Φτάνει πια με τις ένοπλες ομάδες

Φτάνει πια με τις ένοπλες ομάδες

"Δεν είναι με ένοπλες ομάδες που θα λύσουμε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα στη χώρα μας", δήλωσε ο Καρδινάλιος. Dieudonné Nzapalainga, αρχιεπίσκοπος του Bangui, απαντώντας σε μια ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη δημιουργία μιας νέας ένοπλης ομάδας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

"Ήρθε η ώρα να θάψουμε το τσεκούρι του πολέμου. Τα πραγματικά προβλήματα – επανέλαβε ο καρδινάλιος – μπορώ να πω δυνατά και καθαρά, είναι οι δρόμοι σε τρομερές συνθήκες, τα σχολεία χωρίς ειδικευμένους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικές βάσεις της χώρας εξακολουθούν να είναι εύθραυστες, όπως και το σύστημα υγείας. Δεν υπάρχουν γιατροί στα ιατρεία, και η έλλειψη νοσηλευτών είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Μια νέα ομάδα αντίδρασης που θα μπορούσε να ωθήσει την κυβέρνηση να κάνει παραχωρήσεις

Στις 28 Μαΐου, μια δήλωση ανακοίνωσε τη δημιουργία του, ενός σχηματισμού που γεννήθηκε από τη διάσπαση του Rassemblement Patriotiquepourle Renouveaudela Centrafrique(RPRc), μιας από τις 14 ένοπλες ομάδες που υπέγραψαν με την κυβέρνηση των συμφωνιών του Μπανγκούι του Χαρτούμ για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ελάχιστης σταθερότητας στη χώρα. Φοβόμαστε ότι ο νέος σχηματισμός σκοπεύει με τη βία να αναγκάσει την κυβέρνηση Bangui να κάνει παραχωρήσεις καθιστώντας και  να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δίπλα στις υπάρχουσες ένοπλες ομάδες. "Στις 15, 16 και 17 Ιουνίου. Έχουμε μόλις υπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία του Χαρτούμ με 14 ένοπλες ομάδες. Θέλετε να πραγματοποιήσετε μια δεύτερη διάσκεψη στο Χαρτούμ για να υπογράψετε άλλη συμφωνία;" Ο Καρδινάλιος αναφώνησε κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Banguiκατά την επιστροφή του από τη Ρώμη.

Τα θύματα των σφαγών θα γίνουν δικαιοσύνη για να προωθήσουν την αιτία της ειρήνης

Ο Καρδινάλιος Nzapalainga καταδίκασε επίσης τη σφαγή που διεπράχθη στις 21 Μαΐου σε τρία χωριά της Paoua, στα δυτικά της χώρας, που αποδόθηκαν σε μέλη της ένοπλης ομάδας 3R, με επίσημο προϋπολογισμό 34 θανάτων. "Αυτές οι βάρβαρες πράξεις δεν αντικατοπτρίζουν την έκφραση του λαού της Κεντρικής Αφρικής που επιδιώκει την ειρήνη", δήλωσε ο Καρδινάλιος που έκανε έκκληση για δικαιοσύνη: "Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο και πρέπει να γίνει δικαιοσύνη στα θύματα. Εκείνοι που έχουν διαπράξει αυτά τα εγκλήματα θα πρέπει να απαντήσουν ". Σύμφωνα με τον Καρδινάλιο, η δικαιοσύνη στα θύματα βοηθά να προωθηθεί η αιτία της ειρήνης, επειδή "θα βοηθήσει να ηρεμήσουν οι ψυχές. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τον πόνο, αλλιώς θα παραμείνουμε με τις απογοητεύσεις τους και πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που ο νόμος, η κυβέρνηση και η διεθνής κοινότητα είναι αδύναμοι, θα πρέπει να πάρουν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους ». (L.M. – AgenziaFides) “Φτάνει πια με τις ένοπλες ομάδες”

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου