ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Οι εφημερίδες, η τηλεόραση και τα άλλα πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης καθημερινά μας βομβαρδίζουν με πληροφορίες που θεωρούνται σημαντικές. Μερικές φορές πράγματι είναι. Συχνά όμως όχι. Συνήθως δεν ασχολούνται με ορισμένες όψεις του κόσμου μας, οι οποίες, πράγματι είναι σημαντικές. Δεν ενδιαφέρονται να δουν τα τόσα θαύματα που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Όταν θαυμάζουμε ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα, έναν κήπο με λουλούδια, ένα εξωτικό τοπίο. Το γεγονός ότι που εκπλήσσει ότι κάθε μέρα δείχνει τον ήλιο, ότι από ένα μικρό σπόρο γεννιέται ένα μεγάλο φυτό, ένα ολόκληρο δένδρο. Το γεγονός ότι ένα ζώο φροντίζει τα παιδιά του. Η επιστήμη, με τις απαραίτητες εξηγήσεις της, καλύπτει την ποίηση όλων των πραγμάτων; ή είμαστε επηρεασμένοι από εκείνους που ηθελημένα προσπαθούν να κατευθύνουν αλλού την προσοχή μας.

Το ευαγγέλιο το σημερινό μας καλεί σε μία εντυπωσιακή ανακάλυψη. (Μάρκος 4,26-34), στρέφοντας την προσοχή μας σε ένα άνθρωπο που σπέρνει το σπόρο στη γη, κοιμάται και ξυπνά , και ο σπόρος μόνος του φυτρώνει και αναπτύσσεται με τρόπο που εκείνος δεν γνωρίζει. Το έδαφος παράγει αυθόρμητα στην αρχή τον κορμό, έπειτα την κεφαλή του σιταριού , και όταν το στάχυ είναι έτοιμο, έρχεται ο θερισμός.

Το ευαγγέλιο μας προσκαλεί να μελετήσουμε επίσης ένα «κόκκο σιναπιού που είναι ο πιο μικρός από όλους του σπόρους, που όμως όταν σπέρνεται φυτρώνει, αναπτύσσεται και γίνεται το πιο μεγάλο δέντρο του κήπου και τα πουλιά του ουρανού φτιάχνουν εκεί τις φωλιές τους και βρίσκουν δροσιά το καλοκαίρι.

Ο Ιησούς μας καλεί να το προσέξουμε αυτό που συμβαίνει στη φύση και ξεκινώντας από αυτό να καταλάβουμε τα πιο σημαντικά και σπουδαία που συμβαίνουν στη ζωή μας.

Το θέμα που ο Ιησούς μας παρουσιάζει είναι η Βασιλεία του Θεού. Η Βασιλεία του Θεού, δεν είναι ένα Κράτος που βρίσκεται δίπλα σε τόσα άλλα. Δεν είναι μια επιχείρηση ή ένα Σωματείο σαν τα τόσα άλλα με σκοπό οικονομικό, πολιτιστικό κοινωνικό. Η Βασιλεία του Θεού βρίσκεται εκεί που οι άνθρωποι προσανατολίζουν τη ζωή τους στο Θεό και με τον τρόπο αυτό συνεργάζονται για να οδηγήσουν και όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα οι δύο μικρές παραβολές θέλουν να μας πουν πως η σπορά και η αύξηση της Βασιλείας του Θεού οφείλονται στην ελεύθερη πρωτοβουλία του Θεού. Μόνο Εκείνος γνωρίζει γιατί γεννιέται και αυξάνει περισσότερο εδώ παρά αλλού, περισσότερο αλλού παρά εδώ, περισσότερο σε ένα συγκριμένο χρονικό διάστημα, παρά σε ένα άλλο, γρήγορα ή αργά αν και πότε να ωριμάσει. Και ο άνθρωπος πρέπει να έχει υπομονή. Όπως ο αγρότης δεν μπορεί να επισπεύδει την αύξηση αυτού που έσπειρε , έτσι και ο χριστιανός μπορεί έντονα να επιθυμεί με τις καλύτερες διαθέσεις του να δει να αναγνωρίζεται και να γίνεται δεκτός ο Κύριος του και να μην αναγκάζεται να υπόκειται σε σχέδιο σωτηρίας του οποίου δεν είναι ο ίδιος ο εκτελεστής. Όμως είναι ο Κύριος που καλεί: ποιος, πότε και πως μόνο Εκείνος το γνωρίζει. Ο Θεός μας καλεί να συνεργαστούμε, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιος, πότε και πως θα εκτιμήσει τη δέσμευση μας.

Κατά καιρούς δημοσιεύονται στατιστικές για τον αριθμό των χριστιανών στον κόσμο: πόσοι είναι, πόσοι συμμετέχουν στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, πόσοι τελούν θρησκευτικό γάμο κλπ.

Όμως θα ήταν λάθος με αυτά τα στοιχεία να βγάζουμε δικά μας συμπεράσματα και να εκφέρουμε γνώμη για την επικράτηση ή όχι της Βασιλείας του Θεού . Μόνο ο Θεό; γνωρίζει τις συνειδήσεις. Μόνο Εκείνος ξέρει.

Όμως εδώ υπάρχουν δύο αντίθετα λανθασμένα δεδομένα στα οποία μπορεί να φθάσει ο άνθρωπος

Από τη μια μεριά σε κάποιο μοιραίο εφησυχασμό, πολύ κοντά στο μοιραίο. Εφόσον όλα εξαρτώνται από το Θεό, είναι περιττό να ασχολούμαστε εγώ. Από την άλλη μία κάποια αγωνία να υπάρξουν στο έργο μας όσο το δυνατό περισσότερα αποτελέσματα. Πράγμα που μας οδηγεί στο να οργανώνουμε, να προβλέπουμε να προγραμματίζουμε όσο το δυνατό περισσότερα έργα, σαν να εξαρτιόνταν η επέκταση της Βασιλείας του Θεού από τον ανθρώπινο ακτιβισμό.

Είναι όμως καθήκον να εργαζόμαστε, αλλά αλίμονο αν η εργασία μας ήταν είναι βάρος άλλων αξιών όπως της προσευχής , της ταπεινότητας, της εμπιστοσύνης στο Θεό στα χέρια του οποίου είναι όλος ο κόσμος και όσοι κατοικούν σ’ αυτόν.

+N

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου