Ο ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ ΜΑΡΙΟ GRECH

6

Ο ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ ΜΑΡΙΟ GRECH

Ο νέος, εν Ρώμη, Γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων, Σεβ/τατος Mario Grech, είναι απ΄τους νέους Καρδιναλίους που επέλεξε ο Πάπας Φραγκίσκος. Είναι 63 ετών, με νομικές σπουδές, Επίσκοπος του Gozo ( 2005-2019 ), με σημαντικό έργο στη χώρα του και συγγενής του επιφανούς θεολόγου, ιδρυτή του Ινστιτούτου Augustinianum, Kκαρδιναλίου Prosper Grech, που αποβίωσε πέρυσι.
Σε συνέντευξή του στην Civilta Cattolica που κυκλοφορεί, διατυπώνει μια ενδιαφέρουσα γνώμη για την ποιμαντική της καθολικής εκκλησίας μετά τον covid.
Πιστεύει ότι θα ήταν “ αυτοκτονία ” να επιστρέψουμε στις προηγούμενες μεθόδους ποιμαντικής και χαρακτηρίζει “ κληρικαλιστική ” τη σημερινή προσέγγιση, με τον ιερέα, μόνο του, να τελεί τη θεία λειτουργία και τους πιστούς να παρακολουθούν από τηλεόραση ή κοινωνικά δίκτυα ! Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι πιστοί διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να προσεγγίσουν το Μυστήριο της Ευχαριστίας ή να τελέσουν την εξόδια ακολουθία των δικών τους ανθρώπων, που πεθαίνουν, ενώ θα έπρεπε να προσπαθούν να συμφιλιωθούν με το Θεό και με το διπλανό τους να ακούν το λόγο του Θεού και να είναι χρήσιμοι στο πλησίον. Πρέπει να δεχθούμε ότι “το σπίτι” έγινε “Εκκλησία” ακόμα και για λειτουργικούς λόγους, “ χωρίς σπιτική εκκλησία, η ευρύτερη Εκκλησία δε θα έχει μέλλον ! ”
Το Ευαγγέλιο είναι το Κέντρο της ζωής μας. Παρόλο που, μετά τη Β’ Σύνοδο του Βατικανού, η οικογένεια είναι η βασική και μόνιμη δομή της Εκκλησίας, εξακολουθούμε να προσπαθούμε να ζούμε την πίστη μας μόνο “εντός ναού” και όχι “εντός σπιτιού”.
Ο νέος Καρδινάλιος υπογραμμίζει ότι “ Συνοδικότητα ” και “ Αδελφοσύνη ” είναι οι όροι για να καταλάβει κάποιος τον τρόπο σκέψης του Πάπα Φραγκίσκου, ο ίδιος έζησε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές στις Συνόδους για την Οικογένεια και την Αμαζονία και σκοπεύει να πορευθεί με αυτές στα καθήκοντα που έχει αναλάβει

Πληροφορίες από Vatican Insider της εφημερίδας La Stampa
Φωτογραφία από Vatican News

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου