ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ, ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ, ΣΤΗΝ FENGXIANG ΚΙΝΑΣ

1

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ, ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ, ΣΤΗΝ FENGXIANG ΚΙΝΑΣ

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στη δύσκολη διαδικασία “αλληλοαναγνώρισης” των καθολικών Ιεραρχών είτε αρχικής επιλογής αξιωματούχων της κινεζικής κυβέρνησης είτε της Αγίας Έδρας και από τα δύο μέρη και τα προβλήματα μεταξύ των πιστών της “υπόγειας” εκκλησίας, ιστορικά πιστής στον Πάπα και της “πατριωτικής ένωσης” που περιλαμβάνει τους αποδεκτούς από το καθεστώς ιεράρχες, ανεξάρτητα από την αποδοχή τους και από τη Ρώμη.
Στην αρχή του μήνα, η χειροτονία του Pietro Lin Jiasham ως Αρχιεπισκόπου στο Fuzhan, συνέπεια της αναγνώρισής του και απ` το κινεζικό καθεστώς, θεωρήθηκε “προδοσία” από αρκετά μέλη της “υπόγειας” εκκλησίας στην οποία ως τώρα ανήκε και είχε ως συνέπεια να περάσει χρόνια στη φυλακή… Η πρόσφατη όμως χειροτονία του 55χρονου Pietro Lin Hulyuan στην Επισκοπή του Fengxiang είχε τελείως διαφορετικό αντίκτυπο και έγινε ευμενώς δεκτή απ όλες τις πλευρές.
Ο νέος Ιεράρχης, ορισθείς από την Αγία Έδρα το 2015 ως βοηθός Επίσκοπος του αποθανόντα το 2017 Luca di Jingteng, τον όποιο και διαδέχθηκε, έλαβε την έγκριση και της κυβέρνησης και χειροτονήθηκε παρουσία των άλλων 6 Επισκόπων της περιφέρειας Shaanxi, κυβερνητικών αξιωματούχων και 300 επιλεγμένων, λόγω κορωνοϊό, πιστών.
Η Επισκοπή περιλαμβάνει 20.000 περίπου πιστούς και σε αυτήν υπηρετούν 50 ιερείς και 200 μοναχές.
Μ` αυτήν την επιλογή η υπόγεια και η επίσημη εκκλησία της περιοχής ενώθηκαν χωρίς προβλήματα και οι λόγοι που συνετέλεσαν σε αυτό ήταν αρκετοί :
1. Ο προκάτοχός του ήταν αποδεκτός από την κυβέρνηση, αλλά δε δήλωσε ποτέ μέλος της πατριωτικής ένωσης, αντίθετα δήλωνε ότι αποδέχθηκε την κυβερνητική εύνοια υπό τον όρο να μη διακοπεί ο δεσμός του με την Αγία Έδρα.
2. Όλοι οι ιερείς της Επισκοπής, ανεξαρτήτου προέλευσης, έχουν συμφωνήσει στη διαδικασία κρατικής αναγνώρισης και διατηρούν στενούς δεσμούς μεταξύ τους.
3. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν διαφορετική συμπεριφορά από άλλες περιοχές της Κίνας, Ακόμα και για παλαιό ναό που γκρέμισαν, επειδή πραγματικά δεν τηρούσε τα αυστηρά μέτρα πυροπροστασίας που έχουν τεθεί, υποσχέθηκαν να διαθέσουν Γή, σε άλλη περιοχή, για να οικοδομηθεί νέος.
4. Ο νέος Επίσκοπος θεωρείται από όλους τίμιος, σοβαρός και αξιοσέβαστος αν και λίγο φοβισμένος. Όμως αποδέχθηκε τη νέα διαδικασία, να εκτεθεί ως υποψήφιος και να αποφασίσουν οι πιστοί της περιοχής : Η υποψηφιότητά του έγινε ομόφωνα αποδεκτή και η ανάληψη των επίσημων καθηκόντων του ήδη ξεκίνησε.

Πληροφόρηση και φωτογραφία από AsiaΝews.it

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου