Μαζί για την Ευρώπη
Χριστιανοί διαφόρων Εκκλησιών για την ενότητα της Ευρώπης
Η πρωτοβουλία "Μαζί για την Ευρώπη" αποδίδει καρπούς, και προσβλέπει στο σχεδιασμό μελλοντικών προοπτικών. Είκοσι χρόνια μετά τη γέννηση της οικουμενικής πρωτοβουλίας, οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού δικτύου επιστρέφουν στους τόπους καταγωγής τους, Ottmaringκαι Augsburg, στη Γερμανία. Σε μια ήπειρο που απειλείται από μικρόβια διαίρεσης, η ιδέα της «συνάντησης» μεταξύ των χριστιανών φαίνεται ακόμη πιο σημαντική σήμερα
Η πρωτοβουλία "Μαζί για την Ευρώπη" είναι σήμερα ένα δίκτυο πάνω από 300 Κινήσεων και Κοινοτήτων σε όλη την Ευρώπη. Περιλαμβάνει Χριστιανούς ευαγγελικούς, καθολικούς, αγγλικανούς, ορθοδόξους και μέλη άλλων Εκκλησιών. Οι κόμβοι αυτού του δικτύου είναι οι "Φίλοι", διακόσια άτομα που ανήκουν σε περίπου 70 από αυτά τα εκκλησιαστικά σύνολα και εργάζονται συνεχώς για να προωθήσουν την μεταξύ τους κοινωνία και να λάβουν αποφάσεις για πιθανές κοινές πρωτοβουλίες. Στόχος είναι να εκβαθυνθούνε οι προκλήσεις της Παλαιάς Ηπείρου, να κάνουν ώστε να καρποφορήσουν τα χαρίσματα όλων και να προωθηθεί ο διάλογος μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης.
Στη βάση, το σύμφωνο της αμοιβαίας αγάπης
Όλα ξεκίνησαν πριν από 20 χρόνια, όταν, στις 31 Οκτωβρίου 1999, συναντήθηκαν καθολικοί και ευαγγελικοί υπεύθυνοι από διάφορους οργανισμούς στο Άουγκσμπουργκ, την Ιταλία και τη Γερμανία, με την ευκαιρία της ιστορικής υπογραφής της Κοινής Δήλωσης για τη Διδακτική της Αιτιολόγησης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συναντήθηκαν στο κοντινό Οικουμενικό Κέντρο του Ottmaring, του Κινήματος Εστίασης, που βιώνουν μια τόσο βαθιά κοινωνία μεταξύ τους για να αισθανθούν την ώθηση να ξεκινήσουν ένα ταξίδι μαζί. Η επιθυμία όλων είναι να μετατρέψει αυτό το ιστορικό έγγραφο σε ζωή, σε συγκεκριμένες απαντήσεις στις προκλήσεις μιας ηπείρου σε κρίση, απαντήσεις που βασίζονται στη συμφιλίωση και την ευαγγελική αγάπη. Είναι σ’ αυτό που μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη και αυτή την πρωτοβουλία. "Νομίζω – λέει η Ουγγαρέζα IlonaTóthτης Επιτροπής Προσανατολισμού των" Μαζί για την Ευρώπη "στα μικρόφωνα μας – ότι με κάποιο τρόπο είναι αυτή η κουλτούρα του συνόλου, αυτή η μυστικιστική συμπεριφορά του" εμείς "του οποίου ο Πάπας Φραγκίσκος μιλά επίσης, αλλά όχι μόνο: είδαμε να συμβαίνει και στο Lund, ανάμεσα στις διάφορες
Εκκλησίες. Βλέπουμε ότι κατά κάποιο τρόπο ολόκληρος ο κόσμος κινείται λίγο προς τον άλλο. Στη συνέχεια, στο "Μαζί για την Ευρώπη" θα βρούμε ένα εργαστήριο. Όπως είπε και ο ίδιος ο Άγιος Πατέρας, "Μαζί για την Ευρώπη" είναι μια δύναμη συνοχής, η οποία επίσης συγκεντρώνει τις βασικές αξίες του Χριστιανισμού ως απάντηση στην ήπειρό μας. Έτσι αυτό το εργαστήριο δεν είναι μόνο για τον εαυτό του, αλλά για την Ευρώπη, για τον κόσμο.
Διάλογος στην Ευρώπη μεταξύ Ανατολής και Δύσης
Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, 9 Νοεμβρίου 1989, είναι μια σημαντική ημερομηνία για το "Μαζί για την Ευρώπη", άνοιξε τις πόρτες σε μια ανταλλαγή μεταξύ λαών που ήταν αδύνατο προηγουμένως. "Είναι επίσης αλήθεια ότι οι τοίχοι μπορεί να έχουν πέσει, αλλά οι εικονικοί τοίχοι παραμένουν – λέει η IlonaTóth- γιατί υπάρχουν ιστορικές, πολιτισμικές διαφορές, ακούγονται στις σχέσεις και υπάρχουν ακόμα κλειστές πόρτες που πρέπει ν’ ανοίξουν. με τον τρόπο αυτό βιώνουμε ότι κοινό υπάρχει ανάμεσα στους χριστιανούς, μεταξύ μας, με αμοιβαία αγάπη, γινόμαστε μια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ λαών, όπως επίσης και στην Πράγα, όταν πέρυσι ήμασταν εκεί, πάνω από 20 χώρες, πάνω από 40 κινήσεις, ακούγοντας την ιστορία του Τσεχικού λαού, σε αυτή την ανταλλαγή εμπειριών και διαπιστώσαμε ότι γινόμαστε κάπως πιο ευρωπαϊκές: ενώ παραμένουμε Τσέχοι ή Σλοβάκοι ή Ούγγροι ή ιταλοί ή γερμανοί, γινόμαστε και Ευρωπαίοι και αυτή είναι η λύση, η αμοιβαία κατανόηση ».
Η συνάντηση της 7ης – 9ης Νοεμβρίου
Για να γιορτάσουν την επέτειο της ιδρυτικής στιγμής, οι "Φίλοι" του "Μαζί για την Ευρώπη" επιστρέψαμε στο Ottmaringκαι στο Augsburgγια τρεις ημέρες προβληματισμού και ξεκινούν νέα έργα. Σήμερα 9 Νοεμβρίου, θα παρευρεθεί ο επίσκοπος dott. ChristianKrause, πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας και συνυπογράφον της Διακήρυξης, και ο PavelFischer, γερουσιαστής από την Τσεχική Δημοκρατία, ο οποίος θα δώσει μια ματιά στην Ευρώπη "30 χρόνια χωρίς σιδερένια κουρτίνα". Ο Ναός της Αγίας Άννας, στην καρδιά του Augsburg, θα συγκεντρώσει όλους τους συμμετέχοντες για να προσευχηθούν για την Ευρώπη σήμερα το βράδυ, Νοεμβρίου, και α ακολουθήσει μια πορεία για τον εορτασμό της 30ης επετείου από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Η IlonaTóthυπογραμμίζει: «Αυτή η συνάντηση συγκεντρώνει τις Εκκλησίες, τους χριστιανούς με την πόλη, με την πολιτική, επειδή αντιλαμβανόμαστε πόσο χρειάζεται να μεταφράσουμε τη θρησκεία, τον Χριστιανισμό μας στον πολιτισμό σήμερα, στην Ευρώπη».
"Μαζί για την Ευρώπη" από το 2000 μέχρι σήμερα
Οι σημαντικότερες ημερομηνίες μιας αυξανόμενης διαδρομής που ξεκίνησε το 2000. Τον Μάρτιο εκείνου του έτους στο Lutternenburgτης Γερμανίας, ο λουθηρανός επίσκοπος UlrichWilckensκαι η ChiaraLubich, ιδρύτρια του Κινήματος των Φοκολάρε, μίλησαν ια τη διαίρεση των Χριστιανών ως αιτία του αθεϊσμού και της αμοιβαίας αγάπης ως τρόπου ενότητας.
Ακολουθεί το αμοιβαίο αίτημα για συγχώρεση για τα λάθη του παρελθόντος, μεταξύ των χριστιανών παρόντων εξ ονόματος των δικών τους Εκκλησιών ή Κινήσεων. Στις 8 Δεκεμβρίου 2001, 800 αρχηγοί Κινήσεων και Κοινοτήτων διαφορετικών Εκκλησιών συναντώνται στο Μόναχο στην ευαγγελική εκκλησία του Αγίου Ματθαίου. Ανάμεσά τους συντάσσουν ένα σύμφωνο αμοιβαίας αγάπης που γίνεται η βάση του "Μαζί για την Ευρώπη". Είμαστε το 2002: για να μάθετε περισσότερα για κάποιο Καθολικό Κίνημα, κάποιοι ευαγγελιστές ξεκίνησαν για τη Ρώμη. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, η ιδέα γεννήθηκε για να δώσει ορατότητα στην εμπειρία της αδελφότητας που ζούσε στην ήπειρο. Τον Ιούνιο του 2003, εκπρόσωποι της Γερμανίας και της Ιταλίας συναντήθηκαν στο Βερολίνο για να δώσουν ουσία στην ιδέα και αποφάσισαν να προσκαλέσουν μέλη Κινήσεων και Κοινοτήτων από διαφορετικές ευρωπαϊκές εκκλησίες σε μια μεγάλη συνάντηση στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Θα είναι η πρώτη εκδήλωση "Μαζί για την Ευρώπη" ακολουθούμενη από περισσότερα στη Στουτγάρδη (2007), στις Βρυξέλλες (2012) και στο Μονακό (2016).
+Ν