Ο ΠΑΠΑΣ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕ Θ` ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΕ ΝΕΑ ΠΛΑΙΣΙΑ

Ο ΠΑΠΑΣ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕ Θ` ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΕ ΝΕΑ  ΠΛΑΙΣΙΑ

Ένα ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύει η γνωστή αμερικανική Εφημερίδα New York Times, στο φύλλο της 4ης Οκτωβρίου, γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου
Με αφορμή, περισσότερο, την ανάδειξη των νέων καρδιναλίων ο αρθρογράφος επικεντρώνεται κυρίως στην προσπάθεια του Ποντίφικα να ανανεώσει το λόγο της Καθολικής Εκκλησίας, συγκρίνοντάς τη με μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα όλο και πιο συντηρητική.
Οι προσπάθειές του για διάλογο με τους μουσουλμάνους, η θαρραλέα στάση σε θέματα προσφύγων, η αποδοχή των ομοφυλοφίλων, η συζήτηση για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην εκκλησιαστική ζωή και η νέα προσέγγιση στη συζήτηση για χειροτόνηση εγγάμων αποτελούν “επανατοποθέτηση” της καθολικής Εκκλησίας σε ζητήματα που την αφορούν. 

Ταυτόχρονα ο κόσμος, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ γίνεται πιο κλειστός απέναντι στο διαφορετικό και υπάρχουν Ιεράρχες που αντιδρούν στα ανοίγματα του Πάπα. Όμως εκείνος επιδεικνύει υπομονή στην κριτική και ελπίζει, αλλά δε φοβάται, κάποιο ¨”σχίσμα”, αντίθετα από τους προκατόχους τους που αντιμετώπιζαν με κατασταλτικά μέτρα όσους ήταν αντίθετοι. Βέβαια και ο τωρινός Πάπας αποφεύγει να ονομάσει Καρδιναλίους όσους είναι σε φανερή αντίθεση μαζί του και τους αντικαθιστά, από την έδρα Επισκοπής, μόλις συμπληρώσουν το 75ο έτος …

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι “η Εκκλησία του Φραγκίσκου¨” είναι περισσότερο αφρικανική, ασιατική και λατινοαμερικανική και προσανατολισμένη στην προστασία των αδυνάτων. Αυτό προκύπτει, κατά τον αρθρογράφο και από τους πρόσφατα αναδειχθέντες Καρδιναλίους, φιλοξενούνται δε δηλώσεις αλλά και στοιχεία από το έργο των προερχόμενων από τους Ιησουίτες π.π. Hollerich και Czesny αλλά και για το ανθρωπιστικό έργο του, μόνου Ιταλού ανάμεσά τους, Αρχιεπισκόπου Μπολόνιας, M. Zuppi
Μεγάλο μέρος του άρθρου αναλώνεται στις ισορροπίες εντός των εκλεκτόρων που θα εκλέξουν τον επόμενο Πάπα και τονίζεται ότι όσο περισσότερο παραμείνει ο Πάπας Φραγκίσκος τόσο περισσότεροι θα είναι οι Καρδινάλιοι με χαρακτηριστικά που ο ίδιος πρεσβεύει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και ο επόμενος θα έχει τις ίδιες προσεγγίσεις, εξάλλου και ο Φραγκίσκος εκλέχθηκε από Καρδιναλίους που είχαν επιλεγεί από τους Πάπες Ιωάννη Παύλο Β΄ και Βενέδικτο 16ο.
Ο αρθρογράφος συμπεραίνει ότι η καθολική Εκκλησία βγαίνει “από στεγανά” που τη χαρακτήριζαν για αιώνες. Αυτό ίσως δε φέρνει νέους πιστούς, αλλά την κάνει πιο αξιόπιστη. Γενικά μια φιλελεύθερη προσέγγιση για μη φανατικούς αναγνώστες, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους απόψεις.

Πληροφόρηση από New York Times της 4-10-2019
Φωτογραφία αρχείου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μήνυμα του Ηγουμένου των Ιησουιτών Pierre Salembier τ.Ι.

Σεβασμιότατε, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι, Καθώς συγκεντρωθήκατε για να τελέσετε ένα μνημόσυνο στη μνήμη των Ιησουιτών συντρόφων μας, των πατέρων Δημήτρη Δαλέζιου, Μιχάλη Ρούσσου και