόνια πολέμου "δεν υπάρχουν λόγια, και κανένας μπορούσε να φανταστεί" ότι οι συγκρούσεις "θα οδηγούσαν σ’ αυτό το σημείο". Αυτά τα λόγια χρησιμοποιεί  ο Αποστολικός Νούντσιος στη Συρία, Καρδινάλιος Mario Zenari που δημοσιεύτηκαν αυτές τις ημέρες  online στο 45° Dossier για τη μαρτυρική Χώρα με στοιχεία  και μαρτυρίες  που συγκέντρωσε η Κάριτας της Ιταλίας.

Η Συρία μπήκε στον ένατο χρόνο  πολέμου και διερωτάται κανείς  τι απέμεινε  να πει κανείς μπροστά  σε ένα τέτοιο χάος στο οποίο τα παιδιά πληρώνουν την υψηλότερη τιμή. Το Dossier της Κάριτας που δημοσιοποιήθηκε σ’ αυτή τη θλιβερή επέτειο, μιλά για ένα Έθνος «μαρτυρικό  που τα τελευταία οκτώ χρόνια  έγινε το επίκεντρο του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου".

“ Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων ίσως δεν θα γίνει ποτέ γνωστός και πράγματι η διεθνής κοινότητα σταμάτησε πια να μετρά τους νεκρούς”.

Το σκηνικό και οι αριθμοί που έχουν αποκαλυφθεί από τις έρευνες του Dossier, μπορούν όμως να δώσουν μια ιδέα  της μεγάλης δυστυχίας  που ο συριακός  λαός ζει από τις 15 Μαρτίου του 2011. Στη Χώρα το 83 τοις εκατό  είναι πρόσφυγες  και περισσότεροι από 6 εκατομμύρια εκτοπισθέντες στο εσωτερικό. Επίσης  14.2 εκατομμύρια  άνθρωποι βρίσκονται σε απόλυτη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατροφαρμακευτική στήριξης, δηλαδή  όλος ο λαός που ακόμη βρίσκεται στη Συρία.

“ Με την έκρηξη του συριακού πολέμου στην περιοχή, ξανάρχισαν διαμάχες που είχε θεωρηθεί ότι πια είχαν τελειώσει, όπως αυτή του Ισραήλ με τη Συρία”.

Μια εξευτελιστική σύγκρουση

Αυτόπτης μάρτυρας αυτής "της παρατεταμένης και περίπλοκης  ανθρωπιστικής κρίσης" είναι ο Καρδινάλιος Mario Zenari, Αποστολικός Νούντσιος  στη Συρία, που μετά από 8 χρόνια συγκρούσεων και τρόμου  έτσι περιέγραψε την κατάσταση: "Δυστυχώς δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Συρία. Έζησα εδώ όλα αυτά τα χρόνια του πολέμου και  σήμερα είναι μία πολύ θλιβερή μέρα,  διότι η Συρία  μπαίνει στον ένατο χρόνο και αυτές οι συγκρούσεις  συνεχίζονται  με ένα απρόβλεπτο τρόπο. Κανένας μπορούσε να φανταστεί ότι θα έφθανε σ’ αυτό το σημείο με μια χιονοστιβάδα  που έθαψε  περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και που έσπειρα τη καταστροφή και το θάνατο".

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου