Άνοιξε και πάλι ο Πανάγιος Τάφος μετά το πάγωμα των φόρων

Άνοιξε και πάλι ο Πανάγιος Τάφος μετά το πάγωμα των φόρων

Κατά τις πρώτες ώρες σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα και η επιστροφή των πιστών μετά την πρωτοφανή κίνηση των τριών χριστιανικών Εκκλησιών να κλείσουν τον Πανάγιο Τάφο ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του αιτήματος για φόρους και απαλλοτρίωση εκ μέρους των ισραηλινών αρχών.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, η εκκλησία του Παναγίου Τάφου ξανάνοιξε στις 4:00 (τοπική ώρα) σήμερα το πρωί, μετά από τρεις μέρες που παρέμεινε κλειστή. Λίγο αργότερα, σύμφωνα με επιτόπιες μαρτυρίες, έφθασαν οι πρώτοι προσκυνητές.

Η απόφαση να ανοίξει και πάλι ο χώρος ήρθε μετά την ενέργεια των ηγετών των Εκκλησιών να ταχθούν υπέρ της κίνησης του Πρωθυπουργού Benyamin Netanyahu να παγώσει τόσο τους φόρους που επέβαλε η Δημοτική Αρχή της Ιερουσαλήμ καθώς και το νομοσχέδιο που εξετάζει η Knesset για την απαλλοτρίωση γαιών που πωλούνται από τις Εκκλησίες σε ιδιώτες.

Δύο είναι τα μέτρα τα οποία οδήγησαν τις Εκκλησίες στην ασυνήθιστη επιλογή να κλείσουν τον Πανάγιο Τάφο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι απαιτούμενοι φόροι από τις Δημοτικές Αρχές της Ιερουσαλήμ ανέρχονταν στο ποσό των 53 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούσαν σε εκκλησιαστικές περιουσίες εκτός των τόπων λατρείας.

Η κίνηση της κυβέρνησης ήταν «σωστή», προσδιορίζει ο Giorgio Bernardelli, δημοσιογράφος του Pime, ειδικός για θέματα της Μέσης Ανατολής. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον Bernardelli, το ζήτημα επανήλθε «στη φυσική ροή, δηλαδή στις διμερείς σχέσεις μεταξύ του κράτους και των εκκλησιών που υπάρχουν στο Κράτος του Ισραήλ». Ο δημοσιογράφος, ο οποίος χαρακτηρίζει «ανησυχητική» την πρωτοβουλία του δημάρχου της Ιερουσαλήμ, υπενθυμίζει ότι στην Αγία Πόλη οι χριστιανοί τώρα είναι λιγότεροι από δέκα χιλιάδες.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου