ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΡΟΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΞΙΝΑΡΑ ΤΗΝΟΥ

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΡΟΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΞΙΝΑΡΑ ΤΗΝΟΥ

Όπως είναι γνωστό η Παναγία του Ροδαρίου εορτάζεται στις 7 Οκτωβρίου. Στην Τήνο όμως από Παράδοση η πανήγυρη τελείται την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου. Δεν παραλείπεται όμως να τελεστεί η Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου και την ημέρα της εορτής της.

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα απαγγέλθηκε το Άγιο Ροδάριο και στη συνέχεια τελέστηκε η Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό  στην οποία συλλειτούργησε ο εφημέριος Μυκόνου, Σάμου και υπεύθυνος για τον Καθεδρικό Ναό στην Ξινάρα Τήνου, π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς, ο εφημέριος του Μητροπολιτικού μας Ναού στη Νάξο π. Γεώργιος Παλαμάρης και ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας της Στενής Τήνου.

Ήταν η πρώτη χρονιά που παρατηρήθηκε τόση μεγάλη συμμετοχή ευλαβών της Παναγίας και κατά την ημέρα της εορτής της.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου μίλησε σ την Εκκλησία και είπε:

Το σημερινό κείμενο του Ευαγγελίου που αναφέρεται στο Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, το γνωρίζουμε σχεδόν απέξω, και κινδυνεύει να μην του δώσουμε την απαραίτητη προσοχή που  χρειάζεται για να το αξιοποιήσουμε στη ζωή μας. Μας αναστατώνει όπως αναστάτωσε σίγουρα και τη Μαρία από τη Ναζαρέτ.
Αυτό το κείμενο  περιέχει πολλές συνταρακτικές και όμορφες αλήθειες ή αν θέλετε τη βάση μιας και μοναδικής αλήθειας, που είναι ικανή να αλλάξει τη ζωή μας, να αλλάξει την ταυτότητα  όσων την δέχονται και πιστεύουμε ότι « ο Κύριος είναι μαζί μας»: Είναι και όχι θα είναι στο μέλλον.
Δεν ευχόμαστε ο Κύριος να είναι στο μέλλον μαζί αλλά και τώρα και πάντοτε. Είναι παρών στην κάθε μια και στον καθένας μας.  Είναι αληθινά παρών με κάθε άνθρωπο ή μάλλον με κάθε άνθρωπο. Αυτός ο λόγος μας βεβαιώνει  ότι ο Κύριος θέλει  να είναι και να παραμένει μαζί μας. 
Αυτή η αλήθεια φέρνει χαρά «χαίρε» λέει ο άγγελος στην Μαρία. Επικοινωνεί την ελπίδα « μη φοβάσαι» να υπολογίζεις στην παρουσία του Κυρίου.  Ο άγγελος καθησυχάζει την Μαρία. Εκείνη αλλά και είμαστε ντυμένοι με το μεγαλείο του Θεού, την αγιοσύνη του και την δύναμη της παντοδύναμης ενέργειάς του. Στην Παναγία και σε μας, η εύθραυστη ανθρωπότητά μας, η κατανόησή μας, οι δυνατότητες μας  όλες ταράσσονται.
Ποιος από μας δεν παρουσιάζει στο Θεό την αμηχανία του, για την έλλειψη των απαραίτητων προϋποθέσεων που διαθέτουμε για να ανταποκριθούμε σ’ αυτό που μας αναγγέλλεται ή που πρόκειται να συμβεί εδώ και τώρα σε μας, στην μικρότητά μας; Όμως τότε φαίνεται πως δεν  υπολογίζουμε το Θεό, ξεχνούμε ότι η δύναμη του Αγίου Πνεύματος  δημιουργεί και ανανεώνει. 
Ίσως ι σκεπτόμαστε το Θεό σαν να ήταν ένας σαν κι εμάς , τον θεωρούμε περιορισμένο, και ίσως καμιά φορά ακόμη και αδύναμο. Ενώ στο Θεό τίποτε δεν είναι αδύνατο, ούτε για την Μαρία, ούτε για την Ελισάβετ  ούτε για σας ,ούτε για μένα , ούτε για κανένα.
Ο Θεός υπάρχει και αυτό αρκεί!

Ο Θεός υπάρχει πάνω από όλα και πάνω από μας. Αλλά μια τόσο όμορφη ιστορία είναι δυνατή για σας και για μένα;  Ναι είναι πάντοτε όμως με την απαραίτητη προϋπόθεση, ότι όπως η Μαρία θα λέμε και εμείς στη ζωή μας το δικό μας «ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το θέλημά σου» να λέμε το δικό μας ειλικρινές, σταθερό και αμετάβλητο  «ναι». Εμπιστεύομαι σε σένα ας  γίνει σε μένα εδώ και τώρα σύμφωνα με το Λόγο σου. Και τότε σύμφωνα με αυτόν τον αιώνιο Λόγο του θα συμβεί  και  τώρα στον καθένα από μας, αυτό που φαίνεται αδύνατο στο δικό μας το μυαλό.
Ο Θεός είναι αληθινά Παντοδύναμος και αυτό ποτέ μη το ξεχνούμε. Είναι αυτό που σήμερα ο Κύριος μας υπενθύμισε με την ευαγγελική περικοπή του ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ας αφήνουμε πάντοτε τον τελευταίο λόγο στο Θεό ακόμα και όταν το περιεχόμενό του εν μέρει ή στο σύνολό του δεν μας φαίνεται ξεκάθαρο και ας  εγκαταλειπόμαστε και εμπιστευόμαστε σ’ Εκείνον. Γι’ αυτό: Κύριε δώσε μας μια ταπεινή πίστη για να σου λέμε καθημερινά το δικό μας ναι, γενναιόδωρο, αυθόρμητο , άνευ όρων , όπως εκείνο της Παναγίας.
Δώσε μας  μια βαθειά αγάπη  για να καταλάβουμε  ότι ποτέ εσύ δεν μας ξεχνάς ούτε μας αφήνεις μόνους. Δώσε μας τη χάρη σου να αναγνωρίσουμε  πως ότι είναι αδύνατο  για μας, για σένα είναι πάντα δυνατό. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση Πάπα Φραγκίσκου, 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023   Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. Η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου