ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑ

ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑ

Ακόμα μια ιστορία από το ραδιοφωνικό σταθμό του Βατικανού
Ο ορθοπεδικός από την Πάδοβα Antonio Loro εργάζεται από 10ετίας στην πρωτεύουσα Καμπάλα, στο παιδιατρικό νοσοκομείο CoRSU, ιδιοκτησίας της ΜΚΟChristian Blind Mission. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1908 για να προσφέρει ποιότητα ζωής σε φτωχούς λαούς. Έχει 10 Εθνικές Επιτροπές ( Αυστρία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κένυα, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ, Νότια Αφρική κι Ελβετία ) οι οποίες προσπαθούν να χρηματοδοτούν έργα όπως το ανωτέρω νοσοκομείο, στο οποίο τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γίνει 70.000 επεμβάσεις ! Σ αυτό έρχονται και παιδιά από τα γειτονικά κράτη Νότιο Σουδάν, Ρουάντα, Μπουρούντι, Κένυα και Κονγκό. Καλύπτει το 15-20% των αναγκών ενός πληθυσμού 30 εκατομμυρίων, για το οποίο υπάρχουν μόνο 50 ορθοπεδικοί σε όλα αυτά τα κράτη !
Ο δρ. Loro τονίζει ότι ως τώρα τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ανατ. Αφρική είναι λίγα, στην Ουγκάντα υπάρχουν 264 νοσούντες, χωρίς να έχει καταγραφεί θάνατος από Covid-19, Πιστεύει ότι η κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα κλείνοντας δημόσιες υπηρεσίες και ζητώντας χρήση μάσκας και συνεχή πλύσιμο χεριών. Όμως μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι δύσκολο να εφαρμοσθούν σε πληθυσμούς που, από ανάγκη, ζουν πολλοί μαζί στα σπίτια. Η κυβέρνηση μοιράζει μάσκες, σαπούνι, ζάχαρη και φασόλια στον κόσμο, αλλά ο φόβος ασιτίας είναι έντονος. Το νοσοκομείο δεν έκλεισε ποτέ, αλλά περιόρισε τις επεμβάσεις, μετά την έναρξη των εκτάκτων μέτρων. Οι ασθενείς είναι δύσκολο να προσεγγίσουν δομές υγείας την τελευταία περίοδο, ειδικά τη νύχτα υπάρχουν διακοπές ηλεκτροδότησης και είναι επικίνδυνο να ταξιδεύει κανείς. Όμως έχουν καταγραφεί ηρωικές περιπτώσεις, όπως νοσοκόμα που κατάφερε να προσεγγίσει και περιθάλψει μικρή ασθενή, περπατώντας δύο μέρες ή ομάδα γυναικών που κατάφερε, χωρίς φωτισμό, να φέρει στη ζωή το μωρό ετοιμόγεννης.Μητέρα και βρέφος είναι καλά.
Ο γιατρός σημειώνει ότι φόβο σε αυτά τα μέρη δεν προξενεί η πανδημία αλλά η ελονοσία και το AIDS που εξακολουθούν να πλήττουν τον πληθυσμό. Η Ουγκάντα έχει 43 εκατ. κατοίκους και το 1/2 αυτών είναι ως 18 ετών ! Όμως μεγάλο ποσοστό, στη διάρκεια της ζωής του θα αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας, λόγω έλλειψης υποδομών στον ιατροφαρμακευτικό τομέα…
O ιταλός γιατρός υπογράμμισε πόσο μεγάλο ψυχικό στήριγμα υπήρξε, για τον ίδιο και το προσωπικό, η καθημερινή παρακολούθηση των θείων λειτουργιών του Πάπα Φραγκίσκου από την κατοικία του Ποντίφικα στη “Αγία Μάρθα” και τη λύπη των κατοίκων, ανεξαρτήτως θρησκείας, που αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού το μεγάλο ετήσιο προσκύνημα στη Nawingongo (29/5-3/6), όπου παραδοσιακά συρρέουν, περπατώντας μεγάλες αποστάσεις, πιστοί και από τις γειτονικές χώρες και εκκλησιαστικές προσωπικότητες. Ελπίζει η διαδικτυακή μετάδοση των τελετών, έστω και χωρίς προσκυνητές, να τονώσει το συναίσθημα των πιστών.

Πληροφόρηση και φωτογραφία γιατρού με μικρή ασθενή από VaticanNews

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου