Εορτή Εγκαινίων Βασιλικής Αγίου Ιωάννου του Λατερανού

Εορτή Εγκαινίων Βασιλικής Αγίου Ιωάννου του Λατερανού

Στο Ρωμαϊκό Μαρτυρολόγιο προέχει σήμερα η εορτή των εγκαινίων της Βασιλικής του Λατερανού, που, όπως είναι γνωστό, ονεγέρθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο.

Αναφέρεται ότι ο εορτασμός αυτός γινόταν από το 12ο αιώνα και αρχικά περιοριζόταν στην πόλη της Ρώμης. Αργότερα ορίστηκε να γίνεται προς τιμήν της Βασιλικής (του Σωτήρος), η οποία θεωρείται «Μητέρα και Κεφαλή όλων των εκκλησιών της πόλεως και του κόσμου» (ΙΜ>Ϊ8 βί Οι-Βί). Επεκτάθηκε δηλαδή σ' ολόκληρη την Καθολική Εκκλησία, ως σημείο και σύμβολο αγάπης και ενότητας προς την έδρα του Πέτρου, η οποία, όπως έ­γραφε ο Ιγνάτιος της Αντιοχείας, προίσταται της αγά­πης όλων των ανά την οικουμένην Εκκλησιών».

«Σήμερα, προσφιλείς αδελφοί, με ευφροσύνη και χαρά πανηγυρίζουμε το γενέθλιο αυτού το ναού, του προς τιμήν του Σωτήρος Χριστού αφιερωμένου. Όμως, εμείς, πρέπει να είμαστε ο ζωντανός Ναός του Θεού. Με την έννοια αυ­τή, ορθά ο χριστιανικός λαός πιστά τιμά σήμερα τη χρι­στιανική Μητέρα, από την οποία έλαβε την πνευματική του αναγέννηση. Διότι εάν κατά την πρώτη γέννηση (φυσική γέννηση) υπήρξαμε σκεύη της κατάρας του θεού (προπα­τορικό αμάρτημα), κατά τη δεύτερη καταστήκαμε σκεύη της ευσπλαχνίας του (βάπτισμα). Η πρώτη γέννηση μας έφερε στο θάνατο και η δεύτερη μας επανέφερε στη ζωή.» (Απόσπασμα από τις ομιλίες του Αγίου Καισαρείου Αρελατίου, Επισκόπου.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου