ΕΛΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ

ΕΛΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ


Το Σάββατο βράδυ τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χίο από το Σεβασμιότατο Αποστολικό Τοποτηρητή, Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο. Μαζί του συλλειτούργησαν ο εφημέριος Βικάριος της Επισκοπής Χίου π. Ριχάρδος Ταρασκέβιτς.

Οι ενορίτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του εφημερίου και ήταν οι περισσότεροι παρόντες.

Η συμμετοχή τους στη Θεία Λατρεία ήταν ενεργός με την ψαλμωδία, την ανάγνωση των βιβλικών δύο αναγνωσμάτων, τη δέηση των πιστών και την υπηρεσία στο ιερό από τρεις λειτουργο – υπηρέτες που απέδειξαν με πόση σοβαρότητα επιτελούν το σημαντικό έργο στους στο ιερό.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και είπε:

Στη χαρά που ένοιωσα χθες και προχθές στη Λέσβο, όταν επισκέφτηκα την εκεί Εκκλησία μας προστίθεται  και η σημερινή χαρά που μου προσφέρετε με την εδώ παρουσία σας.

Μετά το πρώτο ανάγνωσμα όλοι μαζί ψάλαμε: «Η καλοσύνη σου και το έλεός σου θα με συνοδεύουν όλες τις μέρες της ζωής μου» (Ψαλμός 22,6).

Είναι πράγματι όμορφα αυτά τα λόγια του ψαλμωδού. Είναι μια ομολογία πίστης που πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα. Όμως συχνά η ζωή μας δεν την επιβεβαιώνει. Ο τρόπος που ζούμε δείχνει σαν να στηρίζουμε τα πάντα στον εαυτό μας. Οι μέρες μας συχνά συνοδεύονται από στεναχώριες, κόπωση, δυσκολίες και κάθε λογής προβλήματα. Όλα αυτά μετά την αμαρτία συνοδεύουν τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Αυτά δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Μπορούμε όμως σωστά να τα αντιμετωπίσουμε. Αν προσπαθήσουμε μόνοι μας να τα λύσουμε δεν τα καταφέρνουμε, γινόμαστε σκυθρωποί, απαισιόδοξοι, νευρικοί, δείχνουμε σαν να ζούμε δυστυχείς και χωρίς καμιά χαρά, δείχνουμε σαν να απουσιάζει ο Θεός από τη ζωή μας.

Στηρίζουμε τη ζωή μας όχι  στη δύναμη της παρουσίας του Θεού, αλλά στην αδυναμία μας. Δεν βρίσκουμε χρόνο για προσευχή. Έχουμε τόσα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, τόσες σκοτούρες, τόσες υποχρεώσεις να εκπληρώσουμε, δεν τα καταφέρνουμε και χάνουμε την ψυχραιμία μας. Αν κοιτάξουμε τα ανέμελα μικρά παιδιά θα δούμε πως ζουν χωρίς προβλήματα, απολαμβάνουν την ομορφιά της ζωής με την αθωότητά τους και την απλότητά τους γιατί εμπιστεύονται όλη τη ζωή τους στα χέρια των γονιών τους. Ξέρουν πως ο μπαμπάς και η μαμά θα φροντίσουν να μην τους λείψει τίποτε  και το μόνο  που έχουν να κάνουν είναι να τους ακούνε και να τους εμπιστεύονται.

Κι’ εμείς σήμερα μαζί με τον ψαλμωδό είπαμε: «Ο Κύριος είναι ποιμένας μου, τίποτε δεν μου λείπει». Και όμως βλέπουμε πως οι μέρες μας περνούν χωρίς καμιά διαφορά να έχει η μια από την άλλη.  Όλα εξελίσσονται με ένα μηχανικό τρόπο που δεν μας επιτρέπουν να νιώσουμε την  αληθινή χαρά.  Ίσως είμαστε πολύ χορτασμένοι  από τα γήινα αγαθά και δεν αναζητούμε τα ουράνια ή και τα ουράνια. Οι απαιτήσεις μας αφορούν αυτή τη ζωή για την άλλη δεν ζητούμε, ούτε απαιτούμε τίποτε και όμως η μια διαρκεί λίγο η άλλη αιώνια!

Η συμπεριφορά μας μοιάζει απόλυτα με τη συμπεριφορά των   προσκεκλημένων στους Γάμους της παραβολής που ο Ιησούς μας διηγήθηκε λίγο πριν. (Ματθ. 22,1-14). Όμορφη και τιμητική φαινόταν η πρόσκληση του Βασιλιά: "ιδού όλα είναι έτοιμα, ελάτε στο γεύμα μου,…..ελάτε στους γάμους" (Ματθ. 22,4). Μια τέτοια πρόσκληση θα έπρεπε να είχε προκαλέσει  ενθουσιασμό και χαρά στους καλεσμένους. Και όμως εκείνοι "δεν ανταποκρίθηκαν και πήγαν ο ένας στο χωράφι του, ο άλλος στην εργασία του και ο άλλος στην ησυχία του" (Ματθ. 22,5). Οι δικαιολογίες  ήταν τόσο πολλές και τόσο διαφορετικές, και το αποτέλεσμα κοινό: Η άρνηση τους να βγουν από τις  καθημερινές συνήθειες  και να ανταποκριθούν στην πρόσκληση.

Εσείς όμως ανταποκριθήκατε σήμερα την πρόσκληση του Θεού Πατέρα και ήρθατε στο Γάμο του Υιού Του. Σήμερα εδώ γίνεται το γαμήλιο γεύμα του νυμφίου Χριστού με τη νύμφη του Εκκλησία.

 Μόνο όποιος είναι ικανός να ξεπεράσει τον εαυτό του μπορεί να γευθεί  τη χαρά της ζωής. Μόνο όποιος διαπιστώνει την ευτυχία των μικρών μπορεί να θελήσει να αισθανθεί  και εκείνος μικρός μπροστά στα μάτια του Θεού, εγκαταλείποντας  τον εαυτό του στα χέρια και στην καλοσύνη του Θεού. Μπράβο σας που ανταποκριθήκατε. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζετε καλά ότι από αυτό το γαμήλιο γεύμα, από το οποίο εξαρτάται όλη η ζωή μας, είναι και για σας σημαντικό.

Ο Κύριος  αγαπά την Εκκλησία του και θυσιάζεται γι’ αυτήν. Η Εκκλησία είμαστε όλοι εμείς και ο Ιησούς προσφέρει τη ζωή του γι όλους μας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε κέρασμα στους βοηθητικούς χώρου της Ενορίας και δόθηκε η δυνατότητα στον Αρχιεπίσκοπο να χαιρετήσει αρκετούς ενορίτες.

Μετά ακολούθησε σύσκεψη του Αρχιεπισκόπου με το Ενοριακό Συμβούλιο και μελετήθηκαν κατηχητικά, ποιμαντικά και οικονομικά θέματα της Ενορίας μας στη Χίο.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 30 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου