«Ένα γιγάντιο άλμα στην ιστορία της Εκκλησίας»

 «Ένα γιγάντιο άλμα στην ιστορία της Εκκλησίας»


Χθες Τρίτη 25 Ιουλίου 2017, ήταν η 50η επέτειος από την ιστορική επίσκεψη του οσίου Πάπα Παύλου ΣΤ΄ στο Φανάρι, δηλαδή στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως στην Κωνσταντινούπολη, και στον τότε Πατριάρχη Αθηναγόρα. 
Με την ευκαιρία, ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄ υπέγραψε το κύριο άρθρο που θα δημοσιευθεί στο πρωτοσέλιδο του αυριανού «L’Osservatore Romano» υπό τον τίτλο «Ενώνουμε ότι έχει διαιρεθεί».
Κατά την ομιλία του, ο Βαρθολομαίος υπενθυμίζει τόσο τα λόγια του Giovanni Battista Montini στο Φανάρι, ο οποίος είπε «ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερο την βαθιά ταυτότητα της πίστης μας, ενώ τα σημεία για τα οποία εξακολουθούμε να διαφωνούμε, δεν πρέπει να μας αποτρέπουν στο να κατανοήσουμε αυτή τη βαθιά ενότητα», όσο και αυτά του Αθηναγόρα, ο οποίος υπενθύμισε τον βασικό στόχο της επίσκεψης, «να ενώσουμε αυτό που έχει διαιρεθεί, με αμοιβαίες εκκλησιαστικές ενέργειες, όπου αυτό είναι δυνατόν».
Ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης ονομάζει τους δύο θρησκευτικούς αρχηγούς, οι οποίοι μαζί, το 1964 στην Ιερουσαλήμ, ήραν τους αμοιβαίους αφορισμούς που το 1054 βάραιναν και τις δύο Εκκλησίες, «μεγάλους οραματιστές».
«Παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειές τους δεν είχαν μεγάλο αντίκτυπο στα μέσα ενημέρωσης, αποτελούν ωστόσο επαναστατικό ορόσημο για την εξέλιξη του Χριστιανισμού», συνεχίζει ο Βαρθολομαίος.
Πράγματι, αυτό που μπορεί να φαίνεται «μόνο ένα μικρό βήμα στην ιστορία του κόσμου, στο τέλος αποδείχθηκε ένα γιγάντιο άλμα στην ιστορία της Εκκλησίας», γράφει ο Πατριάρχης, ο οποίος υπογραμμίζει «την εξαιρετική σημασία των έκτακτων κινήσεων μεταξύ του Πάπα Παύλου ΣΤ΄ και του Πατριάρχη Αθηναγόρα».
«Σε μια εποχή που οι άνθρωποι και τα έθνη μπαίνουν στον πειρασμό να υποχωρήσουν στην απομόνωση και στον αποκλεισμό», το παράδειγμά τους «αποτελεί ένα φως για δυο πόλεις χτισμένες πάνω σε ένα βουνό, από όπου λάμπει για ολόκληρο τον κόσμο», έτσι κλείνει την ομιλία του ο Βαρθολομαίος Α΄ κάνοντας αναφορά στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου (5,14).

Μετάφραση:ρφ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ   Κύκλος Γ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 48 [47], 10-11) Αναπολούμε, Κύριε, το έλεός σου, μέσα στο ναό σου. Όπως,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου