Εβδομάδα “Δοξασμένος να ’σαι”: ιδέες και πράξεις

Εβδομάδα “Δοξασμένος να ’σαι”: ιδέες και πράξεις

Η πρωτοβουλία για την Εβδομάδα “Δοξασμένος να ’σαι”, που προωθήθηκε από τον Οργανισμό της Αγίας Έδρας για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη και έληξε το περασμένο Σάββατο, ήταν μια πολύτιμη ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η ανάγκη, όπως αναφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος, να ακουστεί η κραυγή των φτωχών και της Γης.

Η Εβδομάδα “Δοξασμένος να ’σαι” υπήρξε αφετηρία ενός ειδικού Έτους, με αφορμή την πέμπτη επέτειο της ομώνυμης Εγκυκλίου, όπως ο Πάπας θύμισε την Κυριακή κατά τη θεομητορική προσευχή Regina Caeli. Είναι η χρονιά “Δοξασμένος να ’σαι”, η οποία ξεκίνησε στις 24 Μαΐου. Μια περίοδος για να σκεφτούμε το κοινό μας σπίτι και τους πιο ευάλωτους ανθρώπους. Οι διάφορες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας αυτής, είχαν ως τίτλο: “Τα πάντα συνδέονται". Και διοργανώθηκαν σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται όχι μόνο από την πανδημία, αλλά και από κλιματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό επισημαίνει ο Tomas Insua, διευθύνων συντονιστής του Παγκόσμιου Καθολικού Κινήματος για το Κλίμα:

Απ. – Η Εβδομάδα “Δοξασμένος να ’σαι” ξεκίνησε πολύ έντομα και συνέπεσε με δύο θλιβερές κλιματολογικές καταστροφές: πρώτα ένας τυφώνας που κατέστρεψε τις Φιλιππίνες και μετά ένας άλλος κυκλώνας που έπληξε την Ινδία και το Μπαγκλαντές. Αυτά τα γεγονότα είναι ένα είδος υπενθύμισης της κλιματικής έκτακτης ανάγκης και της οικολογικής κρίσης, εν μέσω της άλλης κρίσης που σχετίζεται με την πανδημία του covid-19.

Πανδημία και έκτακτες κλιματικές καταστάσεις. Τα πάντα συνδέονται…

Απ. – Όπως λέει ο Πάπας στην Εγκύκλιο, όλα συνδέονται. Προφανώς είναι διαφορετικές πραγματικότητες. Υπάρχουν όμως σημεία σύνδεσης. Γνωρίζουμε ότι η κρίση του κορωνοϊού συνδέεται με το θέμα της βιοποικιλότητας, την εκμετάλλευση των ζώων: η νόσος του κορωνοϊού είναι στην πραγματικότητα μια ασθένεια που προέρχεται από ζώα. Η κλιματική κρίση συνδέεται με την εκμετάλλευση του κοινού σπιτιού. Είναι σαφώς διαφορετικές πραγματικότητες, αλλά υπάρχουν σημεία σύνδεσης.

Η Εβδομάδα “Δοξασμένος να ’σαι” διοργανώθηκε από τον Οργανισμό της Αγίας Έδρας για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη με την υποστήριξη μιας ομάδας Καθολικών εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Καθολικού Κινήματος για το Κλίμα. Ακολουθώντας τη διδασκαλία του Πάπα Φραγκίσκου, ο στόχος είναι να ακουστεί η κραυγή της Γης και των φτωχών.

Απ. – Η Εβδομάδα “Δοξασμένος να ’σαι” συνέπεσε με μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την πανδημία του κορωνοϊού, γι’ αυτό και οι εκδηλώσες οργανώθηκαν στο Διαδίκτυο. Είχαμε πάνω από 200 διαδικτυακά σεμινάρια και διαδικτυακές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Παγκόσμιο Καθολικό Κίνημα για το Κλίμα, μαζί με περισσότερους από 150 καθολικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων της Διεθνούς Κάριτας και Μοναχικών Ταγμάτων. Αυτά τα διαδικτυακά σεμινάρια οργανώθηκαν για να προβληματιστούμε γύρω από την Εγκύκλιο “Δοξασμένος να ’σαι” και να μοιραστούμε συγκεκριμένες ιδέες για τις κοινότητές μας.

Για παράδειγμα από την Αρχιεπισκοπή Ουάσιγκτον των ΗΠΑ και ενοριών της Νέας Ζηλανδίας, παρουσιάστηκαν εμπειρίες αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές. Εξετάστηκαν και άλλα ζητήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Η Σύνοδος των Επισκόπων της Αυστρίας παρουσίασε επίσης την εμπειρία της σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές. Πρόκειται για μια επένδυση που επιτρέπει να μην εξαρτώμαστε πλέον από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι ο κύριος μοχλός της κλιματικής κρίσης. Διερευνήθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η “οικολογική πνευματικότητα”. Στην Εγκύκλιο “Δοξασμένος να ’σαι” ο Πάπας Φραγκίσκος μας καλεί να αναπτύξουμε μια οικολογική πνευματικότητα. Υπήρξαν διαδικτυακά σεμινάρια που διοργανώθηκαν για την ανάπτυξη αυτής της πνευματικότητας, σύμφωνα με το πρότυπο του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.

Η εβδομάδα “Δοξασμένος να ’σαι” ολοκληρώθηκε. Μια εβδομάδα που εγκαινιάζει ένα Έτος και προβλέπει διάφορες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου του “Χρόνου της Δημιουργίας”. Πρόκειται για μια ετήσια εκδήλωση που προωθείται από τον Οργανισμό για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη, και θα έχει αφετηρία την 1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη Φροντίδα της Δημιουργίας, και θα διαρκέσει ως τις 4 Οκτωβρίου, εορτή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Το έτος αυτό, που χαρακτηρίζεται από την πανδημία, θα συνεισφέρει στην προσευχή και τον προβληματισμό γύρω από τις σχέσεις των ανθρώπων με το κοινό τους σπίτι, υπό το φως των χριστιανικών αξιών…

Απ. – Ο “Χρόνος της Δημιουργίας” είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος για να εμβαθύνουμε στην Εγκύκλιο “Δοξασμένος να ’σαι” μέσα στις χριστιανικές μας κοινότητες, προς την κατεύθυνση της κοινωνίας με τη Δημιουργία. Μετά την εβδομάδα “Δοξασμένος να ’σαι”, το επόμενο ραντεβού θα είναι αυτή ακριβώς η πρωτοβουλία, “Ο Χρόνος της Δημιουργίας”, που θα έχει ως αρχή την 1η Σεπτεμβρίου.

Δηλαδή να επιταχύνουμε τα βήματα προς νέους δρόμους για την Εκκλησία και για μια ολοκληρωμένη οικολογία, όπως ευχήθηκε η Σύνοδος για την Αμαζονία…

Απ. – Όλοι αυτοί είναι νέοι δρόμοι για την Εκκλησία και για μια ολοκληρωμένη οικολογία. Είναι συγκεκριμένα βήματα για να βιώσουμε αυτά τα νέα μονοπάτια, εμπνευσμένοι από την Σύνοδο για την Αμαζονία και από τη μετασυνοδική Παραίνεση “Querida Amazonia”. Είμαστε έτοιμοι να εμβαθύνουμε τα ζητήματα που σχετίζονται με τη φροντίδα της Δημιουργίας και το κοινό μας σπίτι.

———————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου