Ευρώπη, η Εκκλησία διερωτάται για τις κλήσεις

Ευρώπη, η Εκκλησία διερωτάται για τις κλήσεις

Στην Αλβανία, τέσσερις ημέρες απομένουν για να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας στους νέους και στην εκκλησιαστική δέσμευση. Ο σεβασμιότατος Oscar Cantoni, Συμβούλιο των Επισκοπικών Συνδιασκέψεων της Ευρώπης: «Ο Κύριος καλεί πάντα. Βοηθήστε τους να ανακαλύψουν αυτό που θέλει από αυτούς»

Η στιγμή είναι από εκείνες τις επίσημες. Το 1997 εκδόθηκε το «tagliando» του In Verbotuo, προγραμματικό έγγραφο και πυξίδα για τις κλήσεις στην Ευρώπη. Σε πάνω από είκοσι χρόνια η παλαιά ήπειρος έχει αλλάξει δέρμα έχοντας υποστεί την παγκοσμιοποίηση, τη δυστυχία της παρακμής κυρίως των βόρειων χωρών, τις οικονομικές κρίσεις που ακολούθησαν με φρενήρη ρυθμό. Για να μην αναφέρουμε την κατάρρευση των ανταποκρίσεων σε κλήσεις για το αμπέλι του Κυρίου. Επομένως, επείγει μια ανασκόπηση, eccome. Το ξέρουν καλά οι επίσκοποι και οι εθνικοί υπεύθυνοι για την ποιμαντική κλήση των Επισκοπικών Συνόδων της Ευρώπης, οι οποίοι έχουν δώσει ραντεβού στα Τίρανα της Αλβανίας από σήμερα έως τις 3 Μαρτίου.

Νέοι Ευρωπαίοι, ένας νέος κόσμος που πρέπει να διερευνηθεί

Μέσα σε είκοσι χρόνια, οι νέοι έχουν αλλάξει ριζικά. Ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος. Αυτό το έγγραφο πρέπει να προσαρμοστεί, να ενημερωθεί. Για να ανταποκριθούμε στις νέες χιλιετίες, για να τους κάνουμε να ανακαλύψουν την κλήση τους σε νέους δρόμους. «Επειδή η Εκκλησία πιστεύει και έχει εμπιστοσύνη ότι ο Κύριος εξακολουθεί να καλεί, ακόμη και σήμερα, πολλούς για να αφιερωθούν σε Αυτόν και στην υπηρεσία των πιστών». Ο σεβασμιότατος Oscar Cnatoni, πρόεδρος της Επιτροπής για τις Κλήσεις, του Συμβουλίου των Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρώπης και επίσκοπος του Como, δεν αμφιβάλλει πάνω σε αυτό: «Είναι αλήθεια ότι οι νέοι έχουν πληγεί από ένα κύμα λαϊκισμού, αλλά είναι εξίσου αληθές ότι στις καρδιές τους υπάρχει η επιθυμία της αναζήτησης του απείρου, της πλήρους ζωής, της καθαρής χαράς. Πρέπει να τους βοηθήσουμε επιμορφώνοντας τους εκπαιδευτές που μπορούν να τους ακούσουν και να τους παράσχουν τα εργαλεία για να καταλάβουν τι ζητά ο Θεός από αυτούς και ίσως να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του. Το ίδιο ισχύει και για τη χειροτονία και την αφιερωμένη ζωή».

Η πνευματικότητα θα πρέπει να διαπεράσει κάθε συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Να στρέψομε το βλέμμα μας προς τον Θεό

Η πνευματική διάσταση θα είναι η Magna Charta με την οποία θα αγγίξουμε, θα αλλάξουμε, θα τροποποιήσουμε τις διάφορες νέες και υπάρχουσες πρωτοβουλίες των επιμέρους ευρωπαϊκών επισκοπικών διασκέψεων. «Πρέπει να δώσουμε ψυχή σε όλα όσα προτείνονται – αναφέρθηκε λεπτομερώς ο σεβασμιότατος Cantoni -. Οφείλουμε να επιτρέψουμε στους νέους, ας το θέσουμε έτσι, να «αγκιστρωθούν» στο Λόγο του Θεού ώστε αυτός να γίνει συγκεκριμένος στην υπηρεσία της αλληλεγγύης, της κοινωνίας, της δέσμευσης. Επαναλαμβάνω: οΚύριοςπάντακαλεί. Πάντα».

Το συνέδριο της Αλβανίας εξετάζει την επόμενη σύνοδο των νέων.

Στα Τίρανα, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών εκκλησιών θα έχουν ως φόντο, την επόμενη σύνοδο των νέων η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, επιβεβαιώνει ο σεβασμιότατος Cantoni: «Όλα αυτά αποτελούν μια πράξη προετοιμασίας της συνόδου. Σίγουρα από εδώ θα προκύψουν προτάσεις νέων γλωσσών και σπόρων για να μπορέσουμε να ενταχθούμε σε κοινωνία με τους νέους».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 3 Δεκεμβρίου 2022                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου