ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ( 1 ) 3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ , ΤΗΝΟΣ, 1-4/8/1985

1

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ 3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ , ΤΗΝΟΣ, 1-4/8/1985

Η δεκαετία του 1980 ήταν αρκετά πλούσια από δράσεις της εγχώριας καθολικής νεολαίας, η οποία, με τα μέσα της εποχής, προσπαθούσε να δείξει τη διαθεσιμότητά της να αποτελέσει ενεργό κύτταρο της ζωής της Εκκλησίας. Τότε, 1983 και 1987 διεξήχθησαν τα 2 Φεστιβάλ Νεολαίας, στη Ποσειδωνία Σύρου. Ενδιάμεσα είχαμε οργανώσει ( οι σημερινοί 55-60 ρηδες… ) το 3ο Συνέδριο καθολικής νεολαίας στα Λουτρά της Τήνου, Είχαν λάβει μέρος πάνω από 100 σύνεδροι, το σύνολο της τότε Ιεραρχίας και εκπρόσωποι μοναχικών ταγμάτων. 
Η “νοσταλγία” δεν αφορά μόνο τα 35 ακριβώς χρόνια από τότε. Είναι και για να υπογραμμισθούν κάποια ζητήματα που καλό είναι να τα θυμόμαστε :
– Οι οργανώσεις καθολικής νεολαίας είχαν παρελθόν και προφανώς έχουν και μέλλον. Τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και η ευκολία μετακίνησης στο εξωτερικό έχουν συχνά αντικαταστήσει τις παλαιές εβδομαδιαίες συναντήσεις νέων και την προσμονή συμμετοχής σε ευρωπαϊκές εκδηλώσεις. Επίσης υπάρχουν και άλλες καθολικές οργανώσεις, πλέον, στις οποίες συμμετέχουν νέοι. Όμως οι υπεύθυνοι της ποιμαντικής νεολαίας ας μη ξεχνούν ότι η ΕΚΝΕ και η ΕΚΦΕ είναι οι ιστορικές οργανώσεις νεολαίας στη χώρα μας, συνεχίζουν ως σήμερα τη δράση τους, παρόλα τα προβλήματα και πρέπει να στηριχθούν περισσότερο. 
— Από τις ΕΚΝΕ και ΕΚΦΕ εκατοντάδες άτομα, τα τελευταία χρόνια, συνέχισαν και συνεχίζουν την προσφορά τους σε ενοριακά συμβούλια και θεσμούς της εκκλησίας, αλλά και σε άλλους τοπικούς και ευρύτερους θεσμούς της κοινωνίας. Επομένως, αν θέλουμε ενεργούς ενορίτες πρέπει να (προ) έχουμε και ενεργούς θεσμούς νεολαίας σε όσες περισσότερες ενορίες γίνεται. Προφανώς δεν υπάρχουν αρκετοί έλληνες, νέοι σε ηλικία, ιερείς και μοναχοί, όπως πριν 35 χρόνια, για να ασχοληθούν με τη νεολαία, γι` αυτό συχνά η μέριμνα ανατίθεται σε αλλοδαπούς ιερείς. Όμως, όπως σε όλα, χρειάζεται συνέχεια, με σεβασμό στο παρελθόν και νέες μεθόδους, ώστε να συνυπάρξουν (και όχι να αφομοιωθούν ούτε να δρουν παράλληλα) έλληνες και ξένοι καθολικοί νέοι που ζουν στη χώρα μας.
— Η μικρή τοπική μας κοινότητα πρόσφερε 2 άτομα στο διεθνή συντονισμό των οργανώσεων καθολικής νεολαίας ( JECI-MIEC ), τη Μαρία Κουτάτζη, παλαιότερα ως γραμματέα Ευρώπης, με έδρα τις Βρυξέλλες και την Εβελίνα Μανωλά ( 2016-2020) ως διεθνή γραμματέα με έδρα το Παρίσι. Ακολουθούν και άλλα, ευτυχώς.
— Από το συνέδριο του 1985 και μετά οργανώθηκε πιο επίσημα και η ΕΚΝΕ, καταστατικό της οποίας δημοσιεύθηκε αργότερα και στο δικαστήριο, για να μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας ( η ΕΚΦΕ είχε ήδη από το 1965 ).
— Οι καθολικές οργανώσεις νεολαίας φαίνεται να ξεκίνησαν οργανωμένα στη χώρα μας τις δεκαετίες 1920 ( εφόσον από την ΕΚΝΕ θεωρείται ότι ξεκίνησε “ η Καθολική ” ) και 1930 ( το 1936 εμφανίζεται η πρώτη PAX ROMANA ). Ίσως είναι ευκαιρία απολογισμών και χάραξης νέας ποιμαντικής προοπτικής.

Από το αρχείο μου η αφίσα του 3ου Συνεδρίου και φωτογραφίες
1. Ο αείμνηστος π. Αντώνης Φόνσος, εκκλ. Παραστάτης της ΕΚΝΕ Τήνου, με τον Ιωσήφ Απέργη
2. Από την Οργανωτική Επιτροπή : Αντουανέττα Καλλέγια ( Αθήνα ), Αντώνης Κακίας ( Κέρκυρα ) Μάνθος Βίλλας ( Τήνος ) και ο π. Γαβριήλ Μαραγκός
3. Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γεωργία Φιλιππούση, στον εναρκτήριο χαιρετισμό

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

24 Σεπτεμβρίου μνήμη της Παναγίας της Φανερωμένης

  Στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Μωαμεθανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας. Χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ή μεταφέρονται στην Αφρική, όπου πωλούνται ως

26η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ’

  26η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ’   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Δαν 3, 31. 29. 30. 43. 42) Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου