ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΓΕΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΓΕΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ

Στην Εκκλησία της Τήνου η   παγκόσμια ημέρα των φτωχών, για πρακτικούς λόγους γιορτάστηκε την 34η Κυριακή της κοινής περιόδου του έτους  και γιορτή του Χριστού Βασιλιά.

Με επιστολή του Αρχιεπισκόπου μας, η οποία διαβάστηκε σε όλους τους ενοριακούς Ναούς της Τήνου την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, εξηγούσε τον τρόπο με τον οποίο θέλησε να ζητήσει από την Εκκλησία να γιορτάσει αυτή την ημέρα.

Είχε ζητήσει να συναντηθούν στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου (Μητέρα όλων των Ναών), να τελεστεί εκεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια όλοι οι παρόντες να παρακαθίσουν σ' ένα λιτό γεύμα αγάπης.

Στη γιορτή αυτή προσκλήθηκαν οι πνευματικά και υλικά φτωχοί. Ο Κύριος αποκαλεί τους πνευματικά φτωχούς μακάριους και τους υλικά φτωχούς αδέλφια του.

Ποιός δεν θα ήθελε να είναι και να αισθάνεται πνευματικά φτωχός αφού σ’ αυτούς ανήκει  η Βασιλεία των ουρανών.

Η Ημέρα αυτή χαρακτηρίστηκε ως ημέρα του διπλού γεύματος αγάπης. Το πρώτο γεύμα για τη  ψυχή με την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας και το δεύτερο ένα λιτό γεύμα για το σώμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σκοπό της διπλής αυτής γιορτής στην αρχή της Θείας Λειτουργίας και ζήτησε από τους παρόντες να προσευχηθούν για όλους τους φτωχούς του κόσμου, για τους 305 συνανθρώπους που σφαγιάστηκαν στο Σινά της Αιγύπτου αυτές τις ημέρες, για αγνοούμενο Αμερικάνο πολίτη, κάτοικο Τήνου που αναζητείται τις ημέρες αυτές στο νησί της Τήνου. Δεν  παρέλειψε επίσης να  ζητήσει την προσευχή της Εκκλησίας και για το ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου που άρχισε χθες σε δύο μακρινές χώρες της Ασίας, την στην Myanmarκαι Bangladesh.

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου  περιστράφηκε γύρω από τη διπλή γιορτή και το διπλό τρόπο που  διάλεξε η Εκκλησία να γιορτάσει το Χριστό βασιλιά και την ημέρα των φτωχών.

Είπε ο Αρχιεπίσκοπος:

Με το τέλος του Έτους της Ευσπλαχνίας, στις 20 Νοεμβρίου του 2016, ο Πάπας Φραγκίσκος, έστειλε την Εκκλησία μία επιστολή με τίτλο «έλεος και ελεεινή» με αυτήν την επιστολή καθιέρωσε την Τριακοστή Τρίτη Κυριακή της περιόδου του έτους ως Παγκόσμια Ημέρα των φτωχών.

Έγραφε ο Άγιος Πατέρας: «Υπό το φως του Ιωβηλαίου για τους κοινωνικά αποκλεισμένους ανθρώπους», ενώ σε όλους τους καθεδρικούς ναούς και τα ιερά του κόσμου οι Πύλες της Ευσπλαχνίας έκλειναν, είχα τη διαίσθηση ότι, ως τελευταίο συγκεκριμένο σημάδι αυτού του ιερού έκτακτου έτους, θα έπρεπε να γιορτάζεται σε όλη την Εκκλησία, την 33η Κυριακή του Λειτουργικού Έτους, η Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών. Θα είναι μια ημέρα που θα βοηθήσει τις κοινότητες και κάθε βαπτισμένο να αναλογιστεί τον τρόπο με τον οποίο η φτώχεια βρίσκεται στην καρδιά του Ευαγγελίου και το γεγονός ότι όσο ο Λάζαρος βρίσκεται στην πόρτα του σπιτιού μας (βλ. Λκ 16, 19-21), δεν θα μπορέσει να υπάρξει δικαιοσύνη αλλά ούτε και κοινωνική ειρήνη. Αυτή η Ημέρα θα αποτελέσει επίσης μια αυθεντική μορφή νέου ευαγγελισμού (βλ. Ματ. 11,5) με την οποία θα ανανεωθεί το πρόσωπο της Εκκλησίας στη συνεχή δράση της για ποιμαντική μεταστροφή, ώστε να γίνει  μάρτυρας της ευσπλαχνίας».

Η τοπική μας Εκκλησία για πρακτικούς λόγουςδιάλεξε τη σημερινή Κυριακή, τελευταία Κυριακή του λειτουργικού έτους και γιορτή του Χριστού Βασιλιά, για να γιορτάσει αυτήν την παγκόσμια ημέρα των φτωχών.

Ακούσαμε λίγο πριν από τον Ιησού να μας λέει: «πείνασα και μου δώσατε να φάω», «δίψασα και μου δώσατε να πιω».

Κάποιος σύγχρονος συγγραφέας προσπαθώντας να κάνει ακόμη πιο επίκαιρο το λόγο του Κυρίου έτσι τον προσάρμοσε στα σημερινά δεδομένα: «πείνασα και πεινώ ακόμα. Δίψασα και ακόμα είμαι διψασμένος. Ξένος ήμουν και δεν βρίσκω μια φιλική πατρίδα. Φυλακισμένος ήμουν  και κανένας δεν με ελευθέρωσε. Ήμουν γυμνός  και συνεχίζω να είμαι εκτεθειμένος στο κρύο. Ήμουν άρρωστος  και πεθαίνω μόνος. Είχα αμφιβολίες και κανένας δεν με βοηθά να καταλάβω. Ήμουν αγχωμένος και κανένας δεν μου έδωσε μια ελπίδα. Ήμουν παιδί του δρόμου και μόνο ο δρόμος με τη δική του βία με δέχεται…»

Αυτή αδελφοί μου και αδελφές μου, είναι μια ρεαλιστική απεικόνιση  της σημερινής πραγματικότητας που πολλές φορές ούτε καν θέλουμε να την κοιτάξουμε στα μάτια. Περνάμε δίπλα της και αλλάζουμε δρόμο, περνάμε στην  άλλη πλευρά εκεί που είναι μόνο ο εαυτός μας και ο εγωισμός μας. Και όλα αυτά όταν οι δρόμοι μας είναι γεμάτοι από πληγωμένους ανθρώπους στο σώμα και στην ψυχή.

Κάποιες φορές συμβαίνει στις ειδήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης να γίνεται σύντομη αναφορά  στο δράμα  της ανθρώπινης πείνας, των προσφύγων, της απόβασης μεταναστών, εκείνων που πνίγονται στα νερά ή ταλαιπωρημένοι ξεψυχούν στην αμμουδιά, άνθρωποι που περπατούν ανύποπτοι στους δρόμους, που εργάζονται, που διασκεδάζουν ή προσεύχονται, όπως προχθές στην περιοχή Σινά της Αιγύπτου που  έχασαν τη ζωή τους  305 άτομα εξ αιτίας της τρομοκρατίας, του μίσους δηλαδή των ανθρώπων εναντίον των συνανθρώπων τους.

Όλες αυτές οι ειδήσεις μας συγκινούν, θλιβόμαστε , τις καταδικάζουμε, αλλά μας λείπει το θάρρος να τις αντιμετωπίσουμε. Γρήγορα ξεχνιούνται  και αντικαθιστούνται στην οθόνη της τηλεόρασης ή στα άλλα ηλεκτρονικά μέσα με άλλες εικόνες, επίδειξης μόδας, κοσμικότητας, κατασπατάλησης μυθικών ποσών. Έτσι έχουμε  φτιάξει τον κόσμο μας.

Σήμερα γιορτάζουμε το Χριστό με τον τίτλο του Βασιλιά.

Ο Βασιλιάς Χριστός δεν είναι ένας Βασιλιάς κοσμικός. Η βασιλεία του δεν είναι από αυτό τον κόσμο αλλά ξεκινά από εδώ. Δεν έχει χρυσή κορώνα στο κεφάλι και πανάκριβο σκήπτρο  στο χέρι. Τίποτε από όλα αυτά. Όσοι δεν ήθελαν ένα τέτοιο Βασιλιά  τον χλεύασαν και του έβαλαν στο χέρι ένα  καλάμι για σκήπτρο  και στην κεφαλή του ένα ακάνθινο στεφάνι. Έχει ένα περίεργο θρόνο. Σχηματίζεται από δύο ξύλα που διασταυρώνονται και σχηματίζουν ένα σταυρό. Εκεί δέχτηκε να ενθρονιστεί, διότι ήθελε  αυτά τα δυο ατιμωτικά ξύλα να τα μετατρέψει σε σύμβολα της κάθετης και της οριζόντιας αγάπης.

Ο Χριστός συνεχίζει να είναι Βασιλιάς μας, Βασιλιάς των Καρδιών των καρδιών μας και του κόσμου όλου, που τόσο έχει ανάγκη από ένα τέτοιο Βασιλιά.

Απευθυνόμενος στους παρόντες νέους και νέες  είπε:

Αγαπητοί μου νέοι και νέες, ο Χριστός σας χρειάζεται, χρειάζεται τα χέρια σας γιατί τα δικά τους είναι καρφωμένα στο σταυρό, τα πόδια γιατί τα δικά είναι επίσης καρφωμένα, την καρδιά σας γιατί την δική του την άδειασε μέχρι τελευταίας ρανίδας  οπό αγάπη για σας και για μας. Μην τον εγκαταλείψετε, δώστε του τα χέρια σας για να σκορπίσει γύρω μας το καλό, δώστε του τα πόδια για να μεταφέρει εκείνος το Λόγο του, δώστε του την καρδιά για να μας αγαπά όλους

Σήμερα θελήσαμε να προσφέρουμε στην Εκκλησία ένα διπλό γεύμα αγάπης. Ξεκινούμε με το πλούσιο γεύμα που μας προσφέρει ο Θεός Πατέρας και θα ακολουθήσει ένα λιτό γεύμα που θα προσφέρει η Εκκλησία. Αυτό τον τρόπο επιλέξαμε για να γιορτάσουμε την αγάπη του Χριστού για μας και τη δική μας για τους φτωχούς. Διότι όπως έλεγε ο Άγιος Αυγουστίνος: «με την αγάπη ο φτωχός είναι πλούσιος  και χωρίς την αγάπη ο πλούσιος είναι φτωχός».

Το Ναό τον είχε φροντίσει και στολίσει με πολύ  αγάπη μια κυρία, η οποία όταν δεν έχει κάτι να κάνει όλο το εικοσιτετράωρο στεναχωριέται.

Μετά τη Θεια Λειτουργία παρατέθηκε ένα λιτό γεύμα για όλους τους παρόντες στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄».

Το γεύμα το είχαν ετοιμάσει  μια ομάδα εθελοντριών γυναικών  με τη βοήθεια και της αδελφής Θηρεσίας, με πολλή φροντίδα και αγάπη. Οι  ίδιες  μάλιστα, εκτός από τον κόπο τους, κάλυψαν και τα έξοδα όλων των υλικών που αποτέλεσε το λιτό μενού του γεύματος αγάπης το οποίο  αποτελείτο από: Μια μεγάλη και γευστική μπακέτα, μικρά τοστάκια με διάφορα υλικά, φρούτα, κρασί και αναψυκτικά αλλά και ζεστούς λουκουμάδες. Τα αναψυκτικά ήταν προσφορά του κου  Λευτέρη Ψάλτη και οι λουκουμάδες προσφορά του Ζαχαροπλαστείου ΜΕΣΚΛΙΕΣ.

Η συμμετοχή των πιστών ήταν πολύ καλή και απρόσμενη. Ελπίζουμε του χρόνου, την  33η Κυριακή του Λειτουργικού έτους, που θα γιορταστεί και πάλι η γιορτή των φτωχών, η συμμετοχή να είναι ακόμη μεγαλύτερη  με κανένα υλικά φτωχό και  διπλάσιους πνευματικά φτωχούς!

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου