“Επιστροφή Καθολικού Ναού” από τη Ρωσία

Επιστροφή Καθολικού Ναού” και άλλες ειδήσεις από τη Ρωσία

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ_ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ_ΝΑΟΥ_ΚΑΙ_ΑΛΛΕΣ_ΕΙΔΗΣΕΙΣ_ΑΠΟ_ΡΩΣΙΑ.png

Μέσα Μαρτίου του 2021 και μετά από πολύχρονες προσπάθειες η Ρωσική Κυβέρνηση επέστρεψε στην Καθολική Εκκλησία, τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, της πόλης Novgorod, 200 χλμ από την Αγία Πετρούπολη.
Η επιστροφή έγινε επίσημα προς τον βοηθό Επίσκοπο Μόσχας (και πρώτο Καθολικό Ιεράρχη Ρωσικής καταγωγής) Σεβασμιότατο Nikolaj Dubinin, ο οποίος τέλεσε και την πρώτη επίσημη Θεία Λειτουργία.
Η (Πολωνική) Καθολική παρουσία στην περιοχή χρονολογείται από τον 9ο αιώνα. Αργότερα υπήρξαν και Γερμανικής καταγωγής Καθολικοί.
Ο Ναός κτίσθηκε το 1893 και λειτούργησε 40 χρόνια.
Από το 1933 το Κομμουνιστικό καθεστώς τον μετέτρεψε σε κινηματογράφο. Τμήμα του άρχισε να χρησιμοποιείται από ντόπιους Καθολικούς για άσκηση λατρείας μετά το 1996.
Τα έτη 2009 – 2010 με κρατική χρηματοδότηση έγινε ανακαίνιση και ο Ναός χαρακτηρίσθηκε “μνημείο αξίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο”. Πλέον επέστρεψε στους, ιστορικά, ιδιοκτήτες του.

Υπάρχουν όμως και αρνητικές εξελίξεις.
Οι θρησκευτικές μειονότητες της χώρας διαμαρτύρονται γιατί τελικά έγινε νόμος του κράτους η “επανεκπαίδευση” εντός της χώρας, των ξένων Θρησκευτικών Λειτουργών, που θα έρχονται στο μέλλον (οι ως τώρα ευρισκόμενοι στη Ρωσία εξαιρέθηκαν) για να εργασθούν στη χώρα. Αυτοί, έχοντας σπουδάσει, προφανώς, εκτός Ρωσίας, θα πρέπει “να εκπαιδευθούν στην τοπική θρησκευτική πραγματικότητα”!
Η Εβραϊκή κοινότητα, με αίσθηση χιούμορ, σχολίασε ότι είναι ευκαιρία να γίνει γνωστή η Εβραϊκή θρησκεία στη χώρα, όμως οι Βουδιστές και οι Προτεστάντες διαμαρτύρονται, ότι οι Αρχές θέλουν, πρακτικά, “να τους δέσουν τα χέρια”.

Από την πλευρά της η Καθολική Ιεραρχία δυσπιστεί για τη διαδικασία “πιστοποίησης” των αλλοδαπών Ιερέων, ελλείψει ξεκάθαρων διαδικασιών, όπως και την αντίστοιχη υποχρέωση “πιστοποίησης εκπαιδευτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων”, που θα γίνονται σε θρησκευτικούς χώρους, από τις Ρωσικές αρχές! Αρκετοί μιλούν για ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου της θρησκευτικής ελευθερίας.

Πληροφορίες και φωτογραφία ναού από AsiaNews.it

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου