Δήλωση των τριών Κοινοτήτων των Αγίων Τόπων σχετικά με τη Βασιλική του Παναγίου Τάφου

Δήλωση των τριών Κοινοτήτων των Αγίων Τόπων σχετικά με τη Βασιλική του Παναγίου Τάφου

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές.

Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει σήμερα μια κατάσταση κρίσης και εκτάκτου ανάγκης, ενώ πολλές χώρες και έθνη αγωνίζονται για να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19. Σε πολλά μέρη του πλανήτη, η μόλυνση εξαπλώνεται ταχέως και τα θύματα αυξάνονται συνεχώς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε αυτή την κατάσταση ως παγκόσμια πανδημία.

Εμπρός σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κινητοποιήθηκαν για να αντισταθούν και να περιορίσουν τη διάδοση αυτού του ιού. Σε πολλά μέρη υιοθετήθηκαν αυστηρά μέτρα που οδήγησαν σε περιορισμούς στην κυκλοφορία των ανθρώπων διατηρώντας σε λειτουργία μόνο τις άκρως απαραίτητες διευκολύνσεις.

Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση δεν προσπέρασε τους Αγίους Τόπους και την Ιερά Πόλη των Ιεροσολύμων, όπου όλα τα τέκνα του Αβραάμ, Εβραίοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, ανυψώνουν τις προσευχές τους στον Παντοδύναμο Θεό: καλούμαστε να βιώσουμε αυτήν την περίοδο με πίστη και εμπιστοσύνη στην ευσπλαχνία του Κυρίου και στη μέριμνά Του για όλα τα πλάσματά Του.

Ταυτοχρόνως, καλούμαστε να τηρήσουμε τις οδηγίες των αρμόδιων πολιτικών αρχών οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί για να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ευημερία ολόκληρου του πληθυσμού.

Ως εκ τούτου, οι αρχηγοί των Εκκλησιών που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη της Βασιλικής του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, παροτρύνουμε τον καθένα να συμμορφωθεί πλήρως με τις διατάξεις για τη δημόσια υγεία, όπως δημοσιεύονται από καιρό σε καιρό.

Οι κοινότητες που εγκαταβιώνουν εντός της Βασιλικής του Παναγίου Τάφου θα συνεχίσουν τη συνήθη ζωή της Εκκλησίας, σε συμφωνία με τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία. Θα είμαστε πνευματικά ενωμένοι μεταξύ μας με σκοπό να διατηρήσουμε τη μακρά παράδοση αιώνων των συνεχιζόμενων προσευχών στην Εκκλησία, ακόμη και σε αυτές τις θλιβερές περιόδους, όταν οι προσκυνητές δεν μπορούν να φτάσουν στα Ιεροσόλυμα και οι ντόπιοι πιστοί υποχρεώνονται να παραμείνουν στις οικίες τους.

Συνεπώς, ενώ διατηρούμε τη Βασιλική ανοιχτή, παροτρύνουμε τους πιστούς:

1. Να αποφεύγουν κάθε συνάθροιση περισσότερων από 10 ατόμων στον ίδιο χώρο και ταυτοχρόνως στη Βασιλική.
2. Να διατηρούν μια ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ κάθε ατόμου.
3. Να αποφεύγουν οποιαδήποτε πράξη ευλάβειας που θα μπορούσε να περιλαμβάνει φυσική επαφή, όπως αγγίζοντας και φιλώντας τα ιερά μάρμαρα, αγγίζοντας εικόνες, άμφια και το προσωπικό της Βασιλικής.
4. Να τηρούν πάντοτε τις οδηγίες των αρχών.

Ο Πανάγιος Τάφος είναι ο απόλυτος τόπος ελπίδας. Ελπίδα ότι η πίστη θα νικήσει την αμφιβολία, το φως θα νικήσει το σκοτάδι, και η ζωή θα θριαμβεύσει επί του θάνατου. Από αυτή τον Άγιο Τόπο και σε αυτή την περίοδο πνευματικής προετοιμασίας για το Πάσχα και παγκόσμιας κρίσης, ενώνουμε τις προσευχές μας με εκείνες των πιστών όλων των θρησκειών, ζητώντας το τέλος αυτής της πανδημίας. Προσευχόμαστε υπέρ όλων όσοι πλήττονται από τον ιό σε όλο τον κόσμο και εκφράζουμε τη συμπάθεια και την ευγνωμοσύνη μας προς εκείνους που βοηθούν και φροντίζουν τα θύματα.       

21 Μαρτίου 2020

+ Θεόφιλος Γ’
Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων

+ Φραγκίσκος Πατόν
Κουστωδός της Αγίας Γης

+ Αρχιεπ. Νουρχάν Μανουγκιάν
Αρμένιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων

————————————–

Πηγή: Custodia Terrae Sanctae
Mετάφραση: π.Λ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου