ΕΙΚΟΣΤΗ ΕΒΔΟΜΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Γ

ΕΙΚΟΣΤΗ ΕΒΔΟΜΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Γ

Οι μαθητές είχαν καταλάβει ότι ο Ιησούς τους εξασφάλιζε μια διαφορετική ζωή, μια ιδανική ζωή, που όμως για να την αποκτήσουν δεν επαρκούσαν οι δικές τους ανθρώπινες δυνάμεις. Είχαν αντιληφθεί  ότι  η βάση στην οποία  πρέπει να στηριχθεί για να αναπτυχθεί η «εν Χριστώ ζωή»  είναι μόνο η πίστη. Διαπίστωναν όμως πως η δική τους πίστη δεν ήταν επαρκής,  γι’ αυτό  ζήτησαν από τον Ιησού να την αυξήσει.     

Τότε ο Ιησούς βεβαιώνει τους μαθητές του και σήμερα βεβαιώνει όλους εμάς ότι αρκεί η πίστη τους ακόμη και στο μέγεθος του κόκκου του σιναπιού για να κάνει θαύματα. Η πίστη μας είναι η απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό, είναι η δυνατότητα χρήσης της δύναμης του Θεού. Στη δύναμη του Θεού δεν υπάρχουν όρια και περιορισμοί. Ο Θεός είναι παντοδύναμος. Όταν υπάρχει η απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό, τότε είναι κατορθωτό αυτό που ανθρωπίνως είναι ακατόρθωτο, διότι τότε είναι ο ίδιος ο Θεός που ενεργεί στο πρόσωπο εκείνου που τον εμπιστεύεται και τον ικετεύει.

Πολλές φορές ο Ιησούς στο Ευαγγέλιο λέει σε κείνους  που ελευθερώνει  από κάθε λογής  κακό: «η πίστη σου σε έσωσε» (Λουκάς 7,50; 8,48; 17,19; 18,42).

Η πίστη μεταμορφώνει την καρδιά του ανθρώπου, εξασφαλίζοντάς της ένα διαφορετικό τρόπο να σκέπτεται, να αντιλαμβάνεται τα πράγματα, να αγαπά  και να ζει. Είναι μια οριστική και αμετάκλητη εγκατάλειψη στο θέλημα του Θεού.

Μόνο με την πίστη μπορούμε να δεχτούμε με ειρήνη και γαλήνη:

Την καθυστέρηση του Θεού στην απάντηση  των αιτημάτων μας και των ικεσιών μας.

Τη σιωπή του όταν έχουμε ανάγκη να μας μιλήσει.

Τη φαινομενική  απουσία του, όταν έχουμε ανάγκη από την παρουσία του.

Η πίστη είναι η ολοκληρωτική εγκατάλειψη σε Εκείνον, στο θέλημά του όσο ανεξιχνίαστο κι αν είναι! «Είμαι η δούλη, του Κυρίου, ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου», απαντά η Παναγία στο Θεϊκό θέλημα. Αυτή η απάντηση πρέπει να γίνει και δική μας. Και για να γίνει δική μας προϋποθέτει την πίστη μας έστω και σε βαθμό κόκκου σιναπιού. Όταν δεν αποκτούμε αυτό που ζητούμε, να μην διερωτόμαστε γιατί ο Θεός δεν μας κάνει τη χάρη, αλλά να διερωτόμαστε κατά πόσον η πίστη μας υπάρχει, κατά πόσον έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό. Τότε μόνο θα αφήσουμε το Θεό να επιλέγει ποιο από τα αιτήματά μας είναι προς όφελός μας.

Η πίστη της Παναγίας είναι υπόδειγμα για την καθεμιά και τον καθένα μας. Είναι παράδειγμα προς μίμηση. Ποιος άνθρωπος πίστεψε όπως η Παναγία; Ποιος άνθρωπος  εγκαταλείφθηκε στο θέλημα του Θεού με τόση απλότητα και ταπεινότητα όσο Εκείνη;

Για μας όμως πολλές φορές είναι διαφορετικά, είμαστε ολιγόπιστοι και πρέπει να το αναγνωρίζουμε. Είναι τότε που η Παναγία απευθύνεται στον Κύριο και του λέει: «δεν έχουν πίστη» και απευθυνόμενη σε μας επαναλαμβάνει: «κάνετε ό,τι σας πει».

Κι εμείς κατά τη νέα αυτή ποιμαντική χρονιά θέλουμε να κάνουμε  ότι θα μας πει ο Κύριος. Θέλουμε να αναζητήσουμε το θέλημά του, να αφήσουμε κατά μέρος το δικό μας και να λέμε συχνά το «γενηθήτω το θέλημά σου».

+N  

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου