ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ( 1 ) 3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ , ΤΗΝΟΣ, 1-4/8/1985

1

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ 3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ , ΤΗΝΟΣ, 1-4/8/1985

Η δεκαετία του 1980 ήταν αρκετά πλούσια από δράσεις της εγχώριας καθολικής νεολαίας, η οποία, με τα μέσα της εποχής, προσπαθούσε να δείξει τη διαθεσιμότητά της να αποτελέσει ενεργό κύτταρο της ζωής της Εκκλησίας. Τότε, 1983 και 1987 διεξήχθησαν τα 2 Φεστιβάλ Νεολαίας, στη Ποσειδωνία Σύρου. Ενδιάμεσα είχαμε οργανώσει ( οι σημερινοί 55-60 ρηδες… ) το 3ο Συνέδριο καθολικής νεολαίας στα Λουτρά της Τήνου, Είχαν λάβει μέρος πάνω από 100 σύνεδροι, το σύνολο της τότε Ιεραρχίας και εκπρόσωποι μοναχικών ταγμάτων. 
Η “νοσταλγία” δεν αφορά μόνο τα 35 ακριβώς χρόνια από τότε. Είναι και για να υπογραμμισθούν κάποια ζητήματα που καλό είναι να τα θυμόμαστε :
– Οι οργανώσεις καθολικής νεολαίας είχαν παρελθόν και προφανώς έχουν και μέλλον. Τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και η ευκολία μετακίνησης στο εξωτερικό έχουν συχνά αντικαταστήσει τις παλαιές εβδομαδιαίες συναντήσεις νέων και την προσμονή συμμετοχής σε ευρωπαϊκές εκδηλώσεις. Επίσης υπάρχουν και άλλες καθολικές οργανώσεις, πλέον, στις οποίες συμμετέχουν νέοι. Όμως οι υπεύθυνοι της ποιμαντικής νεολαίας ας μη ξεχνούν ότι η ΕΚΝΕ και η ΕΚΦΕ είναι οι ιστορικές οργανώσεις νεολαίας στη χώρα μας, συνεχίζουν ως σήμερα τη δράση τους, παρόλα τα προβλήματα και πρέπει να στηριχθούν περισσότερο. 
— Από τις ΕΚΝΕ και ΕΚΦΕ εκατοντάδες άτομα, τα τελευταία χρόνια, συνέχισαν και συνεχίζουν την προσφορά τους σε ενοριακά συμβούλια και θεσμούς της εκκλησίας, αλλά και σε άλλους τοπικούς και ευρύτερους θεσμούς της κοινωνίας. Επομένως, αν θέλουμε ενεργούς ενορίτες πρέπει να (προ) έχουμε και ενεργούς θεσμούς νεολαίας σε όσες περισσότερες ενορίες γίνεται. Προφανώς δεν υπάρχουν αρκετοί έλληνες, νέοι σε ηλικία, ιερείς και μοναχοί, όπως πριν 35 χρόνια, για να ασχοληθούν με τη νεολαία, γι` αυτό συχνά η μέριμνα ανατίθεται σε αλλοδαπούς ιερείς. Όμως, όπως σε όλα, χρειάζεται συνέχεια, με σεβασμό στο παρελθόν και νέες μεθόδους, ώστε να συνυπάρξουν (και όχι να αφομοιωθούν ούτε να δρουν παράλληλα) έλληνες και ξένοι καθολικοί νέοι που ζουν στη χώρα μας.
— Η μικρή τοπική μας κοινότητα πρόσφερε 2 άτομα στο διεθνή συντονισμό των οργανώσεων καθολικής νεολαίας ( JECI-MIEC ), τη Μαρία Κουτάτζη, παλαιότερα ως γραμματέα Ευρώπης, με έδρα τις Βρυξέλλες και την Εβελίνα Μανωλά ( 2016-2020) ως διεθνή γραμματέα με έδρα το Παρίσι. Ακολουθούν και άλλα, ευτυχώς.
— Από το συνέδριο του 1985 και μετά οργανώθηκε πιο επίσημα και η ΕΚΝΕ, καταστατικό της οποίας δημοσιεύθηκε αργότερα και στο δικαστήριο, για να μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας ( η ΕΚΦΕ είχε ήδη από το 1965 ).
— Οι καθολικές οργανώσεις νεολαίας φαίνεται να ξεκίνησαν οργανωμένα στη χώρα μας τις δεκαετίες 1920 ( εφόσον από την ΕΚΝΕ θεωρείται ότι ξεκίνησε “ η Καθολική ” ) και 1930 ( το 1936 εμφανίζεται η πρώτη PAX ROMANA ). Ίσως είναι ευκαιρία απολογισμών και χάραξης νέας ποιμαντικής προοπτικής.

Από το αρχείο μου η αφίσα του 3ου Συνεδρίου και φωτογραφίες
1. Ο αείμνηστος π. Αντώνης Φόνσος, εκκλ. Παραστάτης της ΕΚΝΕ Τήνου, με τον Ιωσήφ Απέργη
2. Από την Οργανωτική Επιτροπή : Αντουανέττα Καλλέγια ( Αθήνα ), Αντώνης Κακίας ( Κέρκυρα ) Μάνθος Βίλλας ( Τήνος ) και ο π. Γαβριήλ Μαραγκός
3. Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γεωργία Φιλιππούση, στον εναρκτήριο χαιρετισμό

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 26 Απριλίου 2025  Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να