ΝΤΡΟΠΗ!

19 οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπουκαι για την ανθρωπιστική βοήθεια ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να θέσει ένα τέλος στην «πολιτική περιορισμού» που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση της Αθήνας προκειμένου να παρακρατήσει τους αιτούντες άσυλο στα νησιά του Αιγαίου.

Χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων και μικρών παιδιών, γυναικών που είναι μόνες ή έγκυες και άτομα με αναπηρίες, έχουν μπλοκαριστεί στα ελληνικά νησιά σε φοβερές καταστάσεις ενώ πλησιάζει ο χειμώνας. Το ότι αναγκάζουν τους αιτούντες άσυλο να υποστούν συνθήκες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και επηρεάζουν την ευημερία τους, την υγεία τους και την αξιοπρέπειά τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

Από τον Μάρτιο του 2016, όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, τα ελληνικά νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου έγιναν τόποι περιορισμού επ’ αορίστου, σε ορισμένες περιπτώσεις για 19 μήνες. Χιλιάδες γυναικών, ανδρών και μικρών παιδιών βρίσκονται παγιδευμένοι σε απογοητευτικές και επισφαλείς συνθήκες και σε πολλούς από αυτούς δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στις κατάλληλες διαδικασίες ασύλου.

Η πρόσφατη αύξηση αφίξεων έχει πολλαπλασιάσει την πίεση στα ήδη υπερπλήρη «hotspots», δηλαδή στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, των ελληνικών νησιών. Ο αριθμός των νέων αφίξεων εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλός και θα έπρεπε να είναι πλήρως διαχειρίσιμος τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά το ποσοστό των γυναικών και των μικρών παιδιών είναι υψηλό.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικριτική για τη Σάμο και τη Λέσβο, όπου πάνω από 8.300 αιτούντες άσυλο και μετανάστες κρατούνται σε «hotspot»το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 3.000. Η πρόσφατη ανακοίνωση της επόμενης μεταφοράς 2.000 αιτούντων άσυλο από τα δύο νησιά προς την ηπειρωτική χώρα ως επείγον μέτρο για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, αποτελεί ένα θετικό βήμα αλλά δεν αρκεί για να μετριάσει τον υπερπληθυσμό και δεν θα αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα που προκάλεσε η «πολιτική περιορισμού».

Με τον τρίτο χειμώνα να πλησιάζει από τότε που άρχισαν οι αφίξεις μεγάλης κλίμακας, είναι σαφές ότι οι ελληνικές Αρχές δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες και να προστατεύσουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο όσο αυτοί παραμένουν στα νησιά του Αιγαίου.

Οι ελληνικές Αρχές καθώς και εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικαλούνται τη συμφωνία με την Τουρκία ως δικαιολογία για την «πολιτική περιορισμού». Αλλά το να αναγκάζουν τους αιτούντες άσυλο να υπομένουν καταστάσεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και επηρεάζουν την ευημερία τους, την υγεία τους και την αξιοπρέπειά τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Οι 19 οργανισμοί προέτρεψαν τον Πρωθυπουργό Τσίπρα να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο οι οποίοι έχουν μπλοκαριστεί στο νησί βάζοντας τέλος στην «πολιτική περιορισμού». Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα ώστε να μπορέσουν να λάβουν την κατάλληλη φιλοξενία και όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται για τις ανάγκες τους και να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε δίκαιες διαδικασίες ασύλου.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 30 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου