50 χρόνια για τη δόξα του Θεού και στην υπηρεσία της Εκκλησία

1

50 χρόνια  για τη δόξα του Θεού και στην υπηρεσία της Εκκλησία

Με συμμετοχή πολλών φίλων και μεγάλου ελεγχόμενου αριθμού πιστών της Εκκλησίας γιορτάστηκε την Τετάρτη 12 Αυγούστου η πεντηκοστή επέτειος της ιερατικής χειροτονίας των καταγομένων από το χωριό Αγάπη της Τήνου Καπουκίνων ιερομονάχων ππ. Πέτρου και Στεφάνου Αρμακόλα , στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου.
Μαζί με τους δύο ιερομονάχους γιόρτασε και τα σαράντα επτά χρόνια της αρχιερατικής χειροτονίας του ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Καθολικών Αθηνών Νικόλαος, ο οποίος ευρίσκεται τις ημέρες αυτές στο νησί της Τήνου,
Στην μεγάλη αυτή γιορτή τελέστηκε δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία συλλειτούργησαν οι δύο Αρχιεπίσκοποι Νικόλαος και μαζί τους 17 ιερείς και ιερομόναχοι. Υπήρξε αντιπροσωπεία από την Αρχιεπισκοπής της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών, της Αρχιεπισκοπής Κερκύρας, της Ελληνικής καθολικής Εξαρχίας, της Ιεράς Μονής Πατέρων Καπουκίνων Κερκύρας και Σύρου και της Ιεράς Μονής των Ιησουϊτών Πατέρων και ο Διάκονος της Αρχιεπισκοπής μας Μάριος.
Ευχετήριες επιστολές έστειλαν ο γενικός Ηγούμενος των Καπουκίνων, ο Επαρχιακός, ο Γενικός Ηγούμενος των Καπουκίνων της Ελλάδος, π. Λουκάς, ο Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας και Ιονίων Νήσων Σεβασμιότατος Ιωάννης και ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος πρώην Σύρου.
Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προΐστατο ο επιχώριος Αρχιεπίσκοπος Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος και στην αρχή της Θείας Λειτουργίας καλωσόρισε την παρούσα Εκκλησία και ζήτησε από όλους να συμμετάσχουν στη Ευχαριστία προς τον Κύριο για την μακροχρόνια υπηρεσία προς την Εκκλησιά των δύο ιερομονάχων, και του Αρχιεπισκόπου πρώην Αθηνών Σεβασμιοτάτου Νικολάου.
Ειδικό φυλλάδιο τυπωμένο για την συγκεκριμένη επέτειο βοήθησε στην καλύτερη συμμετοχή όλων των παρόντων που με την τήρηση της τάξης κα με βάση τις οδηγίες της πολιτείας και της Εκκλησίας έχουν δοθεί για την αποφυγή συνωστισμού συμμετείχαν στην Ευχαριστήρια Θεία Λειτουργία.
Ανάμεσα στους παρόντες διακρίναμε και δύο μοναχές από την Ελληνική καθολική Εξαρχία, οι οποίες εξυπηρετούν τους ουκρανούς καθολικούς της Ελληνικής Εξαρχίας.
Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπός μας απευθύνθηκε στην Εκκλησία και είπε:
Σεβαστοί και αγαπητοί Πατέρες, Πέτρο και Στέφανε, στη σημερινή γιορτή σας και τη χαρά σας δεν συμμετέχουμε μόνο εμείς οι εδώ παρόντες, αλλά ανάμεσά μας βρίσκεται νοερά και με την προσευχή του και ο αγαπητός Αδελφός μου στην Αρχιεροσύνη, Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας και Ιονίων Νήσων, Σεβασμιότατος Ιωάννης.
Επιθυμώ να ενώσω τη δική του χαρά με τη δική μου, τις δικές του ευχές με τις δικές μου, τη δική του φωνή με τη δική μου, και να χρησιμοποιήσω τη δική του σκέψη, τη δική του καρδιά, αλλά το δικό μου στόμα με το οποίο εκείνος τώρα θα σας μιλήσει:

Ακούστε τον λοιπόν:
Σεβασμιότατοι Αδελφοί, Σεβαστοί και Αγαπητοί Πατέρες, Αδελφοί και Αδελφές,
Δύο αγαπημένα μου πρόσωπα γιορτάζουν σήμερα, μαζί σας, την επέτειο πενήντα χρόνων ιεροσύνης. Δύο συνάδελφοί μου ιερείς, δύο αδελφοί στο Τάγμα των Καπουκίνων Πατέρων, δύο πολύτιμοι συνεργάτες τα τελευταία χρόνια στο ιεραποστολικό και ποιμαντικό έργο στην Αρχιεπισκοπή της Κέρκυρας. Ξαδέρφια μεταξύ τους, και οι δύο από το όμορφο χωριό Αγάπη, επέλεξαν να γιορτάσουν μαζί σας αυτό το ορόσημο στην πορεία και στην υπηρεσία τους μέσα στην Εκκλησία και είμαι πράγματι λυπημένος που δεν μπορώ, εξαιτίας των συνθηκών, να είμαι και σωματικά ανάμεσά σας. Θέλω όμως να εκφράσω και στους δύο την εν Χριστώ αγάπη μου και να τους διαβεβαιώσω πως θα τους συνοδέψω – κυρίως σήμερα – με την προσευχή, και πάντοτε με τη φιλία, τη διαρκή κι αδελφική μου αλληλεγγύη.
Αγαπητοί μου Π. Πέτρο και Π. Στέφανε,
Ήμασταν παιδιά ακόμα, όταν είπαμε το μεγάλο «ναι», συναντηθήκαμε στη μακρινή Σικελία και αφιερωθήκαμε στο Τάγμα του Αγίου Φραγκίσκου και στην Εκκλησία. Μαζί στα δύσκολα, υπηρετήσαμε με ζήλο και αφοσίωση όπου μας είχαν ανάγκη και πολλές φορές τα βήματά μας και οι δράσεις μας διασταυρώθηκαν, κυρίως στην Αθήνα και στην Κέρκυρα. Από το 2003 μάλιστα όταν η Ρώμη μου ανέθεσε την διαποίμανση της Αρχιεπισκοπής στα Ιόνια Νησιά και του Αποστολικού Βικαριάτου της Καθολικής Εκκλησίας στη Βόρειο Ελλάδα, η παρουσία του Π. Στέφανου στο πλευρό μου, ως εφημέριος της Ενορίας της Ιεράς Καρδίας και διαχειριστής της Αρχιεπισκοπής, τα γόνιμα εκείνα χρόνια, υπήρξε περισσότερο από καταλυτική. Χάρη στην ευθυκρισία και στην εντιμότητά του μπορέσαμε να αφήσουμε πίσω μας σπουδαία ιεραποστολικά έργα που θα αποτιμήσουν νεότεροι, μετά από εμάς. Ήμουν βέβαιος ότι στο πλευρό μου είχα έναν «εργάτη» έντιμο και δραστήριο, που γνώμονάς του ήταν πάντα το συμφέρον της Εκκλησίας.
Αλλά και με τον π. Πέτρο, λειτουργό και εφημέριο στην ενορία απ’ όπου ξεπήδησε η μοναχική μου κλήση… ένας άνθρωπος ζωντανός και κοινωνικός, ακούραστος στο να συγκεντρώνει τους νέους, τους ενορίτες, τους πιστούς γύρω από κάθε θρησκευτική και κοινωνική εκδήλωση που αποφάσιζε να οργανώσει.
Ευχαριστώ το Θεό για τα πολλά δώρα που σας χορήγησε σε αυτά τα 50 χρόνια ιερατικής διακονίας. Ακόμα και για τις στιγμές που είχαμε διαφωνίες ή βλέπαμε τα πράγματα διαφορετικά, ευχαριστώ το Θεό και η γεμάτη ευγνωμοσύνη προσευχή μου απευθύνεται σε Εκείνον που σας βοήθησε να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα του και να τον υπηρετείτε με σεμνότητα και ιερατικό ζήλο. Το Άγιο Πνεύμα που σας προσέφερε το Μυστήριο της Ιεροσύνης για την ανοικοδόμηση της Εκκλησίας που σας εμπιστεύθηκαν, να δυναμώνει την πίστη σας και να καθαγιάζει την προσωπικότητά σας. Όπως έχει γράψει η Α.Α. ο Πάπας Φραγκίσκος «ένας καλός ιερέας σημαίνει ένας άγιος ιερέας. Ας είναι λοιπόν η αγιοσύνη της ζωής μας η ευωδία του Χριστού, ώστε να είμαστε οι άνθρωποι της προσευχής και της θυσίας και με το λόγο μας και το παράδειγμά μας να οικοδομούμε την Εκκλησία του Θεού.
Η Αειπάρθενος Θεοτόκος Μαρία που ευλογεί το όμορφο νησί σας, να σας χορηγεί υγεία και δύναμη, ο Άγιος Φραγκίσκος, ο προστάτης μας, να οδηγεί σε δρόμους ασφαλείς τα βήματά σας και όλοι όσοι σήμερα έχουν συναχθεί να προσευχηθούν μαζί σας, να χαίρονται και να αγάλλονται με τη χαρά σας.
Χρόνια πολλά κι ευλογημένα αγαπημένοι μου Πατέρες Στέφανε και Πέτρο.
+Ιωάννης, Αρχιεπίσκοπος.

Αυτή είναι και η ευχή όλων μας αγαπητοί μας Πατέρες: Πέτρο και Στέφανε.
Σας ευχόμαστε ο Άγιος Πέτρος να σας εμπνέει στην ομολογία της πίστης σας και ο Άγιος Στέφανος στη χριστιανική μαρτυρία της ζωής σας. Για πολλά ακόμη χρόνια να σας συνοδεύει ο Αναστημένος Χριστός, όπως τους μαθητές της Εμμαούς, για να τεμαχίζετε μαζί Του τον άρτο και μαζί Του να τεμαχίζεστε για το λαό του. Εμείς ως τοπική Εκκλησία, μαζί με όλους τους εδώ παρόντες αναφωνούμε: «Μείνε μαζί τους, Κύριε».

Αμήν.

2

3

4

5

6

8

9

10

11

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου