ΕΟΡΤΗ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΕΟΡΤΗ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Κατάμεστος ήταν ο Mητροπολιτικός Nαός της Νάξου από τους ενορίτες και τους επισκέπτες του νησιού, κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμή της εορτής της Μεταστάσεως της Θεοτόκου.

Όλοι μαζί  με βαθιά κατάνυξη και το βλέμμα καρφωμένο στο εικόνισμά Της ύψωσαν την προσευχή τους και εναπόθεσαν τις παρακλήσεις και τις ελπίδες τους σε Αυτήν.

Ο εφημέριος στο κήρυγμά του προσπάθησε να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο αποκαλούμε την εορτή του Δεκαπενταύγουστου ως το “Πάσχα του καλοκαιριού”,  αφού τιμάται η ένδοξος άνοδος στους ουρανούς ψυχής και σώματος, την ημέρα της Αναλήψεως του Υιού και στη δεύτερη περίπτωση της Μητέρας.

Ως γεγονός μπορούμε κάλλιστα να την αποκαλέσουμε «ανάληψη» της Θεοτόκου στους ουρανούς. Όμως ανάμεσα στην ανάληψη τη δική Της και την Ανάληψη του Χριστού υπάρχει μία  ειδοποιός διαφορά.

Η Ανάληψη του Χριστού στους ουρανούς ήταν αποτέλεσμα της ίδιας της Θεϊκής Του φύσεως, ενώ η ανάληψη της Παναγίας δεν ήταν αποτέλεσμα της δικής της  θέλησης ή δύναμης, αλλά της επιθυμίας, θελήσεως και χάριτος του Θεού, ο οποίος ανοίγει τις πύλες της ουράνιας βασιλείας Του, ώστε σύμφωνα με τον υμνωδό της εκκλησίας μας " Άγγελοι και αρχάγγελοι  πάντες ετοιμαστείτε τη Δέσποινα του ουρανού ενδόξως να δεχτείτε. Τη σήμερον αναχωρεί από την εξορία ως ανάσα ανέρχεται στην άνω Βασιλεία. Τρέξατε άπαντες γοργά εις την συνάντησίν Της άπαντες αλαλάξατε εις την Μετάστασίν Της…"

Πως είναι άλλωστε δυνατόν  το σώμα που κυοφόρησε τον ίδιο τον Πλάστη να υποστεί τη φθορά του τάφου; Όπως λέει το προοίμιο της Εορτής: “Δεν θέλησες να γνωρίσει τη φθορά του μνήματος, η Μητέρα η οποία με τρόπο παρθενικό και αξιοθαύμαστο, γέννησε τον Κύριο της Ζωής και Ενανθρωπήσαντα Υιό Σου”.

Η  Παναγία είναι  το πρώτο πλάσμα που είπε ΝΑΙ στο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία μας, αποτελεί την αρχή της εκκλησίας και φωτεινό παράδειγμα  υπακοής και απόλυτης εμπιστοσύνης στο θέλημά Του.

Γι αυτό “στέκεται στα δεξιά Του ως  Βασίλισσα στα ολόχρυσα ντυμένη” και μέσα από τη σιωπή και την  απέραντη αγάπη και στοργή Της μεσιτεύει για εμάς τα τέκνα Της στον Θεό Πατέρα.

Ας Την εμπιστευτούμε.

 

Φανή Δάσκου

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 2–3.12.2023

  Οικισμός Ενορία  2-3 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της

1 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Καστρικιανού

Ήταν ο τρίτος επίσκοπος του Μιλάνου και χρονικά τοποθετείται στις πρώτες δεκαετίες του 3ου αιώνα. Σύμφωνα με κάποιες ιστορικές πηγές η εκλογή του στην, από

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου