23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΙΤΗΣ

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΙΤΗΣ

Η Αγία Μπριγκίτη  γεννήθηκε το 1303 στο Finsta, σουηδική πόλη στην περιοχή Uppland, από μια αριστοκρατική οικογένεια. Το πρώτο μέρος της ζωής του ήταν εκείνο μιας λαϊκής παντρεμένης  με έναν πρίγκιπα, τον συμπατριώτη της Gudmarson, με τον οποίο ζούσε ευτυχισμένη για 28 χρόνια, αποκτώντας οκτώ παιδιά. Μαζί με τον σύζυγό της, είχαν πολλές εμπειρίες της πίστης τους στο Θεό. Μελέτησαν την Αγία Γραφή, έχτισαν ένα μικρό νοσοκομείο και βοήθησαν τους φτωχούς. Το 1344 έμεινε χήρα και τότε  ίδρυσε το μοναστήρι της Βαδστέννας όπου ίδρυσε το Μοναχικό Τάγμα του Αγιωτάτου Σωτήρος «των  Μπριγκιτίνων".

Μετά από μια περίοδο διαλογισμού σχετικά με τα θεία μυστήρια του πάθους του Κυρίου και τις θλίψεις και τις χαρές της Αειπαρθένου Θεοτόκου Μαρίας, άρχισε να λαβαίνει οράματα και αποκαλύψεις του Χριστού που σε μία από αυτές την  εξέλεξε ως «νύμφη του» τον αγγελιοφόρο του μεγάλου Κυρίου. " Έτσι άρχισε η εξαιρετική μυστικιστική περίοδος της ζωής της.

Το 1349 έφυγε από τη Σουηδία και πήγε στη Ρώμη για να ζητήσει ένα ιωβηλαίο έτος και την έγκριση του μοναχικού της τάγματος. Εδώ, εκτός από μερικά προσκυνήματα, παρέμεινε να ζήσει στην Piazza Farnese μέχρι την ημέρα του θανάτου της που επήλθε το 1373, κατά την επιστροφή της από την  Ιερουσαλήμ. Θάφτηκε σε μία ρωμαϊκή σαρκοφάγο από μάρμαρο . Το σώμα της μεταφέρθηκε στη Βαδστένα, ενώ απότμημα λειψάνων της έμειναν  στη Ρώμη και σώζονται στο ναό του Αγίου Λαυρεντίου  στην Panisperna και από τις Κλαρίσσες  του Αγίου Μαρτίνου ai Monti: Η Μπριγκίτη  η «εκπρόσωπος του Θεού», κατέγραψε τις περίφημες "αποκαλύψεις" της οποίας ήταν η αποδέκτρια, και στη συνέχεια τις  συγκέντρωσε σε οκτώ τόμους που είχαν μεγάλη αποδοχή.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β ' την ανακήρυξε συμπροστάτιδα της Ευρώπης την 1η Οκτωβρίου 1999. Το όνομα του Αγίας Μπριγκίτης της Σουηδίας συνδέεται επίσης με ένα ιδιαίτερο ροδάριο που εμπνεύστηκε, και είχε μεγάλη αποδοχή από το λαό. Έλαβε και την έγκριση του Πάπα Ουρβανού 5ου. Το ροδάριο αυτό είναι επίσης γνωστό ως «Μπριγκιτινό ροδάριο" και απαγγέλλεται  προς τιμήν της Παναγίας.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου