Ενορία Μητροπόλεως: Κατήχηση ενηλίκων

Ενορία Μητροπόλεως: Κατήχηση ενηλίκων

Επαναλήφθηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 στην ενοριακή αίθουσα της Νάξου η κατήχηση των ενηλίκων από τον εφημέριο.Οι συναντήσεις αυτές τείνουν να καθιερωθούν άμεσα ως τακτικές, αφού υπάρχει ανταπόκριση και ενδιαφέρον από τους ενορίτες. Άλλωστε ο πιστοί συμμετέχοντας έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν μια βαθύτερη και πνευματικότερη ανάλυση και προσέγγιση του Λόγου του Θεού από τον εφημέριο. Αυτή η συνάντηση ξεκίνησε με τη συμμετοχή μας πρωταρχικά στη Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο της Θείας Ευσπλαχνίας όπου όλοι μαζί, εκτός των άλλων ψάλαμε το ύμνο Ξεκινώ για να σε βρώ στον οποίο υπάρχουν τα υπέροχα λόγια «Συ σαι Κύριε το Φως, είμαι εγώ τυφλός. Με φωτίζει ο Λόγος Σου, κάνε Κύριε να δω».

Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στην ενοριακή αίθουσα όπου ο εφημέριος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της προσεχούς Κυριακής, από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο 5, 17-37.

Για την καλύτερη κατανόηση του κειμένου αναφέρθηκε γενικότερα στον ευαγγελιστή Ματθαίο και στην ευρύτερη κοινότητα στην οποία απευθυνόταν η γραφή του.  Δηλαδή σε χριστιανούς που προέρχονταν από τον Ιουδαϊσμό και τους οποίους οι Γραμματείς και Φαρισαίοι είχαν επηρεάσει και καθοδηγήσει την πνευματικότητά τους.
Αυτοί, λοιπόν, ήταν προσκολλημένοι στην τυπική και επιφανειακή εφαρμογή του γράμματος του Νόμου και δεν έδιναν έμφαση αντιθέτως στο βαθύτερο πνεύμα και νόημα του. Έτσι ουσιαστικώς αυτό που είχαν κατορθώσει κυρίως ήταν η πιστή και η υποχρεωτική εφαρμογή του νόμου από τον κόσμο να έχει μετατραπεί σε μία θηλιά η οποία έσφιγγε γύρω από το λαιμό του και τον έκανε να δυσανασχετεί.

Αυτή, λοιπόν, η τυπολατρία εγκλωβίζει τον απλό λαό σε καθημερινές και τυπικές συνήθειες και πράξεις μέσα από τις οποίες εξέφραζαν την λατρεία τους προς το Θεό χάνοντας όμως την ουσία αυτής της λατρείας.
Απευθυνόμενος, λοιπόν, σε ένα τέτοιο πλήθος ο Ευαγγελιστής έπρεπε να εκφραστεί αναλόγως έτσι ώστε να επιτύχει την μέγιστη δυνατή ανταπόκριση στο κήρυγμα του. Γι'αυτό λοιπόν τόνισε τα λόγια του Χριστού «Μη νομίζετε ότι ήρθα να καταλύσω το νόμο ή τους προφήτες αλλά να εκπληρώσω». Αναφέρεται, λοιπόν, ο Χριστός σε ορισμένες ρητές επιταγές του Νόμου που απευθυνόταν στην καθημερινή ζωή των Ιουδαίων και στις σχέσεις τους με τους συνανθρώπους τους, τόσο στα πλαίσια της ευρύτερης κοινωνίας όσο και σε εκείνα της οικογένειας και προχωράει λίγο παραπέρα όσον αφορά την εφαρμογή του. Ο Χριστός ανεβάζει τον πήχη, δεν αρκείται στην επιφανειακή και ρητή τήρηση των Κανόνων.

Μας καλεί να κατανοήσουμε το βαθύτερο πνεύμα του νομοθέτη και να το υλοποιήσουμε. Θέλει να μας κάνει πιο ανθρώπινους, πιο σωστούς, πιο δίκαιους. Επιθυμεί με την συμπεριφορά μας και την συνεχή μας προσπάθεια να μας κάνει να χτίζουμε σκαλοπάτια που οδηγούν στην τελειότητα. ‘Αλλωστε μην ξεχνάμε τα λόγια της ευαγγελικής περικοπής: «Διότι σας λέω εάν η δικαιοσύνη σας δεν ξεπεράσει εκείνη των Γραμματέων και τον Φαρισαίων δεν θα εισέλθετέ στην Βασιλεία των Ουρανών».

Ευχαριστούμε για ακόμη μία φορά τον εφημέριο μας για αυτήν την ανταπόκριση του και προσπάθεια του και ευχόμαστε σε άλλα με καλό.

Φανή Δάσκου

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου