Ηνωμένο Βασίλειο, παύση της λατρεία
Ο Σεβασμιότατος Mark O’Tool, επίσκοπος του Πλύμουθ, σε επιστολή του προς τους βουλευτές της Κορνουάλης, του Ντέβον και του Ντόρσετ, εξέφρασε την απογοήτευση της Καθολικής κοινότητας μετά από αίτημα της κυβέρνησης να σταματήσει, από τις 5 Νοεμβρίου – ημερομηνία έναρξης της νέο απαγορευτικό στη χώρα – έως τις 2 Δεκεμβρίου, οι πράξεις δημόσιας και κοινοτικής λατρείας. Αυτό, αφού οι Καθολικές κοινότητες εργάστηκαν τόσο σκληρά για να κάνουν τις εκκλησίες ασφαλή μέρη όπου όλοι μπορούσαν να συναντηθούν με ελεγχόμενο και πειθαρχημένο τρόπο. Η πρόταση δημοσιεύθηκε στον νέο οδηγό για τους εθνικούς περιορισμούς.
Ο θεμελιώδης ρόλος των κοινοτήτων πίστης
Ο Ιεράρχης τόνισε ότι «Οι κοινότητες της πίστης έχουν διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας τους τελευταίους μήνες, καθώς και στην εξασφάλιση φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, που υποστηρίζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλους τους τομείς της κοινότητας, και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους. “Αυτή η υπηρεσία, πρόσθεσε,” δημιουργείται και υποστηρίζεται από κοινή λατρεία και προσευχή. “Η Θεία Λειτουργία, στην πραγματικότητα, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη ζωή των Καθολικών και” είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της salute σωματικής, πνευματικής και διανοητικής υγείας, καθώς και για την καλλιέργεια της έμπρακτης γενναιοδωρίας που είναι απαραίτητη για την εξυπηρέτηση των ‘άλλων».
Το αίτημα για τις αιτίες
Ο Σεβασμιότατος κάλεσε την κυβέρνηση να είναι διαφανής, να δείξει τα στοιχεία που δικαιολογούν την απόφαση απαγόρευσης της δημόσιας λατρείας και να δημοσιεύσει τα δεδομένα που οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση. “Εάν δεν μπορεί να προσκομιστεί τέτοια απόδειξη – δήλωσε ο Επίσκοπος του Πλύμουθ – τότε η απόφαση απαγόρευσης της δημόσιας λατρείας στις Καθολικές εκκλησίες θα πρέπει να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο”.
Μία δίκαιη μεταχείριση
Τέλος, ο επίσκοπος εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί στο Κοινοβούλιο, “έτσι ώστε η Καθολική κοινότητα και άλλες θρησκευτικές ομάδες να αντιμετωπίζονται δίκαια και με την αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων στη θρησκευτική ελευθερία και έκφραση, που είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στη δημοκρατία μας».
+Ν