ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΥ LEONARDO SANDRI ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΒΙΚΑΡΙΑΤΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΥ LEONARDO SANDRI ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΒΙΚΑΡΙΑΤΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τις Καθολικές Ανατολικές Εκκλησίες Καρδινάλιος Leonardo Sandri, αποδεχόμενος την πρόσκληση που του απηύθυνε η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της χώρας μας και σε συντονισμό με την τοπική Ποντιφική Αντιπροσωπεία, επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα από τη Δευτέρα 11 μέχρι και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019. Οι Εκκλησιαστικές επαρχίες τόσο του ρωμαϊκού τυπικού όσο και των ανατολικών τυπικών της χώρας μας, ως γνωστόν, υπάγονται στην αρμοδιότητα αυτής της Ρωμαϊκής Συνόδου.

Ο Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος, συνοδευόμενος από το Γραμματέα του Don Flavio Pace και τον Αποστολικό Νούντσιο στην Ελλάδα Σεβασμιότατο Savio Hon Tai-Fai, επισκέφθηκε και συνεργάστηκε με την Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος στην Αθήνα, επισκέφθηκε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Νικόλαο Δένδια και συλλειτούργησε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα επισκέφθηκε την Εξαρχία Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος και την Εξαρχία των Αρμενίων Καθολικών στην Αθήνα, αλλά και το Θεομητορικό Προσκύνημα της Παναγίας της Φανερωμένης στη Σύρο, όπου συλλειτούργησε και συνάντησε τους πιστούς και τον κλήρο της μεγάλης αυτής εκκλησιαστικής κοινότητας.

Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, ο Καρδινάλιος επέλεξε ως τελευταίο σταθμό της περιοδείας του το Αποστολικό Βικαριάτο στη Θεσσαλονίκη. Το μεσημέρι του Σαββάτου, μαζί με τον Αποστολικό Νούντσιο Σεβασμιότατο Savio Hon Tai-Fai έφθασαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου τους υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Σπιτέρης ο Ηγούμενος των Π.Π. Λαζαριστών π. Αγαπητός Εμπιαγκένα και αρκετοί ακόμα συνάδελφοί του. 

Ο Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος ύστερα από μία σύντομη ανάπαυση επισκέφθηκε τις Αδελφές Ιεραποστόλους της Αγάπης, της Αγίας Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας, οι οποίες φιλοξενούν έναν σημαντικό αριθμό μητέρων προσφύγων με τα παιδιά τους, τα οποία στην κυριολεξία περισυνέλεξαν από τους δρόμους και από άλλες ακατάλληλες δομές φιλοξενίας. Έμεινε αρκετή ώρα μαζί τους, άκουσε με ενδιαφέρον την μαρτυρία και την εμπειρία τους, εκτίμησε τις μικρές μα τόσο σπουδαίες πράξεις αλληλεγγύης και αγάπης, μίλησε με τους πρόσφυγες, αλλά και με τα μικρά παιδιά που είχαν ετοιμάσει να του πουν μερικά τραγούδια από τον τόπο τους.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στη μεγάλη αίθουσα του Αποστολικού Βικαριάτου, η Α.Ε. ο Καρδινάλιος και ο Αποστολικός Νούντσιος συναντήθηκαν με όλους τους ιερείς, μοναχούς, μοναχές και θεσμούς της Εκκλησίας της βορείου Ελλάδος. Για τον σκοπό αυτό είχαν έρθει στη Θεσσαλονίκη οι ιερείς από το Βόλο και τη Λάρισα, αλλά και οι Αδελφές του Αγίου Ιωσήφ από το Βόλο. Αφού χαιρέτισαν τον Καρδινάλιο και τον ευχαρίστησαν για την παρουσία του, αναφέρθηκαν στην ποιμαντική του Αποστολικού Βικαριάτου, στον μικρό αριθμό ιερέων του εφημεριακού κλήρου, στην αχανή διασπορά των πιστών, στη δραστηριότητα των μοναχών και των καθολικών σχολείων, αλλά και στο μεγάλο αγώνα που έδωσε η Κάριτας Θεσσαλονίκης, κυρίως την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης, και του έργου που προσέφερε στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ειδομένης. Εκ μέρους της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. ο Καθηγητής Παναγιώτης Υφαντής απηύθυνε χαιρετισμό, περιγράφοντας τις αγαθές οικουμενικές δραστηριότητες και τη συνεργασία της Θεολογικής Σχολής με την Καθολική Εκκλησία τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια. Ο Καρδινάλιος πήρε το λόγο και τους ευχαρίστησε για τον αγώνα που δίνει ο καθένας από το χώρο που έχει ταχθεί, ενώ ακολούθως προσφέρθηκε ένα κέρασμα. Στην αντιφώνησή του απευθύνθηκε στους ιερείς και στους μοναχούς λέγοντας:

Link: Η αντιφώνηση του καρδιναλίου

Το πρωί της Κυριακής ο Καρδινάλιος προήδρευσε της Θείας Λειτουργίας στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό της Θεσσαλονίκης. Παρόντες στο ιερό συλλείτουργο ήταν και ο Προϊστάμενος των Π.Π. Λαζαριστών από το Παρίσι και ένας εκ των Συμβούλων του Τάγματος από το Γεν. Ηγουμενείο στη Ρώμη, ο Γεν. Βικάριος της Αρχιεπισκοπής Ρόδου, ο φραγκισκανός π. Λουκάς, ο π. Γεώργιος Ντάγκας από την Πάτρα και οι δύο φραγκισκανοί ιερομόναχοι που φιλοξενούνται στο Απ. Βικαριάτο, όσο παρακολουθούν τα μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και θεολογίας στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. 

Η Θεία Λειτουργία εψάλη στα λατινικά, χαροποιώντας τους παλαιότερους του εκκλησιάσματος, ενώ οι νεότεροι που δεν είχαν την εμπειρία μίας Γρηγοριανής Λειτουργίας, μπορούσαν να την παρακολουθήσουν μέσα από ένα κατάλληλα προετοιμασμένο φυλλάδιο. Ο Καρδινάλιος και στις δύο ομιλίες που απηύθυνε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Θεσσαλονίκη, εμπνεύστηκε από τις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου προς τους Θεσσαλονικείς, που αποτελούν και τα αρχαιότερα κείμενα της Καινής Διαθήκης. Στο κήρυγμά του είπε:

Link: Το κήρυγμα του Καρδιναλίου

Την ημέρα εκείνη ο Καρδινάλιος είχε τα γενέθλιά του και όλοι του ευχήθηκαν, ενώ ένας από τους μοναχούς του προσέφερε ένα μπουκέτο με λουλούδια. Ο Επίσκοπος του προσέφερε με τη σειρά του μία από τις εκδόσεις του Αποστολικού Βικαριάτου, το φωτογραφικό λεύκωμα «Τεκμήρια Μνήμης της Εκκλησίας της Βορείου Ελλάδος», το οποίο ο Καρδινάλιος περιεργάστηκε με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή.

Ακολούθησε μία δεξίωση στην αίθουσα της ενορίας και ο Καρδινάλιος δεν κουράστηκε να βγάζει φωτογραφίες με τις δεκάδες οικογένειες και μεμονωμένους πιστούς που του ζητούσαν ένα αναμνηστικό μαζί του. Σε όλους ο Καρδινάλιος μετέφερε το θερμό χαιρετισμό του Αγίου Πατέρα του Πάπα Φραγκίσκου, τη διαβεβαίωση της πλήρους συμμετοχής του στον αγώνα της Ελλάδος για την προστασία των προσφύγων και μεταναστών, χορηγώντας την Αποστολική του ευλογία ως δείγμα αγάπης και εγγύτητας.

Ο ίδιος, αλλά και ο Νούντσιος εξέφρασαντην ευαρέσκειά τουςγια την άψογη οργάνωση και για τη ζεστή αυτή εμπειρία που είχανμε τις κοινότητες της Β. Ελλάδας. Ακολούθησεένα σύντομο γεύμα που προσέφεραν οι Πατέρες της Αποστολής στην Κοινότητά τους.

Με το πέρας του γεύματος ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης και οι Π.Π. Λαζαριστές συνόδεψαν τον Καρδινάλιο στο αεροδρόμιο, με προορισμό την Αθήνα, απ’ όπου το βράδυ της ίδιας ημέρας θα αναχωρούσε ξανά, με τη συνοδεία του για τη Ρώμη.

 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 7 Ιουνίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου