Εμπορία ανθρώπων: οι φωνές των νέων μπορούν «να σπάσουν τη σιωπή»
«Η φωνή των νέων, πιο ενθουσιώδης και αυθόρμητη, μπορεί να σπάσει τη σιωπή, να καταγγείλει τις φρικαλεότητες της εμπορίας ανθρώπων και να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις», δηλώνει ο Πάπας Φραγκίσκος, δεχόμενος σε ακρόαση τους συμμετέχοντες στην Παγκόσμια Ημέρα προβληματισμού κατά της εμπορίας ανθρώπων, στο Βατικανό, στις 12 Φεβρουαρίου 2018.
Κάνει έκκληση για «κοινή ευθύνη και πιο αποφασιστική πολιτική βούληση» ώστε να νικήσουμε οριστικά τη μάστιγα της εμπορίας ανθρώπων. Το έργο της ευαισθητοποίησης «πρέπει να ξεκινά από το σπίτι μας, από εμάς τους ίδιους», επιμένει.
Δημοσιεύουμε κατωτέρω το πρώτο μέρος του διαλόγου που ο Πάπας άρχισε με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση.
Σε διάλογο με τον Πάπα (1)
[Joy Monday, στα αγγλικά] Καταρχάς, επιθυμώ να σας ευχαριστήσω για την ακατάπαυστη και προσεκτική προσοχή σας και ανησυχία σας για όλους τους μετανάστες και τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων. Βιώσαμε την εμπειρία πολλών δυσκολιών και βασάνων πριν φτάσουμε στην Ιταλία. Φτάνοντας στην Ιταλία, δυσκολευτήκαμε να ενταχθούμε και η εύρεση αξιοπρεπούς εργασίαςήταν σχεδόν αδύνατη. Θα ήθελα να σας θέσω μια ερώτηση: νομίζετε ότι η εκπληκτική σιωπή σχετικά με αυτά τα ζητήματα που αφορούν στηνεμπορία ανθρώπων οφείλεται στην άγνοια του φαινομένου;
Σίγουρα υπάρχει πολλή άγνοια σχετικά με το θέμα της εμπορίας ανθρώπων. Αλλά μερικές φορές φαίνεται να υπάρχει επίσης και μικρή προθυμία να κατανοήσουμε το εύρος του προβλήματος. Γιατί; Επειδή αγγίζει στενά τη συνείδησή μας, επειδή είναι ακανθώδες, επειδή μας προκαλεί ντροπή. Υπάρχουν επίσης εκείνοι που ενώ το γνωρίζουν, δεν επιθυμούν να μιλάνε γι αυτό επειδή βρίσκονται στο τέλος της «αλυσίδας καταναλωτών», οι οποίοι χρησιμοποιούν τις «υπηρεσίες» που προσφέρονται στο δρόμο ή στο διαδίκτυο. Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που δεν θέλουν να μιλάνε γι αυτό επειδή είναι άμεσα εμπλεκόμενοι σε εγκληματικές οργανώσεις και αποκομίζουν σημαντικά οφέλη από την εμπορία ανθρώπων. Ναι, χρειάζεται θάρρος και εντιμότητα, «όταν σε καθημερινή βάση, συναντάμε ή ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που μπορεί να είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων ή όταν πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα αποκτήσουμε ή όχι προϊόντα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει μέσω της εκμετάλλευσης άλλων ανθρώπων».
Για τους νέους, αυτό είναι ένα έργο που φαίνεται πιο εύκολο λόγω του ότι η σκέψη τους είναι λιγότερο δομημένη, είναι λιγότερο επισκιασμένοι από προκαταλήψεις, πιο ελεύθεροι στο να τα δικαιολογούν όλα με τη σκέψη. Η φωνή των νέων, πιο ενθουσιώδης και αυθόρμητη, μπορεί να σπάσειτη σιωπή, να καταγγείλει τις φρικαλεότητες της εμπορίας ανθρώπων και να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Οι ενήλικες που είναι έτοιμοι να ακούσουν μπορεί να βοηθήσουν πάρα πολύ.
Από την πλευρά μου, όπως θα παρατηρήσατε, δεν έχω χάσει ποτέ την ευκαιρία να καταδικάσω ανοιχτά την εμπορία ανθρώπων ως ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Είναι «μια πραγματική μορφή δουλείας, δυστυχώς όλο και περισσότερο διαδεδομένη, που αφορά σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των πιο ανεπτυγμένων και που αγγίζει τα πιο ευάλωτα άτομα της κοινωνίας: τις γυναίκες και τα κορίτσια, τα παιδιά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους φτωχότερους λόγω καταστάσεων οικογενειακής και κοινωνικής διάσπασης».
Έχω επίσης πει ότι «χρειάζεται μια κοινή ευθύνη και μια πιο αποφασιστική πολιτική βούληση για να καταφέρουμε να νικήσουμε αυτό το μέτωπο. Ευθύνη απέναντι σε όσους έχουν πέσει θύματα εμπορίας ανθρώπων, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους, για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους καθώς και εκείνη των οικείων τους, για να αποτρέψουμετη διαφυγή των διαφθαρμένων και των εγκληματιών από τη δικαιοσύνη και για να μην έχουν τον τελευταίο λόγο πάνω σε αυτά τα άτομα».
Μετάφραση: ρφ