Ένας λαός περίμενε να αγκαλιάσει τον Πάπα

Ένας λαός περίμενε  να αγκαλιάσει τον Πάπα

Η Λιθουανία θα είναι ο πρώτος σταθμός του αποστολικού ταξιδιού του Πάπα Φραγκίσκου στις Βαλτικές Χώρες

Η ιστορία της Λιθουανίας, σημαδεμένη από δεκαετίες από τον αθεϊσμό αλλά και από μια θρησκευτική ζεστασιά, ζει τώρα μια άλλη ανεξίτηλη σελίδα. Είναι η δεύτερη φορά, μετά από εκείνη του Ιωάννη Παύλου Β το έτος 1993, που ένας Ποντίφικας επισκέπτεται αυτή τη Βαλτική Χώρα. Πάνω στη σημερινή πραγματικότητα της Εκκλησίας στη Λιθουανία όπου οι Καθολικοί είναι το 80 τοις εκατό, επικεντρώνει την προσοχή όλων η συνέντευξη που έδωσε στο Πρακτορείο Ειδήσεων Vatican News, ο ΚαρδινάλιοςAudrys Juozas Bačkis, επίτιμος Αρχιεπίσκοπος της Vilnius:

Η υποδοχή και οι πρώτες συναντήσεις

Η πρώτη ημέρα ήταν από γεγονότα που προέβλεπε το Πρόγραμμα στην Vilnius, πρωτεύουσα της Χώρας. Μετά την άφιξη στο διεθνές αεροδρόμιο, η πρώτη συνάντηση ήταν η τελετή της υποδοχής. Σ’ αυτή την ευκαιρία δύο παιδιά με την εθνική ενδυμασία πρόσφεραν λουλούδια στον Ποντίφικα. Μετά την επίσκεψη στο Προεδρικό μέγαρο ο Ποντίφικας συνάντησε την Πρόεδρο της Χώρας, κυρία Dalia Grybauskaitė. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τις Αρχές, την πολιτική εξουσία και το διπλωματικό σώμα .

Η επίσκεψη στο Θεομητορικό Προσκύνημα της Μητέρας του Ελέους

Μετά το γεύμα στην έδρα της Αποστολικής Νουντσιατούρας, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στο Θεομητορικό Προσκύνημα της Μητέρας του Ελέους . Η εικόνα της Μητέρας του Ελέους είναι του 1620 και ανήκει στη σειρά της εικονογραφιών που ονομάζονται “οι μαύρες Παναγίες”. Υπάρχουν πολλά θαύματα που έχουν γίνει μέσα στους αιώνες μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερα η ευλάβεια προς την Παναγίας του Ελέους ήταν ανέκαθεν πολύ μεγάλο στήριγμα για τους Καθολικούς ιδιαίτερα στη διάρκεια του ρωσικού καθεστώτος.

Συνάντηση με του νέους και επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό

Άλλη σημαντική και κεντρική στιγμή της πρώτης ημέρας του Πάπα Φραγκίσκου στη Λιθουανία ήταν η συνάντηση με τους νέους στην πλατεία του Καθεδρικού Ναού. Μία συνάντηση γιορτινή με παραδοσιακά τραγούδια και προσωπικές μαρτυρίες πίστης των νέων.

Η επόμενη συνάντηση ήταν μέσα στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Stanislao και Ladislao. Τον Πάπα Φραγκίσκο υποδέχθηκε ο εφημέριος και ο Πάπας κατευθύνθηκε στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Casimiro, όπου τον περίμεναν περίπου 60 μοναχές και ηλικιωμένοι ιερείς. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με δείπνο στην έδρα της Αποστολικής Νουντσιατούρας.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου