ΔΥΟ ΚΑΠΠΟΥΚΙΝΟΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

3

ΔΥΟ ΚΑΠΠΟΥΚΙΝΟΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Βοστώνης, καρδινάλιος Sean Patrich O`Malley και ο, μέχρι αρχές 2020, Αρχιεπίσκοπος Φιλαδέλφειας Charles J. Chaput είναι δύο συνομήλικοι ( γεν. 1944 ) Καππουκίνοι ιερομόναχοι, που έκαναν τους όρκους τους την 29-8-1970. Στη διάρκεια των 50 αυτών χρόνων είχαν καταλυτική παρουσία στην καθολική εκκλησία των ΗΠΑ. Ας τους γνωρίσουμε :
1. Ο ιρλανδικής καταγωγής S.P. O`Malley είναι ο μοναδικός Καππουκίνος καρδινάλιος. Είναι Πρόεδρος της Ποντιφικής Επιτροπής για την Προστασία των Ανηλίκων, Μέλος του Συμβουλίου Καρδιναλίων για τις αλλαγές στις Υπηρεσίες της Αγίας Έδρας και πολλών Συνόδων και Ποντιφικών Συμβουλίων. Ίσως ο μόνος Ιεράρχες που έχει κληθεί να υπηρετήσει 4 διαφορετικές Επισκοπές ! Γεννήθηκε στο Οχάιο, σπούδασε στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής, στη Ουάσιγκτον και έλαβε πτυχίο σε θρησκευτική εκπαίδευση και διδακτορικό σε ισπανική/πορτογαλική λογοτεχνία. Ξεκίνησε πανεπιστημιακή καριέρα στο ίδιο Πανεπιστήμιο, αλλά μετά το 1975 ασχολήθηκε με την ποιμαντική ισπανόφωνων.
Τελικά ανέλαβε επισκοπικός βικάριος για τις κοινότητες ισπανών, πορτογάλων και αϊτιανών. Λίγα χρόνια αργότερα στάλθηκε στις Παρθένους Νήσους, όπου σύντομα ανέλαβε την Επισκοπή του Αγίου Θωμά ( 1985-92 ), στην οποία εργάστηκε για τα θύματα AIDS και τους αστέγους. Επόμενη Επισκοπή στο Fall River της Μασαχουσέτης ( 1992 – 2002 ) όπου αντιμετώπισε επιτυχώς σεξουαλικά σκάνδαλα που ταλαιπωρούσαν την Επισκοπή. Το 2002, για 10 μόλις μήνες, ανέλαβε Επίσκοπος στο Palm Beach της Φλόριδας, όπου και οι δύο (2) προκάτοχοί του είχαν παραιτηθεί για σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης ! Λίγα πρόλαβε να κάνει γιατί κλήθηκε ν` αντιμετωπίσει την “ εμπρηστική κατάσταση ” της Αρχιεπισκοπής Βοστώνης, όπου ο ως τότε Ιεράρχης, ο καρδινάλιος Bernard Law, παραιτήθηκε για ανάλογα σκάνδαλα. Με μεγάλη υπομονή και μηδενική ανοχή ο, φέρων πάντα το ένδυμα του τάγματός του, Ιεράρχης αντιμετώπισε όλες τις δικαστικές υποθέσεις, πώλησε το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής για να αποζημιώσει θύματα καταχρήσεων, συνέταξε νέο αυστηρό πλαίσιο για τον έλεγχο παρόμοιων καταστάσεων και αναδείχθηκε σε μεγάλη ηθική προσωπικότητα. Ο Πάπας Φραγκίσκος του έχει ζητήσει να συνεχίσει ασκεί τα καθήκοντα του για λίγα χρόνια ακόμα (έδωσε την παραίτησή του πέρυσι με τη συμπλήρωση των 75 ετών )
2. Ο Άρχιεπίσκοπος C.J. Chaput είναι γαλλοκαναδικής καταγωγής από τον πατέρα του και γηγενής, της φυλής Potawatomi, από τη μητέρα του. Γεννήθηκε στο Κάνσας, έδειξε νωρίς κλήση προς τους Καπουκίνους και έχει πτυχία θεολογίας και θρησκευτικής εκπαίδευσης, Ανέλαβε διάφορα καθήκοντα εντός του Τάγαματος και το 1983 αναδείχθηκε επαρχιακός Ηγούμενος. Εκλέχθηκε (1988-1997) Επίσκοπος στο Rapid City της Νότιας Ντακότα, για να μεταφερθεί στην Αρχιεπισκοπή του Ντένβερ, στο Κολοράντο ( 1997-2011), όπου το 1993 είχε γιορτασθεί η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας παρουσία του Πάπα Ιωάννη-Παύλου Β’ .
Η πόλη θεωρείτο ως “εκκοσμικευμένη” και το πλούσιο ποιμαντικό έργο του που αναζωογόνησε την τοπική καθολική εκκλησία συνετέλεσε ώστε να θεωρηθεί ο πρώτος τόπος που εφαρμόσθηκε “ ο νέος ευαγγελισμός ”… Την περίοδο 2009-2010 ήταν απ΄ τους Ιεράρχες που ανέλαβαν να εκκαθαρίσουν τους “Λεγεωνάριους του Χριστού” από την καταστροφική επιρροή του ραδιούργου ιδρυτή τους. Marcial Maciel… Aπ` το 2011 ως αρχές 2020 ήταν Αρχιεπίσκοπος Φιλαδέλφειας, στην Πενσυλβανία, όπου επίσης, όπως ο O`Malley στη Βοστώνη,, πώλησε το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο και πήρε επώδυνες αποφάσεις για κλείσιμο και αναδιοργάνωση καθολικών θεσμών. Διαφώνησε ανοιχτά με την πολιτική Ομπάμα σε θέματα αντισύλληψης και χαρακτήρισε τους προεδρικούς υποψηφίους του 2016 (Τραμπ και Χ.Κλίντον) το χειρότερο δίδυμο υποψηφίων της 50ετίας !

Πληροφόρηση και φωτογραφία Ιεραρχών από National Catholic Register
Βιογραφικές πληροφορίες από wilkipedia

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου