ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΟΡΤΗ  ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η Εκκλησία με χαρά και ελπίδα αναμένει να τελέσει  την ανάμνηση του ερχομού της ενσαρκωμένης αγάπης. Μέσα σ’ αυτή  την χαρούμενη προσμονή του ερχομού της λύτρωσης, η εδώ Ενοριακή κοινότητα πανηγυρίζει τον Προστάτη της, Ιεράρχη Άγιο Νικόλαο.

Αυτός ο πανηγυρικός εορτασμός προσφέρει σε όλους μας την ευκαιρία, να δεχθούμε τη χάρη του Θεού μέσα από  την τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας ώστε ενισχυμένοι να συνεχίσουμε την πορεία προετοιμασίας μας προς τις επικείμενες εορτές της έναρξης της σωτηρίας μας.

Σ’ αυτή την πορεία, μας στηρίζουν και μας βοηθούν  τα δυνατά σε πίστη παραδείγματα της ζωής των Αγίων, οι οποίοι έζησαν έντονα, με τη χάρη του Θεού, το μεγαλείο του Μυστηρίου της ενσάρκωσης και έγιναν  με τη ζωή τους, εικόνες δυνατές της αγάπης του Θεού για  τον άνθρωπο και  του ανθρώπου για το Θεό.

Η Εκκλησία  εορτάζει σήμερα τη μνήμη ενός Αγίου, τον οποίο ο Κύριος εξέλεξε  και κατέστησε ποιμένα στην Εκκλησία του. Είναι ο Άγιος ο οποίος μιμούμενος τον  Χριστό, έγινε «τα πάντα τοις πάσι». Κατανάλωσε τη ζωή του  και την πρόσφερε στην υπηρεσία της ποίμνης που ο Κύριος του ανέθεσε.

Είναι σε όλους μας γνωστή η ιδιαίτερη αγάπη του προς τους αδύναμους, τους  ανήμπορους, τους ανυπεράσπιστους, τους νέους τα παιδιά και τους  φτωχούς.

Είναι ο Άγιος που και σήμερα μας εμπνέει γιατί σε πολλές γωνιές της γης οι καταστάσεις ζωής δεν έχουν αλλάξει και μοιάζουν σε όλα στις δύσκολες εκείνες στιγμές στις οποίες έζησε και έδρασε ο Άγιος που σήμερα τιμούμε.

Όλες οι εποχές της ανθρώπινης ιστορίας είχαν πλούσιους και φτωχούς, αλλά η δική μας εποχή έχει ακόμη πιο πολλούς. Έχει αυξήσει τον πλούτο των πλούσιων και την φτώχεια των φτωχών. Έχει δημιουργήσει πάμπλουτους και πάμφτωχους. Οι λίγοι τα έχουν όλα και οι πολλοί στερούνται και τα λίγα.

Αυτήν την άνιση και άδικη κατανομή των μέσων διαβίωσης, εμείς οι χριστιανοί δεν πρέπει ούτε να την δεχόμαστε, ούτε και να την ανεχόμαστε, οφείλουμε να αντιδράσουμε. Να αντιδράσουμε όμως σωστά, με δόκιμα και ειρηνικά μέσα, δηλαδή με  χριστιανικά, γιατί μόνο έτσι η αντίδρασή μας μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Η Εκκλησία σήμερα μας προσφέρει ένα δυνατό παράδειγμα αγάπης και φιλανθρωπίας όχι μόνο μπορούμε αλλά και οφείλουμε να μιμηθούμε. Τιμώντας σήμερα τη μνήμη του Αγίου Νικολάου  δεν πρέπει να περιοριστούμε στο να  εγκωμιάσουμε και να θαυμάσουμε τις αρετές και τα χαρίσματά του αλλά να μιμηθούμε τον τρόπο με τον οποίο τα αξιοποίησε και τα πολλαπλασίασε προς δόξαν του Θεού και όφελος των ανθρώπων. Αυτός εξ άλλου είναι και ο μόνος σωστός και  χριστιανικός τρόπος  που τιμά τους Αγίους.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα, καλή Κυριακή! Σήμερα, Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου