Γιατί ο χριστιανός υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια οπουδήποτε

Γιατί ο χριστιανός υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια οπουδήποτε

«Ο χριστιανός δεν σέβεται τον άλλον και τον εαυτό του σύμφωνα με τα αγαθά ή την υγεία, για το τι μπορεί να αποφέρει στον ίδιο ή στην κοινωνία, αλλά επειδή είναι υιός, εν Χριστώ, πρωτότοκος ανάμεσα στους νεκρούς, εικόνα του αόρατου Θεού».

Αυτό δήλωσε ο σεβασμιότατος Vincenzo Paglia, πρόεδρος της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη ζωή, στο συνέδριο με θέμα «Ανθρώπινη αξιοπρέπεια και βιοηθική» το οποίο έγινε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 στην Οξφόρδη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνει ένα δελτίο τύπου της Ακαδημίας. Ο σεβασμιότατος Paglia προσκλήθηκε από το Ινστιτούτο Las Casas, το Κέντρο Βιοηθικής Anscobme και το Πανεπιστήμιο της Παναγίας του Twickenham.

«Η υιική αξιοπρέπεια είναι το θεμέλιο της ισότητας όλων των ανθρώπων η οποία οδηγεί στην άρνηση των διακρίσεων, δήλωσε ο πρόεδρος. Ταυτόχρονα, η αξιοπρέπεια που εμφανίζεται στην πράξη δεν είναι πάντα στο επίπεδο της χάρης του Θεού».

Ο σεβασμιότατος Paglia ανέφερε το παράδειγμα «της συμπεριφοράς απέναντι στους μετανάστες» υπενθυμίζοντας ότι κατά τη δεκαετία του 1990 προστέθηκε «ένα νέο κριτήριο ρύθμισης , βασισμένο σε παραμέτρους υγείας» από τις χώρες που υποδέχονταν τους μετανάστες. «Ένας αλλοδαπός σε μη κανονική κατάσταση του οποίου η ζωή απειλούταν από μια ασθένεια που δεν ήταν ιάσιμη στη χώρα του, εξήγησε, μπορούσε να λάβει άδεια παραμονής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης». Συνεπώς, συνέχισε ο σεβασμιότατος Paglia, «αναπτύσσεται μια υπεροχή της βιολογίας έναντι της βιογραφίας, σε συχνά αμφισβητούμενες βάσεις, οι οποίες οδηγούν σε ένα είδος «βιολογικής ιθαγένειας», δηλαδή στην αναγνώριση μιας νομικής θέσης στην κοινωνία με βιολογικά κριτήρια».

«Για να ωθήσουμε τις αρχές σε δράση, πρόσθεσε, ήταν απαραίτητο να μεταφράσουμε τις κοινωνικές ανισότητες στη γλώσσα των ασθενειών και της βιολογίας».

Η «πολυπλοκότητα» του ανθρώπινου όντος από την άλλη, επιβάλλει μια διαφορετική λογική και δράση, σύμφωνα με τον σεβασμιότατο Paglia: «η αξιοπρέπεια είναι οντολογικά ιδιοσυστατική του ανθρώπινου όντος» επιβεβαίωσε γι ακόμη μια φορά.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου