ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Όπως κάθε χρόνο τη  Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016 τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου Αρχιερατικό Μνημόσυνο για την αιώνια ανάπαυση της ψυχής όλων των Αρχιερέων, Ιερέων, Ιερομονάχων Μοναχών και Μοναζουσών που εργάστηκαν στον αγρό του Κυρίου που βρίσκεται στη Νάξο, στην Πάρο, στην Τήνο, στην Άνδρο, και στη Μύκονο.

Το Μνημόσυνο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος και μαζί του συλλειτούργησαν όλοι οι Ιερείς που εργάζονται στην Τηνο.

Ο ναός ήταν γεμάτος από πιστούς που έφθασαν από την πόλη και τα χωριά για να προσευχηθούν για την αιώνια ανάπαυση όλων εκείνων που τους υπηρέτησαν κατά την επίγεια πορεία τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε στην Εκκλησία και είπε:

«Άκουσα μια φωνή από τον ουρανό που έλεγε: «Γράψε: Μακάριοι  οι κεκοιμημένοι που από τώρα θα πεθαίνουν ενωμένοι με τον Κύριο»…. Θα αναπαυθούν απ’ τους  κόπους των, διότι τους ακολουθούν τα έργα τους» (Αποκ.14,13).

Αισθήματα ευγνωμοσύνης μας οδήγησαν εδώ αγαπητοί αδελφοί και αδελφές μου  για να τελέσουμε το Μυστήριο του Θανάτου και της Αναστάσεως του Κυρίου, που είναι το Μυστήριο της Ευχαριστίας. Το τελούμε και προσευχόμαστε στον Αρχιερέα Χριστό για τις ευλογημένες ψυχές των αδελφών  μας Επισκόπων, ιερέων, μοναχών και μοναζουσών  που «πέθαναν εν Κυρίω»  και τώρα αναπαύονται από τους κόπους των έργων τους, που πραγματοποίησαν ασκώντας την ποιμαντική τους διακονία,   και δίνοντας  ταυτόχρονα μαρτυρία της αφιερωμένης στον Κύριο ζωής τους.  Ο Κύριος πριν επιστρέψει στον Πατέρα του, δήλωσε: «εγώ πηγαίνω να σας ετοιμάσω τόπο. Και όταν πάω να σας ετοιμάσω τόπο, πάλι θα έλθω  και θα σας πάρω κοντά μου, ώστε όπου είμαι εγώ και είστε κι εσείς». ( Ιωαν. 14, 3).

Ο Χριστός, ο Καλός Ποιμένας, δέχτηκε στην  τριαδική κοινωνία τους αδελφούς μας, τους οποίους είχε καταστήσει ποιμένες  στο ποίμνιό του  και εκείνοι κατανάλωσαν τη ζωή τους στον εξαγιασμό του ποιμνίου που τους ανατέθηκε.

Η προσευχή για τους αδελφούς μας και τις αδελφές μας είναι  ταυτόχρονα στιγμή  κοινωνίας τους και με εμάς που πορευόμαστε  πάνω στη γη αναμένοντας τη στιγμή που να ενωθούμε μαζί τους στην ουράνια Βασιλεία στον τόπο που ήδη μας έχει ετοιμάσει ο Σωτήρας Χριστός.

 Είναι η ιερατική αδελφοσύνη που σήμερα γίνεται πνευματική αλληλεγγύη και προσευχή  προς όφελος όλων εκείνων που μας προηγήθηκαν   στην πίστη και ενισχύει ακόμη περισσότερο  την κοινωνία που ζήσαμε πάνω στη γη μαζί τους. Η κοινωνία μας με τους αδελφούς μας του ουρανού ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέλησή μας να συνεχίσουμε την ιερή  αποστολή μας.

Το Μυστήριο της Ευχαριστίας που σήμερα τελούμε μας προσφέρει στιγμές έντονης διαπροσωπικής αγάπης και είναι εγγύηση της ελπίδας ότι κι εμείς όταν έλθει η ευλογημένη εκείνη  ώρα, χάρη στην άπειρη ευσπλαχνία του Θεού θα απολαύσουμε τη θέα των τριών προσώπων του Ενός και Τριαδικού Θεού. Είναι αυτό που σήμερα ο Κύριος μας επαναλαμβάνει: “Εάν κάποιος φάει από αυτόν τον άρτο θα ζήσει αιώνια” (Ιωαν. 6, 51). Η αιώνια ζωή είναι χαρά, μία μακαριότητα συνδεδεμένη  κατά κάποιο τρόπο με τους κόπους  και την αγάπη που βιώνουμε στην επίγεια ζωή. Συνδεδεμένη με την ιερή μας αποστολή που δεν είναι άλλη από τον ακούμε τον λόγο του Θεού, να τον τηρούμε και να τελούμε. Να είμαστε ταυτόχρονα σπορείς  του λόγου του Θεού, πιστοί και αποτελεσματικοί διαχειριστές των Μυστηρίων του, υπηρέτες της αγάπης. Αυτή η πληρότητα της αγάπης, ο ιερέας την δέχεται  πριν απ’ όλα στο Μυστήριο της Ευχαριστίας, το οποίο  γίνεται  τροφή για  τη ζωή του και την οποία μοιράζει  στο ποίμνιό του κατά την επίγεια πορεία του.

ΟΙ αδελφοί μας ευρίσκονται σήμερα «εν Κυρίω»  και ζουν την πληρότητα  της αιώνιας μακαριότητας, έχουν τη δυνατότητα να μας βοηθήσουν με τις δικές του ικεσίες προς τον Θεό, για να μας ενδυναμώσει την πίστη, να τροφοδοτήσει την ελπίδα μας  και να μας ωθήσει στην αγάπη.

Εμπιστευόμαστε επίσης τους προσφιλείς μας κεκοιμημένους Επισκόπους, ιερείς, μοναχούς και μοναχές  στη Βασίλισσα του ουρανού και Προστάτισσα της τοπικής μας Εκκλησίας, ώστε ο Υιός της και Θεός της να τους δεχθεί στην αρχιερατική του καρδιά, και να τους οδηγήσει στην Πατρική αγκαλιά του   ευσπλαχνικού Πατέρα για να συμμετέχουν με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος στο αιώνιο δείπνο του Αμνού. Αμήν.

Πριν την τελική ευλογία έγινε ο αγιασμός του κενοταφίου των οστών  των κεκοιμημένων Αρχιερέων και των παλαιών τάφων που ευρίσκονται μέσα στο Ναό.

Με την απόλυση ο Δήμος Τήνου πρόσφερε κέρασμα με καφέ, βουτήματα, αναψυκτικά και ρακί. Τον ευχαριστούμε.

[module-598]

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου