ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 350 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΣΟΥΛΙΝΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

14

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 350 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΣΟΥΛΙΝΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Του Σεβ/τάτου Αρχιεπισκόπου Νικολάου 
κατά την εκδήλωση για τα 350 χρόνια των Ουρσουλινών  στην Ελλάδα
Λουτρά 12/8/2020

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 7.30 μμ στην ιστορική Μονή Ουρσουλινών στα Λουτρά Τήνου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στα Λουτρά για τα 350 χρόνια της παρουσίας των Ουρσουλινών Μοναχών στην Ελλάδα, με τίτλο: «Οικογένεια Leeves – Στη διακονία των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Ελλάδα 1789 -1905
Ομιλητές που ακούστηκαν κατά σειρά ήταν οι:
1.- Ο Δρ. Ιωάννης Τσεβάς, διευθυντής του Ελληνικού Ιστορικού Ευαγγελικού Αρχείου, με θέμα: «Η ζωή και το έργο του πρώτου διευθυντή της Βιβλικής Εταιρίας στην Ελλάδα».
2.- Ο π. Μάρκος Φώσκολος, Αρχειοφύλακας και Βιβλιοθηκάριος της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου, με θέμα «Σοφία και Μαίρη – Ανν Leeves στη διακονία της Καθολικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα».
3.- Δρ. Ελπίδα Πρίντεζη-Καμπέλη,Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Π.Α, με θέμα «Ουρσουλίνες: Πρώτες δασκάλες κοριτσιών, στη Σύρο, κατά το 18ο – 19ο αιώνα. Σχέσεις και δεσμοί με την Τήνο»

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Αρχιεπίσκοπος μας Σεβασμιότατος Νικόλαος έκανε τον παρακάτω χαιρετισμό:
Αγαπητοί μου,
Συγχαίρω τους συντελεστές και διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, που έφερε στη μνήμη μας μια ιστορία 350 ετών κατά τα οποία ο Κύριος, για τη υλοποίηση των ανεξιχνίαστων έργων του χρησιμοποίησε πρόσωπα από διαφορετικές δόγματα της μιας πίστης στο Χριστό και μαζί τους πραγματοποίησε όσα σήμερα θαυμάζουμε αλλά και οφείλουμε να μιμηθούμε.
Οι εκλεκτοί σημερινοί ομιλητές ξεδίπλωσαν μία ιστορία και ανάδειξαν τις εμπνευσμένες και προφητικές εκείνες πρωτοβουλίες ανθρώπων πίστης που τέθηκαν στην υπηρεσία των ανθρώπων και δόξασαν το Ένα και Τριαδικό Θεό με την προσφορά τους στην Εκκλησία και στην πολιτεία.
Δεν έχω να συμπληρώσω τίποτε σε όλα τα επιστημονικά δεδομένα που ακούστηκαν και τα οποία ήταν καρπός μιας βαθειάς μελέτης των ιστορικών αρχείων που φέρνουν με πιστότητα στο σήμερα τα αδελφοποιημένα Αρχεία: «Ελληνικό Ιστορικό Ευαγγελικό Αρχείο», το οποίο διευθύνεται από τον εκλεκτό επιστήμονα και φίλο αγαπητό, κ. Ιωάννη Τσεβά και το «Αποστολικό Κέντρο «Πίστη και Πολιτισμός» της Αρχιεπισκοπής μας που ιδρύθηκε από εμάς και διευθύνεται από τον καταξιωμένο Ιερέα μας, Αρχειοφύλακα και Βιβλιοθηκάριο της Αρχιεπισκοπής μας π. Μάρκο Φώσκολο.
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται σε ένα χώρο που υπήρξε το λίκνο ενός έργου που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της αδελφής Μαίρης – Ανν και το έτος 2010, με πρωτοβουλία της ερωτευμένης με αυτό το κτηριακό συγκρότημα, αγαπητής αδελφής, Θηρεσίας Φόνσου, πέρασε στην ιδιοκτησία της Αρχιεπισκοπής μας.
Αυτό το συγκρότημα που είναι η «πρώτη πνευματική και εκπαιδευτική ακρόπολη του νησιού της Τήνου» δεν συγκίνησε μέχρι τώρα, όσο το άξιζε και το αξίζει, την τοπική αυτοδιοίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και των Κυβερνήσεων του χθες και του σήμερα. Πολύ κόσμος που το επισκέπτεται αυτό το κτηριακό συγκρότημα, μέσα σ’ ένα παραδεισένιο περιβάλλον, το θαυμάζουν και όπως έλεγε χαρακτηριστικά και απλά μία μοναχή: «έρχονται το ματιάζουν και φεύγουν». Εδώ φυλάσσεται ένας ανεκτίμητος και πλούσιος εκπαιδευτικός, καλλιτεχνικός και λαογραφικός θησαυρός.
Κατά καιρούς η τοπική αυτοδιοίκηση της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου μας έδωσε πολλές υποσχέσεις για την ανακαίνιση αυτού του χώρου. Αλλά, δυστυχώς, μέχρι σήμερα παρέμειναν απλές υποσχέσεις.
Αυτή η συγκεκριμένη απραξία των αρμοδίων με έχει προσωπικά σχεδόν απογοητεύσει, διότι ενώ από μέρους μας, αλλά και από φίλους αρχιτέκτονες Πολεοδόμους, όπως τους πατέρα και υιό Καστορίνη, διέθεσαν χρόνο και χρήμα για να ετοιμάσουν ογκώδη φάκελο της σχετικής μελέτης, της οποίας εκδόθηκε οικοδομική άδεια για την ανακαίνιση του οικοδομικού αυτού συγκροτήματος, οι αρμόδιες υπηρεσίες σιγούν και όταν πιέζονται περιορίζονται στο να ανανεώσουν τις υποσχέσεις τους.
Πίστευα, ότι πριν βασιλέψει ο ήλιος, θα εγκαινίαζα τουλάχιστο την έναρξη των εργασιών για την ανακαίνιση αυτής της νοητής ακρόπολης, αλλά μάλλον ματαιοπονώ.
Όμως δεν θα εγκαταλείψω τον αγώνα μέχρι τέλους. Είναι χρέος μας προς τις εμπνευσμένες αδελφές μοναχές Σοφία και Μαίρη Ανν, οι οποίες μας δίδαξαν ότι τα μεγάλα έργα σ’ ένα τόπο οφείλουν να προστατεύονται και να διατηρούνται, ανεξάρτητα σε πιο δόγμα ανήκουν. Είναι ιδιαίτερο χρέος μας προς την αδελφή Μαίρη–Ανν, η οποία ίδρυσε αυτή τη Μονή Ορσουλινών εδώ στα Λουτρά της Τήνου με το Παρθεναγωγείο που έλαμψε στο νησί για 160 χρόνια, με την πίστη και δράση κι εμείς δεν το θέλουμε μουσείο αλλά εργαλείο σύγχρονης εκπαίδευσης, μόρφωσης, φιλοξενίας και συνέχιση της ιστορίας.
Εύχομαι ο Κύριος να φωτίσει τους κυβερνώντες, στην τοπική του Νοτίου Αιγαίου Κυβέρνηση και στην Κεντρική, να περάσουν άμεσα από τις υποσχέσεις στις πράξεις, ώστε η ιστορία που γράφηκε εδώ να μην απλώς αρχειοθετηθεί, αλλά να συνεχιστεί.

Ευχαριστώ,

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου