ΕΒΔΟΜΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΚΥΚΛΟΣ Β

ΕΒΔΟΜΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΚΥΚΛΟΣ Β

Βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν από την εορτή της Πεντηκοστής, αναμένοντας την έλευση του Αγίου Πνεύματος.

Ο Ιησούς μας λέει ότι, το δώρο του Αγίου Πνεύματος δίνεται μόνο σε όποιον το ζητά στην προσευχή του. (Λουκ.11,13). Στο υπερώο, από την Ανάληψη μέχρι και την Πεντηκοστή, οι Απόστολοι  προσκαρτερούσαν στην προσευχή μαζί με την Παναγία, Μητέρα του Ιησού (Πραξ.1,14). Γι’ αυτό και έλαβαν άφθονη την δωρεάν του Αγίου Πνεύματος. (Πραξ. 2,4).

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή  συνεχίζει  να βάζει ενώπιον μας την ιερατική προσευχή του Ιησού. Είναι ένα κείμενο πολύ κατάλληλο για να μας προετοιμάσει  αυτές τις ημέρες  στον ερχομό του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας.

Στο κεφάλαιο 17 και εδάφιο 11  στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο διαβάζουμε: «διαφύλαξέ τους στο όνομά σου για να  είναι ένα όπως εμείς!»

‘Ο, τι κάνει ο Ιησούς στη ζωή του, το κάνει στο όνομα του Θεού Πατέρα. Στην εποχή του Ιησού το όνομα του Θεού ήταν ο Κύριος. Στην ομιλία της Πεντηκοστής , ο Απόστολος Πέτρος  λέει ότι ο Ιησούς  με την ανάστασή του  κατέστη Κύριος. “Ας γνωρίζει όλος ο οίκος του Ισραήλ  ότι ο Θεός κατέστησε Κύριο  και Χριστό  τον Ιησού  που εσείς σταυρώσατε.» (Πραξ.2,36).

Ο Απόστολος Παύλος λέει επίσης ότι: «αυτό έγινε ώστε  κάθε γλώσσα  να ομολογήσει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Κύριος ,για να δοξάζεται ο Θεός  Πατέρας!» (Φιλιπ.2,11). Είναι το όνομα το οποίο είναι υπεράνω όλων των ονομάτων» (Φιλιπ. 2,9), Η ενότητα  πρέπει να εξασφαλιστεί  γύρω από το όνομα του Θεού: «Φύλαξε τους στο όνομά σου, το όνομα που εσύ μου έδωσες ώστε να είναι και αυτοί ένα όπως εμείς». Ο Ιησούς θέλει την ενότητα της κοινότητας του, ώστε να μπορούν να αντισταθούν ενώπιον του κόσμου  που τους μισεί  και τους καταδιώκει. Ο λαός ενωμένος γύρω από το όνομα του Ιησού  ποτέ δεν θα νικηθεί!

Ακούσαμε επίσης στην προσευχή του Ιησού να εκφράζει την επιθυμία του οι μαθητές του να έχουν πλήρη τη δική του χαρά.

Ο Ιησούς τώρα τους αποχαιρετά. Σε λίγο θα φύγει. Οι μαθητές του θα πληγωθούν. Είναι  θλιμμένοι. Όμως ο Ιησούς θέλει η χαρά τους να είναι πλήρης.

Θα παραμείνουν μέσα στον κόσμο, χωρίς όμως να ανήκουν στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν μεν να ζουν μέσα στο σύστημα του κόσμου, χωρίς όμως να επιτρέψουν στον εαυτό τους να επηρεαστεί και να μολυνθεί από τον κόσμο.  Όπως ο Ιησούς και με τον Ιησού οφείλουν να ζουν  ενάντια στο πνεύμα του κόσμου.

Ο Ιησούς συνεχίζει στην προσευχή του: « όπως εσύ με έστειλες, έτσι και εγώ τους στέλνω». Ο Ιησούς θέλει οι μαθητές του να είναι καθαγιασμένοι στην  αλήθεια.  Δηλαδή  να είναι ικανοί  να αφιερώσουν όλη τη ζωή τους  για να δώσουν μαρτυρία  της πίστης  τους στον Ιησού Χριστό  και το Θεό Πατέρα. Αυτό θα γίνει με την καθαγίαση του Αγίου Πνεύματος.

Ο Ιησούς αγιάστηκε στη ζωή του στο μέτρο που αποκάλυψε τον Πατέρα. Τώρα ζητά και για τους μαθητές τους να μπουν στην ίδια διαδικασία  του εξαγιασμού. Η αποστολή τους  είναι η ίδια αποστολή του Ιησού. Αυτοί λοιπόν θα εξαγιαστούν στο βαθμό που  ζώντας την αγάπη  θα αποκαλύψουν στον κόσμο  τον Ιησού και τον Πατέρα με τη δύναμη και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Εξαγιάζομαι σημαίνει  γίνομαι ανθρώπινος  όπως ήταν  ο Ιησούς. Ο Πάπας Λέοντας ο Μεγάλος έλεγε: «Ο Ιησούς  ήταν τόσο ανθρώπινος, μα τόσο ανθρώπινος , όσο μόνο ο Θεός μπορεί να είναι ανθρώπινος».

Για το λόγο αυτό  οφείλουμε αδελφοί μου και αδελφές μου να προσπαθούμε στη ζωή μας  να ζούμε ενάντια στο πνεύμα  του κόσμου  διότι αυτό το πνεύμα καθιστά τον άνθρωπο απάνθρωπο  και οδηγεί  τη ζωή του  ενάντια στο θέλημα και το νόμο του Δημιουργού του.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου