Φυλλάδιο 1ης Κυριακής της Τεσσαρακοστής

Φυλλάδιο ς Κυριακής της Τεσσαρακοστής
Κύκλος β’

φυλλαδιο.jpg

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Πβ. Ψλ 91 [90], 15-16)

Θα με επικαλεσθεί, και εγώ θα τον εισακούσω, θα τον σώσω και θα τον δοξάσω. Μακρότητα ημερών θα του χαρίσω.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε Θεέ Πατέρα, με την ετήσια άσκηση της Τεσσαρακοστής, που είναι σημείο της μετάνοιάς μας, αξίωσε εμάς, τους δούλους σου, να κατανοήσουμε το λυτρωτικό Μυστήριο του Χριστού και να επιδιώκουμε τη σωτηρία με διαγωγή ενάρετη. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Γένεσης (9, 8-15)

Αυτά είπε ο Θεός στο Νώε, και μαζί του στους γιους του: «Ιδού εγώ θα στήσω τη διαθήκη μου με σας, και με το σπέρμα σας μετά από σας, και προς κάθε έμψυχο ζώο, το οποίο είναι μαζί σας, τόσο από τα πτηνά όσο και από τα κτήνη, κι από όλα τα ζώα της γης, τα οποία είναι μαζί σας, από κάθε ένα που βγήκε από την κιβωτό, κάθε ζώο της γης. Θα στήσω τη διαθήκη μου με σας, και στο εξής δε θα εξολοθρευτεί καμία σάρκα από τα νερά του κατακλυσμού, ούτε θα είναι πλέον κατακλυσμός που να φθείρει τη γη».
Και είπε ο Θεός: «Τούτο είναι το σημείο της διαθήκης, την οποία εγώ κάνω ανάμεσα σε μένα και σε σας και σε κάθε έμψυχο ζώο, το οποίο είναι μαζί σας, σε αιώνιες γενεές.
Θα θέσω το τόξο μου στα σύννεφα, και θα είναι σε σημείο διαθήκης ανάμεσα σε μένα και στη γη. Και, όταν καλύψω τον ουρανό με σύννεφα, θα φανεί το τόξο μου στα σύννεφα και θα θυμηθώ τη διαθήκη μου με σας, και με κάθε έμψυχο ζώο σαρκοβόρο και δεν θα είναι πλέον νερά κατακλυσμού για να εξαλείψουν κάθε σάρκα.
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (25)

Όλοι οι δρόμοι σου, Κύριε, είναι έλεος και αλήθεια,
γι’ αυτούς που τηρούν τη διαθήκη σου.

Κάνε μου γνωστούς, Κύριε, τους δρόμους σου *
και τα μονοπάτια σου δίδαξέ με.
Οδήγησέ με στην αλήθεια σου και δίδαξέ με, +
επειδή εσύ είσαι ο Θεός της σωτηρίας μου, *
σ ‘εσένα ήλπισα όλη την ημέρα.

Θυμήσου, Κύριε, την καλοσύνη σου *
και τα ελέη σου, διότι είναι παντοτινά.
Αλλά θυμήσου με σύμφωνα με το έλεός σου, *
εξαιτίας της καλοσύνης σου, Κύριε.

Καλός κι ευθύς ο Κύριος, *
γι’ αυτό και στους αμαρτωλούς διδάσκει τον ίσιο δρόμο.
Οδηγεί τους πράους με δικαιοσύνη, *
διδάσκει στους πράους τους δρόμους του.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από την 1η επιστολή του Αποστόλου Πέτρου (3, 18-22)

Αγαπητοί, ο Χριστός έπαθε μια για πάντα για τις αμαρτίες, δίκαιος για χάρη των αδίκων, ώστε να σας οδηγήσει στο Θεό. Θανατώθηκε στη σάρκα, αλλά ζωοποιήθηκε στο Πνεύμα. Αυτό τον οδήγησε στα φυλακισμένα πνεύματα, όπου πήγε και κήρυξε. Κάποτε, στις ημέρες του Νώε, όταν κατασκευαζόταν η κιβωτός, αυτοί έδειξαν ανυπακοή, ενώ ο Θεός τους περίμενε με μακροθυμία. Μέσα σ ‘αυτή την κιβωτό, λίγοι, δηλαδή οκτώ ψυχές, σώθηκαν από το νερό.
Αυτό είναι τύπος του βαπτίσματος, που τώρα σώζει εσάς και που δεν πρόκειται για αποβολή της ακαθαρσίας του σώματος, αλλά για επίκληση που απευθύνει στο Θεό μια αγαθή συνείδηση, με τη δύναμη της ανάστασης του Ιησού Χριστού, που βρίσκεται στα δεξιά του Θεού, αφού ανέβηκε στον ουρανό και του υποτάχθηκαν οι άγγελοι και οι εξουσίες και οι δυνάμεις.
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Μτ. 4, 4β)

Δε ζει ο άνθρωπος με μόνο το ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1, 12-15)

Τον καιρό εκείνο, το Πνεύμα οδήγησε τον Ιησού έξω στην έρημο. Κι έμεινε στην έρημο σαράντα ημέρες και πειραζόταν από το σατανά. Και ήταν με τα θηρία, και οι άγγελοι τον υπηρετούσαν.
Μετά τη σύλληψη του Ιωάννη, επέστρεψε ο Ιησούς στη Γαλιλαία και κήρυττε το Ευαγγέλιο του Θεού και έλεγε: «Συμπληρώθηκε ο καιρός και έφθασε η Βασιλεία του Θεού. Μετανοείτε και πιστεύετε στο Ευαγγέλιο».
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ο Θεός αγαπά τον άνθρωπο κι απ’ αυτή την αγάπη πηγάζει το γεγονός ότι πολλές φορές προσέφερε τη διαθήκη του στους ανθρώπους και χάρη τους έφτιαξε το σχέδιο της σωτηρίας. Σ ‘αυτόν, λοιπόν, ας απευθύνουμε τις προσευχές μας, ψάλλοντας: Σώσε, Κύριε, το λαό σου!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να αναγνωριστεί απ’ τους ανθρώπους ως μοναδική κιβωτός σωτηρίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους επιστήμονες και τους τεχνίτες, ώστε να εργάζονται για το καλό και όχι για το κακό, για την ειρήνη και όχι για τον πόλεμο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους υποφέρουν από πειρασμούς, ώστε να μην αποθαρρύνονται στον αγώνα κατά του κακού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε αυτή την περίοδο της Τεσσαρακοστής να εντείνουμε την πιστότητά μας προς το Λόγο του Θεού και της Εκκλησίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θυμήσου την αγάπη σου, Θεέ Πατέρα, την οποία έδειξες στους πατέρες μας κατά το παρελθόν. Κι αν η προσευχή μας είναι ατελής και φτωχή, Εσύ εισάκουσέ την και πραγματοποίησε τις αιτήσεις μας. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.
Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Χορήγησέ μας, παντοδύναμε Θεέ, να γίνουμε όμοιοι με αυτά τα δώρα που σου προσφέρουμε με τα οποία τελούμε την αρχή αυτού του σεπτού Μυστηρίου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Μτ 4, 4)

Ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με άρτο, αλλά με κάθε Λόγο που εξέρχεται από το στόμα του Θεού.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναζωογονημένοι με τον ουράνιο άρτο, που τρέφει την πίστη, αυξάνει την ελπίδα και ενισχύει την αγάπη, σε παρακαλούμε, Κύριε, δίδαξέ μας να επιθυμούμε εκείνον που είναι ο Άρτος ο ζωντανός και ο αληθινός, και να ζούμε με κάθε Λόγο που εξέρχεται από το στόμα σου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΕΥΧΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Ας κατέλθει άφθονη η ευλογία σου, Κύριε, επάνω στο λαό σου για να αυξάνεται η ελπίδα στις ταλαιπωρίες, να σταθεροποιείται η αρετή στον πειρασμό και να εξασφαλίζεται η αιώνια λύτρωση. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου