Ένα καραβάνι μεταναστών που στερούνται τα πάντα

Ένα καραβάνι μεταναστών που στερούνται τα πάντα

Ένα_καραβάνι_2.jpg

Εννέα χιλιάδες άτομα έφυγαν από τη φτώχεια, από την έλλειψη ευκαιριών, από τα ερείπια που προκλήθηκαν από το πέρασμα δύο καταστροφικών τυφώνων, της Eta και της Lota, που έφεραν την Ονδούρα σε αυτή την κατάσταση πείνας. Από την περασμένη εβδομάδα, όπως είχε ήδη συμβεί το 2018, ξεκίνησαν την πορεία τους με την ελπίδα να βρουν στις Ηνωμένες Πολιτείες το δικό τους Ελντοράντο. Την παραμονή της ανάθεσης στον Biden ωστόσο, οι αρχές των Η.Π.Α. κατέστησαν σαφές «ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ταξιδέψουν προς τις Η.Π.Α. και ότι η κατάσταση στα σύνορα δεν πρόκειται να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη».

Συγκρούσεις στο Vado Hondo μεταξύ του καραβανιού των μεταναστών και των δυνάμεων της τάξης της Γουατεμάλας

Μια περιφερειακή κρίση

Τις τελευταίες ημέρες δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, ειδικά στο τμήμα της Chiquipulas. Οι μετανάστες προσπάθησαν να διαπεράσουν το φράγμα των αστυνομικών στο Vado Hondo και ως απάντηση έλαβαν τη ρίψη δακρυγόνων και αναισθησιογόνων. Χθες από την κατάληψη του αυτοκινητοδρόμου προς τα σύνορα με το Μεξικό, δημιουργήθηκε μια ουρά 30 χιλιομέτρων από αυτοκίνητα σταματημένα για ώρες και από το μπλοκάρισμα φορτηγών που ταξίδευαν μεταξύ Ονδούρας και Γουατεμάλας. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Pedro Brolo, δήλωσε ότι η κρίση που βιώνουμε προέρχεται από την περιφέρεια, ότι «η μεταναστευτική ροή έχει βαθιές οικονομικές ρίζες, και ότι μπορεί να μειωθεί μόνο με ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης που θα δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας». Εν τω μεταξύ, από την Ονδούρα η υφυπουργός των εξωτερικών, Nelly Jerez, επικρίνοντας τη χρήση βίας, τόνισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα διέλευσης της Γουατεμάλας. «Η μεταναστευτική διαδρομή – υπογράμμισε – είναι τελείως αποκλεισμένη».

Η αστυνομία προσπαθεί να διαλύσει τους μετανάστες που από την Ονδούρα, μέσω της Γουατεμάλας, επιθυμούν να φτάσουν στις Η.Π.Α.

Πεινασμένοι άνθρωποι

Για όσους σκοπεύουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, η υφυπουργός εξασφάλισε την συμπερίληψή τους σε ένα πρόγραμμα της Εθνικής Υπηρεσίας Επιχειρηματικότητας της Ονδούρας (Senprede) «που στοχεύει στη μετατροπή κάθε μετανάστη σε επιχειρηματία». 1800 έχουν ήδη επιστρέψει, άλλοι παραμένουν στον αυτοκινητόδρομο προς τα σύνορα με το Μεξικό, άλλοι κατευθύνονται προς το Petén. Εδώ, στη Γουατεμάλα, βρίσκεται από το 2011 ο Σαλεσιανός μοναχός δον Giampiero Nardi, 44 ετών, από τη Ρώμη. Από το 2012, ασχολείται στο San Benito στο Petén, στα βόρεια της χώρας, και είναι υπεύθυνος για την κοινωνική ποιμαντική φροντίδα της επισκοπικής διοίκησης. «Πολλοί άνθρωποι περνούν και αναζητούν φαγητό, δεν σταματούν ούτε για να κοιμηθούν επειδή ενδιαφέρονται να προχωρήσουν όσο περισσότερο μπορούν. Είναι απίστευτα πεινασμένοι – αναφέρει – επειδή δεν έχουν φάει για μέρες. Υπάρχουν πολλά μικρά παιδιά και στον οίκο μας Casa del Migrante (Οίκος του Μετανάστη) υπάρχουν επίσης δύο μονάδες για οικογένειες, τις οποίες τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήσαμε ελάχιστα, και που τις τελευταίες μέρες αντίθετα, είναι πλήρεις». Εβδομήντα είναι τα άτομα που φιλοξενούνται από τον Ιταλό ιεραπόστολο, σεβόμενος τους κανονισμούς για τον κορονοϊό, «πολλοί – προσθέτει – κοιμούνται και στο πάτωμα και στους διαδρόμους, αλλά είναι προτιμότερο από το να κοιμηθούν στο κρύο ή σε επικίνδυνες καταστάσεις». «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσφέρουμε κατά μέσο όσο 150 γεύματα ημερησίως, η κατσαρόλα είναι πάντα γεμάτη με σούπα – ομολογεί, χαμογελώντας – για όσους καταφτάνουν».

Μικρά παιδιά, παππούδες και γιαγιάδες στο δρόμο

«Η Ονδούρα είναι μια χώρα που λιμοκτονεί – αναφέρει ο δον Giampiero – οι άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα, πραγματικά τα πάντα, εξαιτίας των τυφώνων που κατέστρεψαν τη χώρα». Ο ιεραπόστολος αποκαλύπτει ότι έχει ακούσει “σκληρές ιστορίες» από ανθρώπους που φιλοξένησε. Άλλοι έχουν χάσει το σπίτι τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα, όπως ένας κύριος που είδε τη σύζυγό του να παρασύρεται από το ρεύμα του ποταμού. Αυτό που εξέπληξε τον ιερέα είναι επίσης το γεγονός ότι ολόκληρες οικογένειες έχουν επιλέξει να φύγουν, και σε αυτό το καραβάνι συμμετέχουν ακόμη και οι παππούδες και οι γιαγιάδες, και αυτό είναι κάτι που εκπλήσσει. Σύμφωνα με τα λόγια του δον Giampiero υπάρχει επίσης καταγγελία πολλών δυσάρεστων επεισοδίων κατά των μεταναστών οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώσουν για να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία προς την ελπίδα.

Η δέσμευση της Εκκλησίας

Στην Εκκλησία εργαζόμαστε ενωμένοι και συνεργαζόμενοι. Όλοι οι Οίκοι μεταναστών της Γουατεμάλας και του Μεξικού έχουν κάνει μια αποτίμηση για την τρέχουσα υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Γουατεμάλα καταγράφει πάνω από 5.000 θύματα από τον Covid, είναι η πρώτη στην περιοχή όσο αφορά στον αριθμό των νεκρών μετά τον Παναμά που έχει πληθυσμό 4 φορές λιγότερο. «Εργαζόμαστε επίσης και σε αντιμετωπίζοντας πιθανές αναφορές για αστυνομική κατάχρηση, αλλά στον Οίκο μας σκεφτόμαστε το άτομο, την προστασία του, διότι προσφέρουμε ένα κρεβάτι για να κοιμηθεί και φαρμακευτική περίθαλψη εάν χρειαστεί». Υπάρχει επίσης και η Θεία Πρόνοια που βοηθά με έναν απροσδόκητο τρόπο. «Ο Κύριος – υπογραμμίζει ο δον Giampiero – πάντα με εκπλήσσει. Μαζί μου εργάζονται και δύο νοσοκόμοι εθελοντές από την Ισπανία, οι οποίοι έφτασαν όταν αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είχε ακόμη εκραγεί και αυτή τη στιγμή, αποδεικνύονται θεόσταλτοι».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου