Ειρήνη και ενότητα μέσα από τις διαφορές

Ειρήνη και ενότητα μέσα από τις διαφορές

Σήμερα το πρωί στην Αρχιεπισκοπή της Γιανγκόν, ο Πάπας συναντήθηκε με 17 θρησκευτικούς  ηγέτες της Μυανμάρ, Βουδιστές, Ισλαμιστές, Ινδουιστές, Εβραίους, Καθολικούς και Χριστιανούς άλλων ομολογιών. Η συνάντηση – κατά την οποία την εισαγωγή έκανε ο επίσκοπος John Hsane Hgyi – διήρκεσε σχεδόν σαράντα λεπτά και είχε ως θέμα την ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα. Μετά τις παρεμβάσεις των διαφόρων εισηγητών, ο Πάπας πραγματοποίησε την ομιλία του μιλώντας χωρίς γραπτό κείμενο, στα ισπανικά. Αναφερόμενος στους Ψαλμούς είπε: «Πόσο ωραίο είναι να βλέπουμε ενωμένους τους αδελφούς». «Ενωμένοι – εξήγησε – δε σημαίνει ίδιοι. Η ενότητα δεν είναι ομοιομορφία, ακόμη και μέσα στην ίδια ομολογία. Ο καθένας έχει τις αξίες του, τον πλούτο του ακόμη και τις ελλείψεις του».

«Είμαστε όλοι διαφορετικοί – συνέχισε ο Φραγκίσκος –  και κάθε ομολογία έχει τον πλούτο της, τις παραδόσεις της, έναν πλούτο για να δώσει, να μοιραστεί. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ζούμε εν ειρήνη. Και η ειρήνη οικοδομείται μέσα από την χορωδία των διαφορών. Η ενότητα πραγματοποιείται πάντα μέσα από τις διαφορές».

Η ειρήνη – υπογράμμισε – είναι «αρμονία». Αυτή τη στιγμή «βιώνουμε μια παγκόσμια τάση προς την ομοιομορφία, να κάνουμε τα πάντα ίδια. Αυτό σημαίνει ότι σκοτώνουμε την ανθρωπότητα. Αυτή είναι μια πολιτιστική αποικιοκρατία. Και οφείλουμε να καταλάβουμε τον πλούτο της διαφορετικότητάς μας (εθνικού, θρησκευτικού, λαϊκού) και μέσα από αυτές τις διαφορές μάς δίδεται ο διάλογος. Και από αυτές τις διαφορές μαθαίνουμε τον άλλο, ως αδελφοί». Ως αδελφοί – ήταν η προτροπή του – μπορείτε να βοηθήσετε «να οικοδομήσουμε αυτή τη χώρα, η οποία ακόμη και γεωγραφικά έχει τόσο μεγάλο πλούτο και διαφορές. Η φύση στην Μυανμάρ είναι πολύ πλούσια σε διαφορές. Δεν φοβόμαστε τις διαφορές! Ένας είναι ο πατέρας μας. Είμαστε αδέλφια. Μένουμε σαν αδέλφια. Και αν συζητήσουμε μεταξύ μας, ας γίνει όπως μεταξύ αδελφιών που αμέσως συμφιλιώνονται. Πάντα επιστρέφουν στο ότι είναι αδέλφια. Νομίζω ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο χτίζεται η ειρήνη».

Αυτή είναι η έκκληση του Φραγκίσκου: «Οικοδομήστε την ειρήνη. Μην αφεθείτε στη ομοιομορφία μέσω της αποικιοκρατίας πολιτισμών. Η αληθινή θεία αρμονία γίνεται μέσω των διαφορών. Οι διαφορές αποτελούν τον πλούτο για την ειρήνη».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου