ΔΙΠΛΟ ΔΕΙΠΝΟ ΑΓΑΠΗΣ

ΔΙΠΛΟ ΔΕΙΠΝΟ ΑΓΑΠΗΣ

Στην Εκκλησία της Τήνου η   παγκόσμια ημέρα των φτωχών, για δεύτερη χρονιά γιορτάστηκε χθες 17 Νοεμβρίου 2018, τρίτη Κυριακή του μήνα Νοεμβρίου, όπως έχει καθιερωθεί από τον Άγιο Πατέρα τον Πάπα Φραγκίσκο

Στις 6 το απόγευμα τελέστηκε η θεία Λειτουργία από τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο. Ο ναός ήταν γεμάτος από ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που τους έγινε.

Στη γιορτή είχαν προσκληθεί όλοι όσοι αισθάνονται υλικά και πνευματικά φτωχοί σε προσευχή για τους ανθρώπους εκείνους που η κοινωνία έχει θέσει στο περιθώριό της.

Η Ημέρα αυτή χαρακτηρίστηκε ως ημέρα του διπλού δείπνου αγάπης. Το πρώτο γεύμα για τη  ψυχή με την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας και το δεύτερο ένα λιτό γεύμα για το σώμα.

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου  περιστράφηκε γύρω από τη διπλή γιορτή και το διπλό τρόπο που  διάλεξε η Εκκλησία μας να γιορτάσει την ημέρα των φτωχών.

Είπε ο Αρχιεπίσκοπος:

Στην ευαγγελική περικοπή αυτής της Κυριακής που είναι η τριακοστή Τρίτη της κοινής περιόδου του έτους, ο Ευαγγελιστής Μάρκος αναφέρεται σε μία ομιλία του Κυρίου για τον δεύτερο ερχομό του στη γη, για τη δεύτερη παρουσία του. Αυτό γίνεται από τον ευαγγελιστή χρησιμοποιώντας μια αποκαλυπτική γλώσσα. Η πρόθεσή του Ευαγγελιστή ήταν να διατηρήσει την ελπίδας της κοινότητας των χριστιανών που αντιμετώπιζε διωγμούς και στηριζόμενος στο λόγο του Κυρίου θέλει να τους στηρίξει την ελπίδα ότι αυτοί οι διωγμοί αλλά και όλα τα δεινά της γης κάποτε θα τελειώσουν διότι μας περιμένουν άλλα γεγονότα τα οποία θα δώσουν τέλος στα βάσανα αυτής της ζωής, διότι θα έλθει η αρχή της αιώνιας ευτυχίας: «Θα δουν τον Υιό του ανθρώπου να έρχεται στα σύννεφα με μεγάλη δύναμη και δόξα».

Η πρόσκληση για επαγρύπνηση είναι σαφής. Ο χριστιανός πρέπει να αγρυπνεί και να προετοιμάζεται γι’ αυτόν τον ερχομό, γι’ αυτή την οριστική συνάντηση με το Θεό. Αυτή η προετοιμασία πρέπει να είναι γεμάτη από ελπίδα διότι αυτό το τέλος είναι ταυτόχρονα η αρχή ενός άλλου κόσμου που ξεκινά με την τελειωτική πάνω στο κακό που συμβολίζεται με τον δεύτερο ένδοξο ερχομό του Κυρίου.

Ο Ιησούς θέλει να συνεχιστεί η προσπάθειά μας για την εξάπλωση πάνω στη γη της Βασιλείας του Θεού. Μας ζητά να είμαστε έτοιμοι και με τα λυχνάρια της πίστης μας αναμμένα διότι έρχεται να μας συναντήσει με όλη τη δόξα του. Να κρατάμε την καρδιά μας ανοιχτή έτοιμη να δεχθεί το έλεος και την ευσπλαχνία του. Οφείλουμε να αγρυπνούμε στηριγμένοι από την προσευχή και από την αγάπη που κάνει συγκεκριμένα έργα αγάπης.

Όλες οι προφητικές εικόνες προσπαθούν να εκφράσουν μια πραγματικότητα: ο Θεός σίγουρα έρχεται να κρίνει, να καταδικάσει τους αρνητές της αγάπης του, αλλά κυρίως έρχεται να σώσει. Η σημερινή ευαγγελική επιμένει σχεδόν αποκλειστικά στη σωτηρία. Ο Ιησούς μιλά σε εκείνους που έχει διαλέξει από τους μαθητές του και τους έχει καταστήσει αποστόλους για να τους στείλει σε όλο τον κόσμο να φέρουν την καλή αγγελία της σωτηρίας. Είναι για όλου; αυτούς που ο δεύτερος ερχομός του Κυρίου θα είναι η απαρχή της συμμετοχής τους στη δική του δόξα.

Ο Ιησούς κατέχει αυτή τη δόξα πριν ακόμη δημιουργηθεί ο κόσμος. Όμως θέλησε να απογυμνωθεί από αυτήν όταν έγινε άνθρωπος σαν κι εμάς και υπάκουος στο θέλημα του Πατέρα μέχρι θανάτου και μάλιστα θανάτου σταυρικού. Όμως με την ανάστασή του ντύθηκε και πάλι αυτή τη δόξα και με αυτήν θα επιστρέψει και πάλι για να εκπληρώσει την υπόσχεσή του: «Θα επιστρέψω και θα σε πάρω μαζί μου, για να είστε κι εσείς όπου είμαι εγώ».

Έτσι γεννιέται ο νέος κόσμος του Θεού. Κάθε τέλος σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Έρχεται σε όλο το μεγαλείο της η Βασιλεία του και εισέρχονται σ’ αυτήν όσοι μέσα στη κοιλάδα των δακρύων, βίωσαν και μετέδωσαν τη χαρά του Ευαγγελίου. Ο Κύριος έρχεται να σκουπίσει κάθε δάκρυ, και να μετατρέψει κάθε θλίψη και πόνο σε χαρά.

Πότε όμως θα γίνει αυτό; Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες, το πιο σημαντικό πράγμα, που εξυπηρετεί τη ζωή μας είναι να αισθανόμαστε σιγουριά ότι ο Κύριος θα έλθει. Μας το βεβαίωσε λέοντάς μας:

"Ο ουρανός και η γη θα περάσουν, αλλά τα λόγια μου δεν θα περάσουν".

Δεν γνωρίζουμε ούτε την ημέρα ούτε την ώρα του ερχομού του, αλλά είναι σίγουρο ότι θα έρθει. Και το ότι δεν γνωρίζουμε το πότε, είναι και αυτό αποτέλεσμα της σοφίας του Θεού. Για τον ερχομό του Κυρίου μπορεί να υπάρξει χαρά ή φόβος, αλλά αυτά τα δύο είναι αντιστρόφως ανάλογα με την πίστη μας. Όσο λιγότερη πίστη έχουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο φόβος και λιγότερη η χαρά. Και όσο μεγαλύτερη είναι η πίστη μας τόσο λιγότερη είναι η θλίψη και μεγαλύτερη η χαρά. Ας συνεχίσουμε λοιπόν την αποστολή μας και ας ζητούμε συνεχώς από τον Κύριο να αυξάνει την πίστη μας

Και συμπλήρωσε:

Σήμερα θελήσαμε να προσφέρουμε στην Εκκλησία ένα διπλό γεύμα αγάπης. Ξεκινούμε με το πλούσιο γεύμα που μας προσφέρει ο Θεός Πατέρας και θα ακολουθήσει ένα λιτό γεύμα που θα προσφέρει η Εκκλησία. Αυτό τον τρόπο επιλέξαμε για να γιορτάσουμε την αγάπη του Χριστού για μας και τη δική μας για τους φτωχούς. Διότι όπως έλεγε ο Άγιος Αυγουστίνος: «με την αγάπη ο φτωχός είναι πλούσιος  και χωρίς την αγάπη ο πλούσιος είναι φτωχός».

Μετά τη Θεια Λειτουργία παρατέθηκε ένα λιτότατο δείπνο στο Πνευματικό Κέντρο| «Άγιος Αντώνιος».

Το λιτότατο δείπνο , όπως είχε προγραμματιστεί το ετοίμασε, με πολλή φροντίδα και αγάπη, μια ομάδα εθελοντριών γυναικών  με τη βοήθεια της αδελφής Θηρεσίας και. Το κύριο πιάτο ήταν ένα σάντουιτς και συνοδευόταν από ένα εποχιακό φρούτο που πρόσφερε η γνωστή και αγαπητή μανάβισσα της Χώρας Τήνου, κυρία Κατίνα και ένα εμφιαλωμένο νερό προσφορά του κυρίου Λευτέρη Ψάλτη.

Η συμμετοχή των πιστών ήταν και αυτή λιτή. Ελπίζουμε του χρόνου, την  τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου 2019, που θα εορταστεί και πάλι η ημέρα των φτωχών, η συμμετοχή των πιστών να είναι μεγαλύτερη.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου