Εντός νομιμότητας η τελετή των Φώτων στην Καθέδρα στην Ξινάρα Τήνου

Εντός νομιμότητας η τελετή των Φώτων στην Καθέδρα στην Ξινάρα Τήνου

fota_xinara_6_1_21_0.JPG

Τελέσθηκε με την απαραίτητη επισημότητα η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα Τήνου από τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και τους ιερείς π. Αλέξανδρο και π. Μάρκο.

fota_xinara_6_1_21_8.JPG

Βοήθησαν στην τελετή και στην ηλεκτρονική αναμετάδοση της ακολουθίας οι: π. Ριχάρδος και π. Ιωάννης.

Ψάλτες – αναγνώστες λαϊκοί, συμμετείχαν ενεργά στη Θεία Λειτουργία, έτσι ώστε και χωρίς τη συμμετοχή πιστών (τηρώντας τις αποφάσεις και τους κανόνες της Ελληνικής Κυβέρνησης, λόγω των μέτρων υγείας) να λαμπρύνουν την μεγάλη γιορτή όλης της Χριστιανοσύνης, αυτής της φανέρωσης και των τριών Προσώπων του Ενός και Μόνο Θεού.

fota_xinara_6_1_21_14.JPG

Εμπνευσμένο λόγο απεύθυνε κυρίως στο ”ηλεκτρονικό” ακροατήριο ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος εξηγώντας τα Αναγνώσματα από τον Λόγο της Ημέρας της εορτής των Θεοφανείων.

Ο λόγος του Αρχιεπισκόπου μας είναι ο εξής:

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου στα Θεοφάνεια 2021

Αδελφοί μου και αδελφές μου,

Σήμερα η Εκκλησία μας γιορτάζει τρία γεγονότα της ζωής του Ιησού που φανερώνουν τη Θεότητά του.

Το πρώτο είναι η άφιξη των Μάγων από την Ανατολή στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Τα συμβολικά δώρα που προσφέρουν στο νεογέννητο: το χρυσό, το λιβάνι και τη σμύρνα φανερώνουν ότι είναι: Βασιλιάς, Θεός και άνθρωπος.

Το δεύτερο γεγονός είναι η Βάπτιση του Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό, από τον πρόδρομο και Βαπτιστή Ιωάννη. Εκεί χρίεται ο Ιησούς χρίεται με το Άγιο Πνεύμα και γίνεται ο Χριστός, δηλαδή ο Χρισμένος από το Θεό. Αυτό βεβαιώνει και η φωνή του ουράνιου Πατέρα: «αυτός είναι αγαπητός μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου».

Το τρίτο γεγονός των Θεοφανείων το πρώτο θαύμα του Ιησού στο Γάμο της Κανά. Εκεί, με την προτροπή της μητέρας του, μετατρέπει το νερό σε κρασί για να διατηρήσει τη χαρά και την ευτυχία που μόνο ο Θεός μπορεί να χαρίσει στον άνθρωπο. Εκεί με το θαύμα αυτό, ο Ιησούς διατηρεί τη χαρά και την ευτυχία στους νεόνυμφους αλλά και τους συνδαιτυμόνες, και όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης: «αυτή ήταν η αρχή των θαυμάτων του Ιησού και έτσι φανέρωσε τη δόξα του και οι μαθητές πίστεψαν σ’ αυτόν. (Ιωάν. 2,11).

Από τα τρία αυτά γεγονότα η Εκκλησία μας σήμερα δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην άφιξη των Μάγων, την ερχόμενη Κυριακή θα γιορτάσει τη Βάπτιση του Ιησού και την μεθεπόμενη θα μας προσφέρει για μελέτη το θαύμα του Ιησού στην Κανά της Γαλιλαίας.

Σήμερα η εμφάνιση ενός νέου άστρου βάζει σε πορεία τρεις σοφούς αστρονόμους που φωτισμένοι άνωθεν αποφασίζουν να το ακολουθήσουν. Αναζητούσαν μέσα από την επιστήμη τους «τον νεογέννητο Βασιλιά των Ιουδαίων» και ο Θεός τους έδωσε ένα σημάδι στον ουρανό που θα τους βοηθήσει να τον συναντήσουν. Γνωρίζουν πως ο Προφήτης Μιχαίας είχε προφητεύει ότι στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας επρόκειτο να γεννηθεί. Ακόμη και τα δώρα που παίρνουν μαζί τους είναι συμβολικά και προφητικά. (Μιχ. 5,1).

Αδελφοί μου και αδελφές μου, για την κάθε μια και τον κάθε ένα μας, υπάρχει ένα αστέρι που εμφανίζεται στον ορίζοντα της ζωής μας, είναι αυτό που μας οδηγεί μέσα από την επιστήμη, μέσα από το Λόγο του Θεού, μέσα από τα μυστήρια της Εκκλησίας, μέσα από τα σημεία των καιρών. Είναι αυτό που μας συνοδεύει στην πορεία μας για συνάντηση με Χριστό.

Τα Χριστούγεννα είναι ο Θεός που αναζητά τον άνθρωπο.

Τα Θεοφάνια είναι ο άνθρωπος, που αναζητά το Θεό.

Γι’ αυτή την αναζήτηση ο Θεός στέλνει στους ανθρώπου τα δικά Του σημάδια. Στη Μαρία στέλνει τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στο φτωχικό της σπίτι στη Ναζαρέτ, τον άγγελο στα όνειρα του Ιωσήφ, ένας άγγελος στους βοσκούς που την είδηση φέρνει, αλλά και πλήθος αγγέλων που ψάλλουν το «δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη», και σήμερα στέλνει στους Μάγους ένα αστέρι που τους οδηγεί.

Πάντοτε υπάρχουν τα σημάδια που ο Θεός στέλνει στη ζωή μας. Συχνά πρόκειται για μικρά σημάδια, που όμως πρέπει να τα προσέξουμε, διότι μπορεί να μην επανέλθουν.

Με ποιο όμως τρόπο μπορούμε να τα αντιληφθούμε αυτά τα Θεϊκά, ώστε σωστά να τα ερμηνεύσουμε και να χρησιμοποιήσουμε;

Ένα από τους πολλούς τρόπους μας υπέδειξε σήμερα ο Προφήτης Ησαΐας: «Σήκωσε το κεφάλι σου και κοίταξε!». Ο άνθρωπος είναι και φυσικά πλασμένος για να κοιτά ψηλά. Ο προορισμός μας βρίσκεται στον ουρανό και μπορούμε να φθάσουμε εκεί μόνο ακολουθώντας Εκείνον που κατέβηκε από τον ουρανό. «Θα έλθω και θα σας παραλάβω, ώστε όπου είμαι εγώ να είστε κι εσείς μαζί μου».

Για να συναντήσουμε εμείς τον Χριστό πρέπει να ξεκινήσουμε μία πορεία. Ο άνθρωπος δεν πορεύεται ατομικά αλλά συλλογικά. Δεν πηγαίνει ένας βοσκός να συναντήσει τον νεογέννητο Ιησού, αλλά οι βοσκοί που είπαν μεταξύ τους. «Ας πάμε λοιπόν ως την Βηθλεέμ, να δούμε αυτά που μας έκανε γνωστά ο Κύριος. (Λουκ. 2,15).

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος αναφερόμενος στους Μάγους αναφέρει: «Έφθασαν στα Ιεροσόλυμα σοφοί μάγοι». Κι εμείς, αδελφοί μου και αδελφές μου, είμαστε κοινότητα, είμαστε Εκκλησία. Στην κοινή μας αυτή πορεία σίγουρα υπάρχουν και θα υπάρξουν εμπόδια και δοκιμασίες. Κάποια στιγμή μπορεί το άστρο που μας οδηγεί να χαθεί εξ αιτίας της προσωρινής λάμψης άλλων αστεριών. Αυτό συνέβη και στους Μάγους στην Ιερουσαλήμ. Μέσα στο θόρυβο, την αδιαφορία της πόλης και της ταραχής του Ηρώδη και όλων των κατοίκων της, το αστέρι εκεί χάθηκε. Φάνηκε όμως και πάλι όταν βγήκαν από την Πόλη και συνέχισαν την πορεία τους προς την Βηθλεέμ.

fota_xinara_6_1_21_64.JPG

Η δική μας Βηθλεέμ δεν είναι μακριά από μας, είναι η κάθε Αγία Τράπεζα όπου και πάλι με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος γεννιέται όχι πια στη φάτνη αλλά στα χέρια του Λειτουργού ο ίδιος Μεσσίας Χριστός.

Ο Ευαγγελιστής σημειώνει πως οι Μάγοι όταν βρήκαν τον νεογέννητο Βασιλιά που αναζητούσαν, επέστρεψαν από άλλη οδό στην πατρίδα τους. Αυτή η αλλαγή πορείας δεν είναι τυχαία. Συμβολίζει τον άλλο δρόμο που ακολουθεί ο κάθε άνθρωπος όταν πραγματικά συναντήσει το Χριστό: Ο ίδιος μας είπε: «Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή». Αυτό είναι το δικό μας άστρο που μας οδηγεί: «Εγώ είμαι το φως του κόσμου, μας λέει ο Κύριος». Αυτό το φως, αδελφοί μου και αδελφές μου, ας ακολουθήσουμε, ώστε όταν το δικό μας φως βασιλέψει, να απολαύσουμε, διότι αυτό παραμένει ανέσπερο.

Αμήν

fota_xinara_6_1_21_26.JPG

Η Τελετή ολοκληρώθηκε με την ευλογία από τον Αρχιεπίσκοπό μας και τις ευχές του σε όλη την εκκλησία.

fota_xinara_6_1_21_46.JPG

Τήνος 6 Ιανουαρίου 2021fota_xinara_6_1_21_67.JPG
Ν. Φ. Κ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου