Ένα δώρο για τον Πάπα μια ανθολογία διηγημάτων από κρατούμενους. Ένα βιβλίο γεμάτο συγχώρεση

Ένα δώρο για τον Πάπα μια ανθολογία διηγημάτων από κρατούμενους. Έναβιβλίο γεμάτο συγχώρεση

Δεν έκρυψε τη συγκίνησή του ο Πάπας Φραγκίσκος, όταν έλαβε πριν από λίγες εβδομάδες το «η καρδιά διψά για συγχώρεση», ένα βιβλίο γεμάτο συγχώρεση το οποίο προσφέρθηκε ως δώρο από την Κοινότητα του Αγίου Βικεντίου ντε Πωλ. Πράγματι πρόκειται για μια ανθολογία διηγημάτων που έχουν γραφτεί από τους τροφίμους των ιταλικών φυλακών οι οποίοι συμμετείχαν στην 9η επέτειο του βραβείου Carlo Castelli, που πραγματοποιήθηκε με την επιχορήγηση της Κοινότητας του Αγίου Βικεντίου ντε Πωλ σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με την υποστήριξη της Βουλής και της Γερουσίας.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Δίψα για Συγχώρεση» και το παρέδωσε άμεσα στα χέρια του Πάπα Φραγκίσκου ο Δρ. Antonio Gianfico, εθνικός πρόεδρος της Κοινότητας του Αγίου Βικεντίου ντε Πωλ, ο οποίος έγινε δεκτός μαζί με την αντιπροσωπεία των διοργανωτών του Ιωβηλαίου στις 28 του περασμένου Νοεμβρίου στην Αίθουσα Clementina.

Στο εξώφυλλο αναπαρίσταται ένας βράχος, φθαρμένος από το χρόνο και σημαδεμένος από τις καιρικές συνθήκες. Πάνω σε αυτή την πέτρα, που συμβολίζει την τραχύτητα και τη σκληρότητα της ζωή, έχει χαραχθεί με κόκκινο το περίγραμμα  μιας καρδιάς. Η καρδιά του ανθρώπου που έχει διαπράξει ένα λάθος, και που τώρα «διψά για συγχώρεση». Αλλά και η καρδιά εκείνου που υπήρξε θύμα ενός εγκλήματος ή μιας αδικίας, και επιθυμεί να συγχωρήσει. Λίγο πιο κάτω, από μια σχισμή προεξέχει ένας γενναίος θάμνος, που φαίνεται ως θέα από τον σχεδόν γυμνό βράχο για να «κοιτάξουμε το μέλλον με ελπίδα».

«Η ελπίδα είναι δώρο του Θεού – είπε ο Φραγκίσκος μιλώντας στους κρατουμένους κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου τους στις αρχές του Νοεμβρίου – Εκείνη είναι τοποθετημένη στο βαθύτερο σημείο της καρδιάς κάθε ατόμου επειδή μπορεί να φωτίσει με το φως της  το παρόν, που είναι συχνά ταραγμένο και θολωμένο από τις πολλές καταστάσεις που φέρνουν θλίψη και πόνο. Έχουμε ανάγκη να κάνουμε όλο και πιο σταθερές τις ρίζες της ελπίδας μας, για να μπορέσουν να αποδώσουν καρπούς. Δεν υπάρχει σημείο της καρδιάς μας που δεν μπορεί να ενωθεί με την αγάπη του Θεού. Όπου υπάρχει ένα άτομο που έχει κάνει λάθος, εκεί γίνεται ακόμα πιο αισθητή η ευσπλαχνία του Πατέρα, για να ενδυναμώσει τη μετάνοια, τη συγχώρεση, τη συμφιλίωση, την ειρήνη».

Μια εμπειρία που γίνεται σαφής στις διηγήσεις του μικρού τόμου που ο Πάπας Φραγκίσκος έχει τώρα στα χέρια του. Το βιβλίο συγκεντρώνει τα τελικά έργα: Στην επιτροπή του βραβείου Castelli έφτασαν 166 εργασίες, προερχόμενες από 80 διαφορετικά σωφρονιστικά ιδρύματα. Τρεις οι νικητές: πρώτη η διήγηση του Diego ZuinEalloratichiedi”(«και τότε αναρωτιέσαι)». Στη δεύτερη θέση ο Simone Benenati με το Perdonare: una grazia in finita da dare ricevere(«Συγχωρώ: μια χάρη άπειρη για να τη δίνουμε και να τη λαβαίνουμε»). Στην Τρίτη θέση Notti tra Morfeo morfina («Νύχτες ανάμεσα στον Μορφέα και στη μορφίνης») του Domenico Auteritano.

Στους τρεις νικητές δόθηκαν χρηματικά βραβεία (1000€ στον πρώτο, 800€ στον δεύτερο και 600€ στον τρίτο). Στο όνομα καθενός από τους τρεις νικητές δόθηκαν: χίλια ευρώ ως χρηματοδότηση για την αγορά εξοπλισμού και διδακτικού υλικού για μια σχολική τάξη στην Ινδία. 1000 ευρώ για ένα πρόγραμμα κατάρτισης και κοινωνικής επανένταξης ενός νεαρού ενήλικα από την Ipm“malaspina” του Παλέρμο. 800 ευρώ για την εξ αποστάσεως υιοθεσία ενός μικρού κοριτσιού από το Καζακστάν, για 5 χρόνια.

Μετάφραση ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου