Εορτή της Μητρότητας της Παναγίας

Εορτή της Μητρότητας της Παναγίας

ΜΗΤ_ΘΕΟΥ_2.jpg

Πρωτοχρονιά 2021

H σημερινή εορτή μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε την Παναγία με τον ουσιαστικότερο τίτλο που ποτέ της απέδωσε η Εκκλησία. Είναι αυτός ο οποίος ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο την μοναδική και ανεπανάληπτη αποστολή της πάνω στη γη, αφού προορίστηκε μέσα από τα προαιώνια σχέδια του Θεού να γίνει η Μητέρα του Θεού, να γίνει δηλαδή όταν θα έλθει το πλήρωμα του χρόνου: η ΘΕΟΤΟΚΟΣ.

Η Θεόπνευστη οικουμενική Σύνοδος της Εφέσου που πραγματοποιήθηκε το σωτήριο έτος 481, ήλθε να δώσει με δυνατά και πειστικά θεολογικά επιχειρήματα την οριστική απάντηση, σε όσους αμφισβητούσαν τον τίτλο αυτό για την Παναγία, μη τολμώντας να την αποκαλέσουν Θεοτόκο και περιορίζοντας την ιδιότητά της σε Χριστοτόκο.

Οι θεοφόροι Πατέρες της Συνόδου ήταν περισσότερο από σαφείς.

Ο Χριστός δεν είναι δύο πρόσωπα, ένα θεϊκό και ένα ανθρώπινο, αλλά ένα πρόσωπο με δύο φύσεις: τη θεϊκή και την ανθρώπινη.

Η Παναγία γέννησε τον Ιησού Χριστό που έχει μαζί τη θεϊκή και την ανθρώπινη φύση, επομένως δικαιολογημένα η Εκκλησία αποκαλεί την Παναγία Μητέρα του Χριστού και ως Θεού γι’ αυτό και Θεοτόκο την αποκαλεί.

Η θεόσταλτη αυτή και καθοριστική απόφαση της οικουμενικής Συνόδου έγινε δεκτή από την Εκκλησία με ανακούφιση και ενθουσιασμό. Παραμέρισε κάθε αμφιβολία μεταξύ των Χριστιανών της Ανατολής και της Δύσης, και άρχισαν να κτίζονται Ναοί προς τιμήν της Παναγίας της Θεοτόκου, πρώτος και μεγαλύτερος ο ναός της Παναγίας των χιόνων στη Ρώμη την επέτειο των εγκαινίων του οποίου σήμερα πανηγυρίζει η Καθολική Εκκλησία.

Αυτός ο νέος και θεόπνευστος τίτλος γρήγορα υιοθετήθηκε από όλη την Εκκλησία και απετέλεσε τον ομορφότερο τίτλο με τον οποίο Ανατολή και Δύση στόλισαν την προσωπικότητα της Παναγίας. Η Ανατολή με τον μικρό και Μεγάλο Παρακλητικό της Κανόνα αλλά προπάντων με τον Ακάθιστο Ύμνο αποδίδει στην Παναγία τους πιο εκφραστικούς τίτλους που ανθρώπινο μυαλό μπορεί να νοηθεί, αλλά και η Δύση με τον μακροσκελή κατάλογο των τίτλων που λιτανείες της Παναγίας αποκαλεί, δεν παραλείπει να τους απαριθμεί κάθε φορά που απαγγέλλει το Άγιο Ροδάριο, που είναι και η προσφιλής στην Παναγία προσευχή.

Η Β΄ Σύνοδος του Βατικανού η οποία άρχισε τις εργασίες της το έτος 1962 και τις ολοκλήρωσε το 1965 εγκωμίασε τη συμμετοχή της Παναγίας στο Μυστήριο της Σωτηρίας, και προσδιόρισε τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην Παναγία και το Χριστό στο Μυστήριο της Λύτρωσης. Η Μαρία από τη Ναζαρέτ χαρακτηρίζεται από τη Σύνοδο ως ο «πιο γλυκύς καρπός της λύτρωσης» που προσδιορίστηκε να είναι η «πρώτη και κατά τρόπο εξαιρετικό, λυτρωμένη, χάρη στις αξιομισθίες του Υιού της γι’ αυτό και έγινε η συνεργάτρια του Υιού της και Θεού της στη λύτρωση όλου του ανθρωπίνου γένους».

Η Μαρία είναι η πιστή δούλη του Κυρίου η οποία πρόσφερε ολοκληρωτικά τον εαυτό της στο πρόσωπο και το έργο του Χριστού, έγινε η υπηρέτρια του Μυστηρίου της Λύτρωσης και ταυτόχρονα η πιστή μαθήτρια, η οποία άκουγε προσεκτικά κάθε λόγο που έβγαινε από το στόμα του θείου Διδασκάλου. Αυτό το Θείο Λόγο φύλαγε προσεκτικά στην καρδιά της και καθημερινά τον μελετούσε και τον ζούσε.

Η Παναγία είναι αχώριστη από τη ζωή και την αποστολή του Χριστού γι’ αυτό και παραμένει αχώριστη σήμερα από την αποστολή της ίδιας της Εκκλησίας αφού η Εκκλησία συνεχίζει την αποστολή του Ιησού.

Η Παναγία για μας τους χριστιανούς δεν αποτελεί σκοπό αλλά μέσον που μας οδηγεί στον μοναδικό σκοπό που είναι ο ίδιος ο Χριστός.

Γι’ αυτό σήμερα που και πάλι τα χιόνια της θρησκευτικής αδιαφορίας και της χριστιανής ψυχρότητας έχουν καλύψει τις καρδιές των ανθρώπων, μέσα σε μια χρονική στιγμή που θα έπρεπε να μας έχει ζεστάνει το από δυο χιλιάδες χρόνια κήρυγμα της αγάπης του Χριστού, μέσα σε μια εποχή που επικρατεί και πάλι όχι η εντολή της αγάπης αλλά η εντολή της εξόντωσης και της επικράτησης του ισχυρού, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας, που επιπλέει ο δυνατός και καταποντίζεται ο αδύναμος και μικρός, που η κάθε λογής πλειονότητα καταπιέζει την κάθε λογής μειονότητα και οι ανθρώπινες διαφορές λύνονται με τη δύναμη όχι των επιχειρημάτων και της λογικής αλλά με τη δύναμη των όπλων που χρησιμοποιούνται στον φανερό και ολέθριο πόλεμο ή στην κρυφή και ύπουλη τρομοκρατία, έχουμε ανάγκη από τις ικεσίες της Παναγίας προς τον άρχοντα της Ειρήνης, για να θερμάνει με την αγάπη του τις ευαίσθητες ή σκληρές μας, ώστε εν μέσω της έντονης παρουσίας των κάθε λογής δυσκολιών να επικρατήσει και πάλι με τις ικεσίες της Παναγίας και τη χάρη του Θεού η ζεστασιά της χριστιανικής αγάπης.

Σας καλώ στη διάρκεια αυτής της πρώτης Θείας Λειτουργίας που τελούμε ενώ ξεκινούμε το νέο έτος 2021 «ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου», να παρακαλέσουμε τον Κύριο να μας φωτίζει με τη χάρη του για να μας εμπνέει συνεχώς γενναίες πράξεις κατανόησης, αγάπης και συμφιλίωσης, που θα οδηγήσουν όλους τους ευλαβείς της Παναγίας στην ποθητή εκείνη ημέρα κατά την οποία Ανατολή και Δύση θα δοξάζουμε μαζί το πάντιμο και μεγαλοπρεπές όνομα του Κυρίου και την Θεοτόκο και Μητέρα του Θεού ημών εν ύμνοις τιμώντες από κοινού θα μεγαλύνουμε.
Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου