Επιστολή στο dogma.gr

Αρ.Πρωτ.15/2020
Αρ. Φακ.001/00300Γ

                                                                                                           Τήνος 30/3/2020

Προς
το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών ειδήσεων  «dogma.gr»

Αγαπητοί μου,
Σε δημοσίευσή σας σήμερα Δευτέρα 30Μαρτίου 2020, αναφέρεται μεταξύ άλλων και η παρακάτω είδηση, η οποία και μας κατέπληξε:

«Το Πάσχα στη Σύρο είναι ένα μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο και αυτό γιατί-ανεξάρτητα από το πότε πέφτει το Πάσχα των καθολικών- η Ορθόδοξη και Καθολική κοινότητα του νησιού (η μεγαλύτερη στην Ελλάδα) γιορτάζουν μαζί τις άγιες αυτές μέρες, επιδεικνύοντας μια παραδειγματική ατμόσφαιρα συνύπαρξης και επισφραγίζοντας έτσι κάθε χρόνο τη μακραίωνη αρμονική συμβίωσή τους!»

Μας κατέπληξε διότι  ένα τόσο έγκριτο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών ειδήσεων δε γνωρίζει ότι στην Ελλάδα όλη η Καθολική Εκκλησία συνεορτάζει το Πάσχα με την αδελφή Εκκλησία από το έτος 1972.

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος πράγματι με απόφασή της το Νοέμβριο του έτους 1972 όρισε και στις 11 Καθολικές Εκκλησιαστικές Επαρχίες στην Ελλάδα, το Πάσχα να συνεορτάζεται με την Αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της μέριμνας της Ιεραρχίας για την οικογένεια, δεδομένου ότι πολλές οικογένειες είναι μικτού δόγματος και δεν είναι πνευματικά ωφέλιμο, ούτε πρακτικά εύκολο να εορτάζουν το Άγιο Πάσχα μέλη της ίδιας οικογένειας σε διαφορετικές ημερομηνίες. Επίσης η Ιεραρχία με την απόφασή της αυτή προσδοκά να είναι πρόδρομος μίας γενικότερης απόφασης εκ μέρους όλων των Χριστιανικών Εκκλησιών, για το συνεορτασμό της εορτής του Πάσχα την ίδια Κυριακή κατ’ έτος, προτείνοντας ως καταλληλότερη τη δεύτερη Κυριακή του μηνός Απριλίου.

Σας ζητάμε να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο να επανορθώσετε τη λανθασμένη είδησή σας, η οποία δεν αποδίδει την πραγματικότητα και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις.

Με εξαιρετική τιμή

+Νικόλαος
Γενικός Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
Μητροπολίτης παντός Αιγαίου

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 8ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Μαρτίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Φόβος να πιστέψουμε και να αγαπήσουμε

ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ «Μη φοβάστε, εγώ νίκησα τον κόσμο»   Σήμερα ακούγεται όλο και περισσότερο: «Εγώ δεν εμπιστεύομαι πιά κανέναν, ούτε τον

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου