Επ’ αόριστον η άφεση αμαρτιών για τις αμβλώσεις

Επ’ αόριστον η άφεση αμαρτιών για τις αμβλώσεις

Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος παρέχοντας επ' αόριστον στους καθολικούς ιερείς τη δυνατότητα να δίνουν άφεση αμαρτιών σε περιπτώσεις αμβλώσεων.

Ο Ποντίφικας αποφάσισε να παρέχει επ' αόριστον στους ιερείς την δυνατότητα να συγχωρούν την συγκεκριμένη πράξη διευρύνοντας, έτσι, τη δυνατότητα που τους είχε δώσει πέρσι για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του «Ιωβηλαίου έτους του Ελέους».

Στην επιστολή του ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρει:

«Θέλω να τονίσω όσο πιο αυστηρά μπορώ πως ηάμβλωση είναι βαρύτατο αμάρτημα, από την στιγμή που βάζει τέλος σε μια αθώα ζωή. Κατά τον ίδιο τρόπο όμως, μπορώ και πρέπει να πω, πως δεν υπάρχει αμαρτία που το έλεος του Θεού δεν μπορεί να φτάσει, όταν μια μετανιωμένη ψυχή ψάχνει τρόπο να συμφιλιωθεί με τον Πατέρα. Κάθε ιερέας λοιπόν πρέπει να γίνει οδηγός, υπερασπιστής και η παρηγοριά μετανοούντων σε αυτό το ταξίδι της επανασύνδεσης», συνεχίζει η επιστολή.

«Εφεξής εξουσιοδοτώ όλους τους ιερείς, με την δυνατότητα να συγχωρούν εκείνους πουέχουν διαπράξει την αμαρτία και έχουν προχωρήσει σε άμβλωση».

Η Καθολική εκκλησία για πολλά χρόνια έχει ορίσει την έκτρωση ως «ηθική αμαρτία» με αποτέλεσμα να οπλίσει πολλές οργανώσεις με το ίδιο "πιστεύω". Όμως ο Πάπας Φραγκίσκος προχώρησε στην μεταβολή της συγκεκριμένη θέσης της εκκλησίας, το περασμένο έτος. Τότε και κατά την διάρκεια του «Ιωβηλαίου έτους του Ελέους» είχε επιτρέψει σε ιερείς να συγχωρούν τις αμβλώσεις.

Το «Ιωβηλαίο έτος του Ελέους» ξεκίνησε από τις 8 Δεκεμβρίου του 2015 και ολοκληρώθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2016 και κατά την διάρκεια του υπήρχαν ειδικές προβλέψεις γιασυγχωρέσεις.

Σε κάποιες θρησκείες, οι ιερείς είχαν ήδη αυτή την εξουσιοδότηση.

Αξιωματούχοι στο Βατικανόείχαν και στο παρελθόναφήσει υπόνοιες πως ο Πάπας Φραγκίσκος θα προωθούσε την αλλαγή στο κομβικό αυτό ζήτημα μόνιμα, όπως και τελικά έκανε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει δρομολογήσει μια πιοεπιεική και ευσπλαχνική γραμμή για την εκκλησία κατά την διάρκεια της θητείας του. 

Πηγή: REUTERS/Tiziana Fabi/Pool

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου