ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΙΖΟΣ : ΕΝΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ “ ΕΦΥΓΕ ”

2

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΙΖΟΣ :  ΕΝΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ  ΕΛΛΗΝΑΣ “ ΕΦΥΓΕ ”

Ο θάνατος, πριν λίγες μέρες, ενός κορυφαίου υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστός από τα ελληνικά ΜΜΕ. Κρίμα, γιατί “ο Έλληνας δικηγόρος του Μαντέλα” υπήρξε μια προσωπικότητα που έγραψε ιστορία και θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι που ήταν συμπατριώτης μας.
Είχε γεννηθεί το 1927 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, καταγόμενος από Αρκαδία. Το 1941, μέσα στη Γερμανική Κατοχή, η οικογένεια του διέφυγε στην Αίγυπτο και στη συνέχεια στη Νότια Αφρική. Εκεί σπούδασε Νομικά, στο Γιοχάνεσμπουργκ, γινόμενος φίλος με το μαύρο συμφοιτητή του Νέλσονα Μαντέλα και άρχισε να δικηγορεί το 1954. Δεν πρόδωσε ποτέ τη φιλία τους, φοβούμενος για τη ζωή του ή την καριέρα του, μέσα στο καθεστώς του απαρτχάιντ. Αντίθετα υπερασπίσθηκε τον ίδιο και τους άλλους ηγέτες του Αφρικανικού Κογκρέσου, στις δίκες των ετών 1956-1964. Θεωρείται ότι με τις ενέργειές του τον γλύτωσε από την καταδίκη σε θάνατο. Στήριξε τον Μαντέλα και την οικογένειά του κατά την πολυετή φυλάκισή του, Ήταν δίπλα του όταν αφέθηκε ελεύθερος και εκλέχθηκε Πρόεδρος της χώρας : Συμμετείχε στην “ Επιτροπή Αληθείας και Συμφιλίωσης ” και στην Επιτροπή για την αλλαγή του Συντάγματος, επειδή εκείνος του το ζήτησε.
Ταυτόχρονα, όπως υπενθύμισε η ανακοίνωση του ελληνικού ΥπΕξ ήταν από τους ιδρυτές του γνωστού ελληνικού σχολείου “ Saheti ” στο Γιοχάνεσμπουργκ και θερμός υποστηρικτής της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, απ΄το Βρετανικό Μουσείο.
“ Ο γίγαντας της νοτιοαφρικανικής ιστορίας και του Παγκόσμιου Αγώνα για Δικαιοσύνη “ ( όπως τον χαρακτήρισε, αποχαιρετώντας τον, το Ίδρυμα Μαντέλα ) ήταν ένας πολύ συμπαθής κα χαμηλών τόνων άνθρωπος, παρόλη τη φήμη του, για όσους τον είχαν γνωρίσει σε επισκέψεις του στην Ελλάδα.

Πληροφορίες και φωτογραφία AP από Cnn.gr

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου