Φυλλάδιο 10ης Κυριακής του Έτους

Φυλλάδιο 10ης Κυριακής του Έτους
Κύκλος Β΄

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ(Ψλ 27 [26], 1-2)

Ο Κύριος είναι το φως μου και η σωτηρία μου, ποιον θα φοβηθώ; Ο Κύριος υπερασπίζεται τη ζωή μου, ενώπιον ποίου θα δειλιάσω; Αυτοί που με θλίβουν και οι εχθροί μου, αυτοί σκόνταψαν και έπεσαν.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Κύριε πολυέλεε, πηγή κάθε αγαθού, δώσε μας, σε παρακαλούμε, τη θεία σου φώτιση, για να μελετούμε πάντοτε το καλό και, με τη βοήθειά σου, αυτό πάντοτε να πράττουμε. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Γένεσης (3, 9-15)

Ο Κύριος, ο Θεός, φώναξε τον Αδάμ και του είπε: «Πού είσαι».
Κι αυτός απάντησε: «Άκουσα τη φωνή σου στον παράδεισο. Φοβήθηκα, επειδή είμαι γυμνός και κρύφτηκα».
Του είπε πάλι: «Ποιος σου φανέρωσε ότι είσαι γυμνός, παρά το ότι έφαγες από το δένδρο που σε είχα διατάξει να μη φας;».
Είπε ο Αδάμ: «Η γυναίκα, που μου έδωσες για σύντροφό μου, εκείνη μου έδωσε από το δένδρο και έφαγα».
Ο Κύριος, ο Θεός, είπε στη γυναίκα: «Γιατί το έκαμες αυτό;». Κι η γυναίκα απάντησε: «Το φίδι με εξαπάτησε και έφαγα».
Τότε ο Κύριος, ο Θεός, είπε στο φίδι: «Επειδή το έκαμες αυτό, να είσαι καταραμένο ανάμεσα σ ‘όλα τα ζώα και σ’ όλα τα άγρια θηρία. Θα σέρνεσαι πάνω στο στήθος σου και χώμα θα τρως όλες τις ημέρες της ζωής σου. Εχθρότητα θα θέσω ανάμεσα σε σένα και τη γυναίκα, στον απόγονό σου και στον απόγονό της. Αυτός θα σου συντρίψει το κεφάλι, και εσύ θα του κεντήσεις τη φτέρνα».
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (130)

Στον Κύριο βρίσκεται το έλεος,
και άφθονη σ’ αυτόν είναι η λύτρωση.

Απ’ τα βάθη προς εσένα κραυγάζω, Κύριε.*
Κύριε, εισάκουσε τη φωνή μου.
Ας δώσουν προσοχή τ’ αυτιά σου*
στη φωνή της δέησής μου.

Αν παρατηρούσες ανομίες, Κύριε,*
Κύριε, ποιος θα άντεχε;
Όμως σ’ εσένα βρίσκεται η ευσπλαχνία,*
για να σε φοβόμαστε.

Σε υπόμεινα, Κύριε,*
άντεξε η ψυχή μου το λόγο σου.
Περίμενε η ψυχή μου τον Κύριο,*
περισσότερο απ’ ό,τι οι φρουροί την αυγή.

Περισσότερο απ’ ό,τι οι φρουροί την αυγή,*
ας περιμένει ο Ισραήλ τον Κύριο.
Επειδή στον Κύριο βρίσκεται το έλεος,*
και άφθονη σ’ αυτόν είναι η λύτρωση.

Αυτός λυτρώνει τον Ισραήλ,*
απ’ όλες του τις ανομίες.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από τη 2η επιστολή του Αποστόλου Παύλου
προς τους Κορινθίους (4, 13–5,1)

Αδελφοί, κατέχοντας αυτό το ίδιο πνεύμα πίστης, σύμφωνα με εκείνο που λέει η Γραφή: «πίστεψα, γι’ αυτό και μίλησα», και εμείς πιστεύουμε και γι’ αυτό και μιλούμε, γνωρίζοντας ότι εκείνος που ανάστησε τον Κύριο Ιησού, μαζί με τον Ιησού θα αναστήσει και εμάς και θα μας βάλει δίπλα του μαζί με εσάς. Πράγματι, όλα είναι για σας. Έτσι, ώστε η χάρη που πλεόνασε να γίνει αιτία να αποδοθεί υπεράφθονη η ευχαριστία από ακόμα περισσότερους, για τη δόξα του Θεού.
Γι’ αυτό και δε χάνουμε το θάρρος μας. Αντίθετα, αν και ο εξωτερικός μας άνθρωπος φθείρεται, ο εσωτερικός μας άνθρωπος ανακαινίζεται μέρα με την ημέρα. Διότι, το πρόσκαιρο και ελαφρύ βάρος της θλίψης μας, προετοιμάζει υπερβολικό και αιώνιο μέγεθος δόξας για μας, οι οποίοι δεν έχουμε για σκοπό μας ό,τι φαίνεται, αλλά εκείνα που δε φαίνονται. Πράγματι, εκείνα που φαίνονται είναι πρόσκαιρα, ενώ εκείνα που δε φαίνονται είναι αιώνια.
Γνωρίζουμε, πράγματι, πως, αν η επίγεια κατοικία μας, το σώμα, διαλυθεί, έχουμε ένα οικοδόμημα από το Θεό στους ουρανούς, κατοικία αιώνια, που δεν την έφτιαξαν ανθρώπινα χέρια.
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ιω.12, 31β-32)

Αλληλούια. Τώρα ο άρχοντας αυτού του κόσμου θα πεταχτεί έξω, είπε ο Κύριος. Κι εγώ, όταν θα υψωθώ από τη γη, όλους θα τους ελκύσω προς τον εαυτό μου. Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (3, 20-35)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς έφθασε σε ένα σπίτι και ο κόσμος πάλι συγκεντρώθηκε, ώστε δεν μπορούσαν ούτε να φάνε. Όταν το άκουσαν οι συγγενείς του, βγήκαν να τον πιάσουν, επειδή έλεγαν: «Τρελάθηκε!»
Και γραμματείς που είχαν κατέβει απ’ τα Ιεροσόλυμα, έλεγαν: «Τον κατέχει ο Βεελζεβούλ και στο όνομα του αρχηγού των δαιμονίων βγάζει τα δαιμόνια».
Τους προσκάλεσε και με παραβολές τους είπε: «Πώς μπορεί ο σατανάς να βγάζει το σατανά; Αν ένα βασίλειο διαιρεθεί, το βασίλειο αυτό δεν μπορεί να σταθεί. Κι αν ένα σπίτι διαιρεθεί, δεν μπορεί να σταθεί αυτό το σπίτι. Αν, λοιπόν, ο σατανάς ξεσηκώθηκε εναντίον του εαυτού του και διαιρέθηκε, δεν μπορεί να σταθεί και θα λάβει τέλος. Κανένας δεν μπορεί να μπει στο σπίτι ενός δυνατού να διαρπάξει τα πράγματά του, αν πρώτα δε δέσει τον δυνατό και τότε θα διαρπάξει το σπίτι του.
Αλήθεια σας λέω: όλα τα αμαρτήματα θα συγχωρεθούν στους ανθρώπους και όλες οι βλασφημίες που θα πουν. Αλλά εκείνος που θα βλασφημήσει εναντίον του Αγίου Πνεύματος, δε θα λάβει άφεση ποτέ και θα είναι ένοχος για αιώνιο αμάρτημα». Διότι έλεγαν: «Έχει ακάθαρτο πνεύμα».
Κι έφθασε η μητέρα του και τ’ αδέλφια του και στάθηκαν έξω και έστειλαν ανθρώπους να τον καλέσουν. Γύρω του καθόταν κόσμος και του είπαν: «Η μητέρα σου και οι αδελφοί σου και οι αδελφές σου είναι έξω και σε ζητούν».
Και απαντώντας τους είπε: «Ποια είναι η μητέρα μου και τ’ αδέλφια μου;». Και φέρνοντας γύρω το βλέμμα του, επάνω σ’ εκείνους που κάθονταν ολόγυρά του, είπε: «Να η μητέρα μου και τ’ αδέλφια μου. Διότι όποιος εκτελέσει το θέλημα του Θεού, αυτός είναι αδελφός μου και αδελφή και μητέρα μου».
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ας ικετεύσουμε με θάρρος το Θεό Πατέρα, για να μας ελευθερώσει από τη σκλαβιά της αμαρτίας και των δυνάμεων του κακού. Ας ψάλλουμε: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε με θάρρος να καταγγέλλει τις αδικίες και το κακό, αλλά να δείχνει ευσπλαχνία προς τους αμαρτωλούς, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους τους χριστιανούς, ώστε η πίστη τους να είναι ζωντανή, και απ’ αυτήν να αντλούν τη δύναμη για την καταπολέμηση του κακού στον κόσμο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους βρίσκονται κάτω από τη σκλαβιά των ενστίκτων, της βίας και του εγωισμού, ώστε να μη σκληρυνθεί η καρδιά τους αλλά να ανοίξει στον απελευθερωτικό λόγο του Ιησού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε η συμμετοχή μας στο Πάσχα του Ιησού να είναι για μας συμμετοχή στο απελευθερωτικό έργο του Θεού για τον άνθρωπο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Πατέρα μας επουράνιε, Εσύ έστειλες στον κόσμο τον Υιό σου για να μας ελευθερώσει από τη σκλαβιά της αμαρτίας και του διαβόλου. Μην επιτρέψεις να πέσουμε στον πειρασμό, αλλά ελευθέρωσέ μας απ’ τον Πονηρό. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν!

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Πρόσβλεψε με ευμένεια, σε παρακαλούμε, Κύριε, στην έκφραση της λατρείας μας, ώστε οι προσφορές μας να είναι δώρα ευάρεστα σ’ εσένα και σ’ εμάς να επαυξάνουν την αγάπη. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 18 [17], 3)

Ο Κύριος είναι το στερέωμά μου και το καταφύγιό μου και ο ελευθερωτής μου,
ο Θεός μου, η βοήθειά μου.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η θεραπευτική σου ενέργεια, Κύριε, ας μας απαλλάξει με καλοσύνη από τις κακίες μας και ας μας οδηγήσει προς ό,τι είναι ορθό. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου