Ενοριακή Καθολική Κοινότητα Σάμου Οι πρόσφυγες δίνουν τη μαρτυρία τους.

Ενοριακή Καθολική Κοινότητα Σάμου Οι πρόσφυγες δίνουν τη μαρτυρία τους.

Εμείς, οι  χριστιανοί καθολικοί της Ενορίας Μεταστάσεως της Θεοτόκου Σάμου, οι περισσότεροι είμαστε πρόσφυγες τυχεροί και ευλογημένοι που έχουμε κοντά μας Καθολική Εκκλησία. Εκεί μπορούμε να προσευχηθούμε, να πλησιάσουμε το Θεό μέσα από την ατομική και κοινοτική προσευχή. (Θεία λειτουργία και άλλες οργανωμένες προσευχές.)

Εγκαταλείψαμε πατρίδα, ο καθένας για λόγους σοβαρούς. Ρισκάραμε τη ζωή μας διασχίζοντας διάφορες χώρες και το Αιγαίο. Οι περισσότεροι από μας ψυχικά ταλαιπωρημένοι και αναγκεμένοι. Χρειαζόμαστε βοήθεια και στήριξη. Ωστόσο η μεγαλύτερη στήριξη βρίσκεται στο Θεό, όπως συνήθως λέγεται: «εάν ο Θεός είναι μαζί μας ποιος θα είναι εναντίον μας.»

Στην παραλιακή οδό στην καρδιά της Σάμου, βρίσκεται ο ναός της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, αποτελεί μέρος κτηρίου αν και εγκαταλελειμμένου, αξιόλογης αρχιτεκτονικής αξίας. Για όλους εμάς είναι ένας θησαυρός, έκφραση της αγάπης του Θεού, διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Θεός μας αγάπησε πρώτος, και μας καλεί κοντά του όπου κι αν βρισκόμαστε. Αυτός ο ήσυχος , γαλήνιος, ειρηνικός χώρος ευνοεί την  ένωσή μας με το Θεό και μας επιτρέπει να του εναποθέσουμε όλα μας τα βάσανα, όπως ένα παιδί επιστρέφει στον πατέρα του για να ζητήσει ενθάρρυνση. Ερχόμαστε στο ναό κάθε μέρα για να προσευχηθούμε και να ψάλλουμε στο Θεό μας.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα απολαύσουμε εάν ο Θεός δεν είχε βάλει στη διάθεσή μας τους ταπεινούς υπηρέτες του, αυτούς που ενδιαφέρονται ώστε αυτός ο χώρος προσευχής να είναι καθαρός και ευπρόσδεκτος. Αυτοί είναι οι ποιμένες μας, στις λειτουργικές ακολουθίες και Θείες Λειτουργίες.

Γίνονται πλησίον μας, μας ακούνε, προσεύχονται μαζί μας, ετοιμάζουν τις ακολουθίες, μας βοηθούν οπότε τους είναι δυνατόν. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την Ενορία, γιατί εμείς είμαστε πρόσφυγες, ταξιδιώτες και μια των ημερών θα φύγουμε. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι ιερείς, οι μοναχές που έρχονται από άλλα νησιά για να μην αισθανόμαστε μόνοι και εγκαταλελειμμένοι. Έτσι έχουμε την δυνατότητα να ερχόμαστε κάθε μέρα στο ναό. Τους είμαστε ευγνώμονες, γιατί δεν στερούμαστε την καθοδήγηση των ποιμένων, όπως συμβαίνει αλλού.

Οι μοναχές της Κοινότητας των αδελφών του Ελέους ανοίγουν την Εκκλησία το πρωί έως και αργά το απόγευμα. Μας δίνεται η δυνατότητα να έρθουμε να προσευχηθούμε ατομικά ή ακόμα και ομαδικά μέσα στην ημέρα. Οι χώροι διατηρούνται πάντα καθαροί. Οι αδελφές προετοιμάζουν τελετές προσευχής μέσα στην εβδομάδα και προΐστανται της Ακολουθίας του Λόγου ,το Σάββατο βράδυ και την Κυριακή το πρωί. Μαζί τους δεν υποφέρουμε τόσο από την έλλειψη ιερέων.

Κάθε ένας από μας έχει μια προσωπική εμπειρία με τις αγαπημένες αδελφές του Ελέους: Μαρία, Ανίτα και Λουκία, πάντα θα τις θυμόμαστε όπου κι αν βρεθούμε, χωρίς να ξεχνούμε την ηγουμένη, αδελφή Άννα, στην οποία στέλνουμε τους χαιρετισμούς μαsκαι εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας.

Μερικοί από μας, έδωσαν την προσωπική τους μαρτυρία σχετικά με τις αδελφές.

Αλέξ:(πρόσφυγας από το Καμερούν) Είμαι ευτυχής από την παρουσία σας ανάμεσά μας, αδελφές  Μαρία, Ανίτα και Λουκία. Όταν ήρθα στη Σάμο δεν περίμενα να σας συναντήσω, αλλά ο Κύριος έτσι το αποφάσισε. Κάθε φορά που έρχεσθε μας δίνετε τη χαρά της ζωής, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στο νησί. Ο τρόπος με τον οποίο μας διδάσκετε, να προσευχόμαστε με εντυπωσίασε, και αποκόμισα μαθήματα ζωής, δηλαδή να αλλάξω τρόπο να βλέπω τις καταστάσεις της ζωής.

Μας αγαπάτε όλους εξ ίσου, μου άρεσε πολύ η αγάπη σας προς τους πιστούς. Η πίστη μας γίνεται όλο και πιο δυνατή, όταν βρισκόμαστε μαζί. Να ξέρετε αδελφές μου, ότι μεγάλη είναι η χαρά μας όταν έρχεστε κοντά μας οπότε μπορείτε. Μαζί προσευχόμαστε και η καρδιά μας φλέγεται.                                                                          Να είστε ευλογημένες και ο Κύριος να σας συνοδεύει στην αποστολή σας. Προσευχόμαστε για να έχετε  υγεία, δύναμη και σοφία για να συνεχίζετε με τον ίδιο ενθουσιασμό. Η Παναγία να είναι παρούσα στην πορεία σας. Ακόμα μια φορά ευχαριστώ. Θα σας περιμένουμε πάντα.

Ελιάνα:Μεγάλη η χαρά μου και αυτή των άλλων χριστιανών της καθολικής Εκκλησίας της Σάμου να σας έχουμε ανάμεσά μας, αδελφές Μαρία, Ανίτα και Λουκία. Μάθαμε και λάβαμε πολλά από σας. Ιδιαίτερα εγώ σχετικά με την Μητέρα μας την Παναγία, καμιά εκκλησία δεν μπορεί να μου μιλήσει άσχημα για την μαμά Μαρία. Έλαβα από σας όπλα για να υπερασπίζομαι την πολυαγαπημένη μου μητέρα την Παναγία. Τώρα μπορώ να δώσω να καταλάβουν οι νέες εκκλησίες ( ξύπνα ) ότι αξίζει να προσευχόμαστε και να της ζητούμε να μεσολαβήσει για μας κοντά στον   Υιό  της Ιησού Χριστό. Σας ευχαριστούμε επίσης για τις πληροφορίες σχετικά με την ζωή της αγίας Αικατερίνης Λαμπουρέ, καθώς και για τη προσευχή υπέρ των ψυχών του Καθαρτηρίου. Ταπεινά σας ευχαριστούμε και προσευχόμαστε στον Κύριο να σας προστατεύει, να σας ευλογεί και να συνεχίσετε το έργο που ο Θεός σας όρισε και να το εκτελείτε πάντα καλά όπως το κάνετε και τώρα. Ευχαριστώ για την καλοσύνη σας, για την ακρόασή σας, για τις συμβουλές σας και για την αγάπη σας. Ο Κύριος να σας ευλογεί και να συμβάλλει ώστε να επιστρέψετε στον τόπο σας με καλές συνθήκες.

Μπόρης:Ευχαριστώ τις αγαπημένες αδελφές, Μαρία, Ανίτα και Λουκία καθώς και τις υπεύθυνες των Κοινοτήτων των αδελφών του Ελέους για την αγάπη που μας δείχνουν με την παρουσία τους και τις προσευχές τους. Πριν σας συναντήσω αναρωτιόμουν γιατί τόσο νέος βλέπω μόνο πόνο και ταπείνωση…

Δεν άντεχα πια να βλέπω τόσους ανθρώπους να υποφέρουν, ράγιζε η καρδιά μου και είχα αποφασίσει να θέσω τέλος στη ζωή μου για να μη βλέπω να υποφέρουν τόσοι άνθρωποι , άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Όταν όμως μίλησα μαζί σας κατάλαβα ότι ο Κύριος είχε ένα σχέδιο για μένα και χάρη στις προσευχές σας και τις δικές μου, κατάλαβα τώρα το σχέδιο του Θεού για μένα. Δεν ξέρω πώς να σας ευχαριστήσω ,αδελφές  Μαρία, Ανίτα και Λουκία καθώς και τους Πατέρες Ριχάρδο και Μάριο, τον επίσκοπό μας π. Νικόλαο. Επικαλούμαι την ευμένεια των ανωτέρων της Κοινότητας των αδελφών του Ελέους να σας επιτρέπουν να έρχεστε πιο συχνά στο νησί της Σάμου και να μένετε περισσότερο κοντά μας, επειδή οι χριστιανοί της Σάμου σας χρειάζονται για να ζουν την πίστη τους.

Ολιβιέ:Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου συνάντηση με τις αδελφές Μαρία και Λουκία… Ήταν η τελευταία ημέρα του εννιαήμερου προσευχής. Εγώ δεν είχα την τύχη να παρακολουθήσω το εννιαήμερο από την αρχή, έφθασα στο τέλος. Εκείνη την ημέρα μοιραστήκαμε το Λόγο του Θεού. Ματ. 19,24 όπου ο Ιησούς λέει στους μαθητές του. «Σας το λέω είναι πιο εύκολο σε μια καμήλα να περάσει από την τρύπα μιας βελόνας, παρά ένας πλούσιος να μπει στη Βασιλεία του Θεού.» Πράγματι από τα παιδικά μου χρόνια, αυτός ο Λόγος δημιουργούσε μέσα μου φόβο, αφού άκουσα τις εξηγήσεις της αδελφής Μαρίας, ενθουσιάστηκα, γιατί χάρη στην αδελφή κατάλαβα τι ήθελε να πει ο Ιησούς. Εκείνη την ημέρα δεν μπόρεσα να κρατηθώ, σηκώθηκα και είπα ότι κατάλαβα απ’ αυτό το Λόγο και τι αναστάτωση προκάλεσε σε μένα. Σαν να μην έφθανε αυτό, η αδελφή το εκτίμησε και με συγκίνηση ζήτησε να ψάλλουμε ένα ευχαριστήριο ύμνο για μένα. Από τότε η δέσμευσή μου με την ενορία αυξήθηκε. Έβαλα στη διάθεση των αδελφών μου το ταλέντο που ο Θεός μου έδωσε, τη μουσική, για να μπορούμε όλοι μαζί να δοξάζουμε και να επικαλούμαστε καλύτερα τον Θεό, και τώρα διευθύνω την χορωδία.

Οι αδελφές του Ελέους Μαρία, Ανίτα και Λουκία, είναι για μένα παράδειγμα αγάπης και ευλάβειας. Με ακούνε κάθε φορά που χρειάζομαι ένα προσεχτικό αυτί. Τα βάζουν όλα από κοινού. Με τη διδασκαλία τους με βοηθούν να μεγαλώνω στη πίστη μου. Δεν φανταζόμουν ότι στο νησί της Σάμου θα ζούσα τέτοιες εμπειρίες πίστης.                                                             

Αδελφές σας ευχαριστώ πολύ και να είστε ευλογημένες.

Η κοινότητα των χριστιανών Καθολικών των προσφύγων της  νήσου Σάμου πολύ ευχαριστεί τις ανώτερες υπεύθυνες των Αδελφών του Ελέους για την αγάπη που τρέφουν προς εμάς  δια μέσου των αδελφών Μαρίας Ανίτας και Λουκίας. Προσευχόμαστε στον Θεό, κοινό Πατέρα μας να συνεχίσει να σας πληροί με τη χάρη του, να σας ευλογεί  και να προοδεύετε στο έργο που σας εμπιστεύτηκε.

Ας μένουμε ενωμένοι στην αγάπη του Χριστού Σωτήρα μας.

ακολουθούν υπογραφές

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου