ΕΙΚΟΣΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Β

ΕΙΚΟΣΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Β

Συχνά δημοσιεύονται γκάλοπ για διάφορες  εκλογές ή για την δημοτικότητα μιας προσωπικότητας ή και για κάποιο συγκεκριμένο γεγονός. Τι είναι όμως ένα γκάλοπ; Είναι μια επιστημονική έρευνα που κάνουν μερικές ειδικές εταιρίες  ανάμεσα στο λαό για να έχουν την άποψη της κοινής γνώμης πάνω σε ένα θεσμό, όπως είναι τα πολιτικά κόμματα ή πάνω σε μία προσωπικότητα.

Ο Ιησούς φαίνεται πως ήταν ο εμπνευστής των γκάλοπ αφού σήμερα στην ευαγγελική περικοπή που  ακούσαμε από τον Ευαγγελιστή Μάρκο αναφέρεται σε ένα διπλό γκάλοπ, ένα που αφορά γενικά τους ανθρώπους: «ποιος λένε οι άνθρωποι ότι είμαι» και ένα δεύτερο που αφορά τους μαθητές  και αποστόλους του Ιησού.

Η απάντηση που δίνεται από το λαό φαίνεται  πολύ όμορφη, αλλά ελλιπής: «Λένε ότι είναι ένας Προφήτης! Μία ύπαρξη δηλαδή γεμάτη φωτιά και δυναμικότητα, όπως ο Ηλίας, όπως ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ένας απεσταλμένος του Θεού.». Ο Ιησούς δεν σταματά πάνω σ’ αυτή την απάντηση για να την κρίνει ως σωστή ή λανθασμένη, ξέρει ότι η αλήθεια δεν προέρχεται από ένα γκάλοπ της κοινής γνώμης. Γι’ αυτό την κάνει πιο συγκεκριμένη: αλλά εσείς ποιος λέτε ότι είμαι; αυτή η ερώτηση είναι πιο δεσμευτική και απευθύνεται σε επώνυμους ανθρώπους, στους ίδιους τους μαθητές και αποστόλους του.

Για να είναι κανείς μαθητής του Ιησού πρέπει να έχει μια προσωπική σωστή απάντηση στην ερώτηση που καθημερινά του απευθύνει: «εσύ ποιος λες ότι είμαι»;  Η Κύριος θέλει την απάντηση της καθεμιάς και του καθενός μας. Μια απάντηση όχι δοσμένη από τα χείλη μας αλλά από την καρδιά μας και με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, με την εμπειρία της ζωής μας. Αν η απάντηση μας είναι ειλικρινής και βασισμένη στην πίστη μας στην  καθημερινή ζωή μας, τότε θα ακολουθήσει και ο μακαρισμός που απευθύνθηκε στον Πέτρο: «μακάριος είσαι.

Η ζωή  δεν είναι αυτό που λέμε, αλλά  αυτό που βιώνουμε. Δεν θα μπει στη Βασιλεία του Θεού αυτός που μου λέει Κύριε, Κύριε,…, αλλά αυτός που κάνει το θέλημα του Πατέρα μου που είναι στους ουρανούς(Ματθαίος 7,21).

Ο Χριστιανισμός δεν είναι μια διδασκαλία, ούτε μία ηθική, αλλά είναι η προσωπική μου σχέση με τον Χριστό, ο  Κύριος μου και ο Θεός μου που προσπαθώ  να αγαπώ όπως με αγαπά. Ακόμα και αν δεν ξέρω αν σε όλη μου τη ζωή θα τα καταφέρω, εγώ όμως θα συνεχίζω να προσπαθώ.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου