Ενόραση και δράση

Ενόραση και δράση

Σταματήστε λίγο για να συναντήστε τον Ιησού και να τον ακούστε  και  μην είστε πάντα απορροφημένοι  από πράγματα που πρέπει συνεχώς  να κάνετε, και ταυτόχρονα να είστε στην υπηρεσία των αδελφών, με τη φιλοξενία. Ο δρόμος που έδειξε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη Θεομητορική προσευχή της Κυριακής 21 Ιουλίου 2019 είναι αυτός της Μαρίας και της Μάρθας, των αδελφών του Λαζάρου

Συναντήσεις και δράση.

Η «σοφία της καρδιάς» έγκειται στο να γνωρίζουμε πώς να συνδυάσουμε αυτές τις δύο καταστάσεις και να "ακολουθήσουμε την πορεία" της Μαρίας και της Μάρθας, που καλωσορίζουν τον Ιησού στο σπίτι τους, όπως αφηγείται το σημερινό Ευαγγέλιο. Ο Πάπας αναφέρθηκε σ’ αυτό κατά τη διάρκεια της Θεομητορικής προσευχής την  ηλιόλουστη Κυριακή της 21ηςΙουλίου  στους πιστούς που ήρθαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Η προτροπή του Πάπα Φραγκίσκου είναι να αγαπάμε  και να υπηρετούμε  τους αδελφούς "με τα χέρια της Μάρθας και την καρδιάς της Μαρίας", ακούγοντας τον Κύριο. «Με αυτές τις δύο στάσεις – λέει – θα είμαστε τεχνίτες της ειρήνης και της ελπίδας».

Αν θέλουμε να απολαύσουμε τη ζωή με χαρά, πρέπει να συσχετίσουμε αυτές τις δύο στάσεις: αφενός, η «στάση στα πόδια» του Ιησού, για να τον ακούσουμε ενώ αποκαλύπτει το μυστικό όλων μας σε εμάς. από την άλλη πλευρά, να είστε προσεκτικοί και έτοιμοι στη φιλοξενία, όταν περνάει και χτυπάει στην πόρτα μας, με το πρόσωπο ενός φίλου που χρειάζεται μια στιγμή αναζωογόνησης και αδελφοσύνης. Χρειαζόμαστε αυτή τη φιλοξενία.

Κοντά στον Κύριο τα πράγματα αποκτούν περισσότερη γαλήνη

Η Μαρία αφήνει όλα όσα έκανε για να ακούσει τον Ιησού, καθισμένη κοντά στα πόδια του. "Ο Κύριος πάντα μας εκπλήσσει: όταν αρχίζουμε να τον ακούμε πραγματικά", ανέφερε ο Πάπας, "τα σύννεφα εξαφανίζονται, οι αμφιβολίες παραχωρούν τη θέση τους στη αλήθεια, οι φόβοι στη γαλήνη και οι διαφορετικές καταστάσεις της ζωής βρίσκουν τη σωστή θέση τους". Ο Κύριος, στην πραγματικότητα, όταν έρχεται, πάντα "τακτοποιεί τα πράγματα". Ως εκ τούτου, ο Ποντίφικας προέτρεψε να κάνουμε ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, σιωπηλά, να παραμείνουμε "λίγο μακριά από την εργασία και να βρεθούμε κοντά Του" και έτσι να επιστρέψουμε στα καθημερινά πράγματα με περισσότερη γαλήνη:

Εκφράζοντας την εκτίμησή του για τη συμπεριφορά της Μαρίας, που «επέλεξε το καλύτερο μέρος» (v.42), ο Ιησούς φαίνεται να επαναλαμβάνει σε κάθε έναν από μας: "Μην παρασυρθείτε από πράγματα που πρέπει να κάνετε, αλλά ακούστε πρώτα απ 'όλα τη φωνή του Κυρίου, τα καθήκοντα που σας αποδίδει η ζωή ".

Η φιλοξενία  βιώνεται στις ενοριακές  κοινότητές μας

Και ενώ η Μαρία ακούει, η Μάρθα είναι εντελώς απορροφημένη από  πολλές υπηρεσίες. Της λέει ο Ιησούς ότι είναι ανήσυχη  για πολλά πράγματα, σίγουρα δεν σκοπεύει να καταδικάσει τη στάση της υπηρεσίας» αλλά «το άγχος με το οποίο ζει μερικές φορές», συνοδεύει την εργασία μας:

Συμμεριζόμαστε επίσης την ανησυχία της Μάρθας και, στο παράδειγμα της, προτείνουμε να διασφαλίσουμε στις οικογένειές μας και στις κοινότητές μας το αίσθημα της αποδοχής, της αδελφοσύνης, έτσι ώστε όλοι να αισθάνονται «στο σπίτι», ειδικά οι μικροί και οι φτωχοί, όταν χτυπούν την πόρτα.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου