ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΓΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΓΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Την Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου 2018 στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η  ευλογία των Ελαίων και η καθαγίαση του Μύρου, από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νάξου – Τήνου π. Νικόλαο, με τη συμμετοχή δώδεκα Ιερέων.

Χρέη τελετάρχη εκτελούσε ο ιεροσπουδαστής μας  Αλέξανδρος Πέρρος, ο οποίος απέδειξε ότι είναι άξιος διάδοχος του γνωστού τελετάρχη της Αρχιεπισκοπής.

Η συμμετοχή των πιστών ήταν πολύ καλή και η όλη ατμόσφαιρα κατανυκτική.

Στην τελετή παρέστησαν και τα παιδιά της τοπικής Εκκλησίας που πρόκειται να λάβουν κατά τη φετινή χρονιά το Μυστήριο του Χρίσματος.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη  Εκκλησία και είπε:

Σεβαστοί και Αγαπητοί μου Ιερείς, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Σήμερα κάνουμε ανάμνηση της ημέρας εκείνης που ο Ιησούς «αφού αγάπησε τον κόσμο μέχρι τέλος» θέλησε αυτή η αγάπη του να διαιωνίζεται πάνω στη γη, έως ότου έλθει. Για το λόγο αυτό  σύστησε το  Μυστήριο της Ευχαριστίας και το Μυστήριο της Ιεροσύνης. Ο Μέγας Αρχιερέας Ιησούς χρισμένος με το Πνεύμα του Κυρίου  έγινε ο Χριστός του Θεού και μας έχρισε με «το λάδι της αγαλλίασης και μας κατέστησε Λειτουργούς του Θεού μας και μας έστειλε να ευαγγελιζόμαστε στους φτωχούς, να θεραπεύουμε με τους συντετριμμένους στην καρδιά,  να κηρύτουμε στους αιχμαλώτους την ελευθέρωση,   και να αναγγέλλουμε το έτος της χάρης του Θεού.

Η ιερατική αποστολή είναι θησαυρός ανεκτίμητος, όχι μόνο για τον ίδιο τον ιερέα, αλλά και για ολόκληρο τον  πιστό λαό του Θεού : αυτόν τον πιστό λαό από τον οποίο κληθήκαμε, και ο Κύριος μας έχρισε με  το Πνεύμα Άγιο και μας έστειλε να τον χρίσουμε, κι εμείς το λαό του τον οποίο κατέστησε  βασίλειο ιεράτευμα και λαό άγιο.

Ο Κύριος μας διάλεξε μέσα από το λαό του στον οποίο ανήκουμε μας καθαγιάζει και μας στέλνει και σ’ εκείνον ως λειτουργούς, διακόνους των μυστηρίων του και υπηρέτες της αγάπης του. Οφείλουμε λοιπόν όπως Εκείνος να αισθανόμαστε βαθιά συμπάθεια και αγάπη για όλους, ιδιαίτερα  τους ελάχιστους και τους απόκληρους αυτής της γης, τους βασανισμένους και καταπιεσμένους που είναι σαν πρόβατα χωρίς ποιμένα. Θέλει να μας συνδέσει στο λειτούργημά του και να μας βεβαιώσει ότι παραμένει μαζί μας και θέλει να ενεργούμε στο όνομά του, παρά την αναξιότητά μας και με το δικό μας νου, τη δική μας καρδιά Εκείνος να  ευεργετεί και να σώζει το λαό του.

 Αυτή την ευλογημένη Ημέρα, παρακαλώ τον Κύριο Ιησού να κάνει ώστε τη χαρά μας πάντα να λάμπει στα πρόσωπά μας και ιδιαίτερα στα μάτια των νέων ιερέων μας για να αναλωνόμαστε   για  τον πιστό λαό του Θεού. Να είμαστε , χαρούμενοι καθώς θα ετοιμάζουμε το κήρυγμά μας, την τέλεση των Αγίων Μυστηρίων, την  έμπρακτη διακονία των αδελφών τους. Δώσε Κύριε, στους νέους ιερείς σου και ιερείς μας τη χαρά να προχωρούν, να κάνουν το καθετί σαν να το κάνουν για πρώτη φορά, τη χαρά να αναλώνουν όλη τη ζωή τους για σένα και το λαό σου.

Αυτή τη ευλογημένη Ημέρα της Ευχαριστίας και της Ιεροσύνης, ζητώ από τον Κύριο να επιβεβαιώνει καθημερινά τη χαρά της ιεροσύνης εκείνων που είναι ήδη λειτουργοί από πολλά  χρόνια και εργάστηκαν επί σειρά ετών στις αποστολικές εργασίες που τους ανατέθηκαν και σήμερα ακόμη συγκεντρώνουν τις δυνάμεις που διαθέτουν  και συνεχίζουν με τόση αγάπη και φροντίδα το άγιο λαό σου. 

Αυτή την ευλογημένη Ημέρα της Ευχαριστίας και της Ιεροσύνης, παρακαλώ τον Κύριο Ιησού να γνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε όλοι μας ακόμη περισσότερο τη χαρά των πιο ηλικιωμένων ιερέων, υγιών ή ασθενών. Είναι η χαρά του Σταυρού, που πηγάζει από τη γνώση ότι κατέχουμε έναν άφθαρτο θησαυρό μέσα σε φθαρτά πήλινα σκεύη που είναι το ανθρώπινο φθαρτό σώμα μας. Μακάρι  οι ιερείς σου Κύριε να νιώθουν ευτυχείς όπου κι αν βρίσκονται· όσο βαρύς και αν είναι ο σταυρός  τους προσδοκώντας την ανάσταση.

Ευλόγησε Κύριε και στήριξε τους ιεροσπουδαστές μας για να ακολουθούν σταθερά το δρόμο που τους χάραξες και να τους συνοδεύεις μέχρι τη δική τους Εμμαούς ερμηνεύοντάς τους τις Γραφές και φλογίζοντάς τους τις καρδιές για και να σε αναγνωρίσουν στον τεμαχισμό του άρτου, όταν θα φθάσει η ευλογημένη ημέρα.

Αυτή την όμορφη ώρα της Εκκλησίας, παρακαλώ τον Κύριο Ιησού να δώσει τη δυνατότητα  και σε άλλους νέους ν’ ανακαλύψουν το κάλεσμα του Κυρίου και να θελήσουν να ακολουθήσουν ην κλήση τους και η χαρά να πλημμυρίσει την καρδιά μας τη στιγμή που τολμήσαμε  ν’ ανταποκριθούμε πρόθυμα στην κλήση του Κυρίου.

Αγαπητά μου παιδιά σας κάλεσα να είστε μαζί σας σήμερα διότι  δε γιορτάζει μόνο ο επίσκοπός σας και ο εφημέριός σας αλλά όλοι οι εφημέριοι του κόσμου. Είναι η Ημέρα που θυμόμαστε εκείνος το βράδυ που ο Χριστός ονόμασε τους αποστόλους του ιερείς και τους έδωσε την εντολή να τελούν τη Θεία Λειτουργία και τους ζήτησε να του προσφέρουν την καρδιά τους, το μυαλό  τους και τα χείλη τους για να τα χρησιμοποιεί Εκείνος για την τέλεση των Μυστηρίων της σωτηρίας.

Σε λίγο θα ευλογήσουμε το λάδι που θα γίνει το Άγιο Μύρο, που θα χρησιμοποιήσω  στη γιορτή της Πεντηκοστής όταν σας μεταδώσω το Μυστήριο του Χρίσματος, που είναι η παρουσία του Αγίου Πνεύματος στη ζωή σας με τα επτά  δώρα του για να μάθει να αγαπάτε και εσείς το Θεό Πατέρα, τον Υιό του τον Ιησού Χριστό και το Άγιο Πνεύμα που είναι ο Ένας Θεός που μας έπλασε  επειδή μας αγαπά και θέλει να μας προσφέρει την αιώνια ζωή προσφέροντας τη ζωή του για μας. Αμήν.

Αγαπητή μου Εκκλησία, μη παύεις  να προσεύχεσαι για τους ιερείς σου. Είμαστε ουρανόσταλτοι αλλά δεν είμαστε άγγελοι, αλλά άνθρωποι σαν κι εσάς. Σας αγαπούμε, θέλουμε να σας υπηρετούμε, το μόνο που σας ζητούμε δεν είναι να μας αγαπάτε, αλλά να προσεύχεστε να μας δίνει ο Κύριος τη χάρη του να σας υπηρετούμε ακόμη καλύτερα, και να θυσιαζόμαστε για σας, όπως εκείνος θυσιάζεται για όλο το λαό του. Αμήν.

Πριν από την απόλυση,  η Ρένα Πιρπινιά, εκ μέρους της συναγμένης Εκκλησίας, με θερμά λόγια,  ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο  και όλους τους ιερείς για το έργο που επιτελούν στην τοπική Εκκλησία μας και πρόσφερε στο Σεβασμιότατο 16 τριαντάφυλλα, σύμβολο των 16 ιερέων που υπηρετούν την τοπική μας Εκκλησία στα οκτώ νησιά του Αιγίου. Ενώ η μαθήτρια Ελπίδα Ψάλτη Πρόσφερε στους ιερείς μία φιάλη οίνου για τη Θεία Λειτουργία και ένα ψωμί σύμβολα του Μυστηρίου της Ευχαριστίας και της Ιεροσύνης.

Κατά την απόλυση σε όλο το εκκλησίασμα προσφέρθηκε ένας μικρός άρτος και ένα φιαλίδιο οίνου για να τους θυμίζουν τη συμμετοχή τους στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία μαζί με όλη την ενοριακή κοινότητα τους. Και όλα αυτά πρωτοβουλία της γνωστής μοναχής που βρίσκεται στο νησί και είναι ειδική σε ιδέες και συμβολισμούς.

[module-832]

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Παρασκευή  8 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου